Iserbyt klopt Van der Haar in explosieve battle in Iowa; sterke Hermans schakelt zichzelf uit Veldrijden
Veldrijden

Iserbyt klopt Van der Haar in explosieve battle in Iowa; sterke Hermans schakelt zichzelf uit

Iserbyt klopt Van der Haar in explosieve battle in Iowa; sterke Hermans schakelt zichzelf uit

Eli Iserbyt heeft de Wereldbekerwedstrijd veldrijden in Iowa gewonnen. Na een snelle en explosieve cross werd het - mede door een fout van Quinten Hermans - een strijd tussen Iserbyt en Lars van der Haar vooraan. Die battle werd in de laatste twee rondes beslist door de kleine Belg van Pauwels Sauzen-Bingoal.

Om 21.00 uur Nederlandse tijd gingen de renners in een zonnig Iowa van start. Heel andere en warmere omstandigheden dan in Waterloo en Fayetteville, met een kurkdroog parcours en dus minder zwaar dan andere jaren. Hermans - die in de modder van Fayetteville had gewonnen - dook als eerste de eerste bocht in en de Belg van Tormans-Circus sloeg in de eerste ronde een gaatje. Hij legde het tempo enorm hoog, waardoor onder meer Iserbyt al even op flinke achterstand lag. Ook Toon Aerts moest vanuit het middenveld komen na een matige start.

Hermans en Van der Haar leiden, Iserbyt stoomt op 

In het snelle rondje, met veel explosieve klimmetjes en gras-afdalingen, was een echte voorsprong creëren lastig. Na de eerste ronde kwam de elite uiteindelijk dan ook bij elkaar, met Pim Ronhaar, Lars van der Haar en Ryan Kamp scherp van voren. Waar Hermans in de eerste ronde het tempo bepaalde, was dat in de tweede ronde brutaal Van der Haar. Michael Vanthourenhout volgde net als Hermans goed en ook Iserbyt schoof sterk op. Zij vormden samen met Kamp kort een kopgroepje van vijf na twee van de tien rondes. Aerts had het nog lastig en zwom in een groepje erachter, Ronhaar zakte weg.

Toen Hermans er in de derde ronde weer een flinke snok aan gaf, kon even alleen Iserbyt volgen. De twee Belgen waren duidelijk aan elkaar gewaagd, maar Van der Haar en Vanthourenhout gaven goed partij. Aerts leidde het achtervolgende groepje, met Kamp en Jens Adams bij hem. Op de klimmetjes werd het krachtsverschil tussen de renners echter steeds duidelijker, nu de vermoeidheid al wat toenam. Kamp kwam zichzelf dan ook wat tegen. Na vier van de tien rondes, hadden we vooraan Van der Haar, Hermans, Iserbyt en Vanthourenhout; op tien seconden gevolgd door alleen nog Aerts en Adams.

Van der Haar en Iserbyt zetten druk, sterke Hermans maakt dure fout

Diesel Aerts slaagde er met Adams op knappe wijze in om halfweg koers de aansluiting te maken met het kwartet van voren en hij nam meteen de leiding. Het was echter door toedoen van Iserbyt dat Adams in zesde positie zat te vechten om bij te blijven. De mannen bleven elkaar maar aanvallen en nog een knal van Iserbyt bergop bracht hem samen met Hermans weer op kop. Iserbyt deed een enorme inspanning om een definitieve kloof te slaan, maar Hermans bleef knap bij. Aerts, Vanthourenhout en Van der Haar waren duidelijk minder, maar konden bijblijven omdat Iserbyt en Hermans op de rechte stukken wat zaten te pokeren.

Dat je je concurrentie maar beter definitief de nek om kan draaien, bleek wel toen Van der Haar in de zevende ronde 'dankjewel' zei en de kop nam. Opeens was hij degene die op de klimmetjes de anderen liet lijden en onder die druk maakte Hermans een fout over de balken. Hij kwam met zijn ketting tegen de tweede balk en moest door een val en materiaalpech de strijd vooraan staken. Het tempo van Van der Haar had zijn ploegmaat Aerts sowieso al genekt, waardoor we de finalerondes gingen rijden met de Nederlander, Iserbyt en Vanthourenhout. Aerts zat op het elastiek, de arme Hermans kon het schudden op 22 tellen.

Iserbyt en Van der Haar maken er een tweestrijd van, wie wint?

Terwijl Hermans in de achtergrond met een inhaalslag probeerde om nog een strijd om de ereplaatsen uit te kunnen vechten met Aerts en Adams, haakte Vanthourenhout vooraan ook af. Lichtgewichten Iserbyt en Van der Haar fladderden op de klimmetjes, die duidelijk niet in het voordeel waren van de zwaarderen. Nog twee rondes te gaan en Iserbyt wist Van der Haar zelfs op een gaatje te krijgen. Iserbyt gaf nu alles, maar Van der Haars elastiek brak lang niet. Vier seconden werd wel zeven seconden bij het ingaan van de laatste ronde, maar Iserbyt mocht geen foutje maken.

Dat deed de Belg niet. In de laatste ronde maakte hij indruk op de klimmetjes, waarmee hij de mentale weerbaarheid van Van der Haar brak. Terwijl Iserbyt naar de finish ramde en zijn feestje mocht vieren, nam Van der Haar genoegen met een tweede plek. De strijd om plek drie werd gewonnen door Vanthourenhout, voor Aerts. De balende Hermans reed na zijn eerdere fout nog naar plek vijf.

Uitslag Wereldbeker veldrijden Iowa 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws