Naast Van der Poel gaat Nederland ook met deze 33 renners en rensters voor WK-goud, Team Relay geskipt Veldrijden
Veldrijden

Naast Van der Poel gaat Nederland ook met deze 33 renners en rensters voor WK-goud, Team Relay geskipt

Naast Van der Poel gaat Nederland ook met deze 33 renners en rensters voor WK-goud, Team Relay geskipt

Gerben de Knegt heeft 34 renners en rensters bekendgemaakt, die komend weekend gaan uitkomen bij het WK veldrijden in het Tsjechische Tabor. De keuzeheer heeft in vrijwel alle leeftijdscategorieën een topkandidaat voor de regenboogtrui aan boord, met de elite-categorieën die erbovenuit steken.

Bij de elite-mannen gaat Mathieu van der Poel zijn wereldtitel verdedigen, maar staan onder meer ook Pim Ronhaar, Joris Nieuwenhuis en Lars van der Haar aan de start om voor de medailles te vechten. Bij de vrouwen is Nederland al jaren dominant en wordt het de vraag wie van het groepje Fem van Empel, Puck Pieterse, Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado de titel gaat grijpen.

'Ik denk dat we echt met ambitie kunnen afreizen naar Tabor, ik ben hoopvol gestemd', zegt De Knegt in een persbericht van de KNWU, met gevoel voor understatement. Hij noemt Van der Poel 'dé favoriet', maar wijst ook naar de andere elite-heren. 'We hebben er in de breedte bij de mannen lang niet zo sterk voor gestaan.' Bij de vrouwen kijkt De Knegt naar het genoemde kwartet Nederlanders. 'Internationaal zie je wel steeds meer nieuwe namen uit andere landen, maar normaal gezien moeten we ook in deze categorie voor het hoogst haalbare kunnen gaan. We zijn gebaat bij een harde koers waarbij de sterkste renners boven komen drijven.'

Topfavoriet voor goud bij de beloften-heren is Tibor del Grosso en Leonie Bentveld zou voor een topresultaat kunnen gaan bij de beloften-vrouwen, al moet ze dan wel afrekenen met onder meer de Britse Zoë Backstedt. 'Bij de junioren hebben we met Keije Solen al enkele podiumplekken behaald in de wereldbeker en ook Senna Remijn en Michiel Mouris zijn podiumwaardig. Bij de junior-vrouwen kan Puck Langenbarg in de top vijf eindigen. We hebben in totaal 34 crossers in Tabor en bewijzen daarmee zowel in te zetten op kwaliteit maar zeker ook op talentontwikkeling.'

De KNWU heeft besloten om op vrijdag de Team Relay over te slaan. Dat is geen verplicht nummer, en bleek het afgelopen WK ook nog geen succesnummer. De Knegt wijst eerder naar de fitheid van zijn toppers om dit besluit te nemen. 'Besloten is erop te focussen om iedereen zo fris mogelijk aan de start te laten verschijnen van de individuele kampioenschappen', aldus de wielerbond.

Selecties Nederland - WK veldrijden 2024

Elite Mannen
Lars van der Haar
Joris Nieuwenhuis
Mathieu van der Poel
Pim Ronhaar
Ryan Kamp
Corné van Kessel
Mees Hendrikx

Elite Vrouwen
Ceylin del Carmen Alvarado
Fem van Empel
Puck Pieterse
Lucinda Brand
Annemarie Worst
Inge van der Heijden
Manon Bakker
Denise Betsema
Aniek van Alphen

U23 Mannen
Tibor Del Grosso
David Haverdings
Danny van Lierop
Lucas Janssen
Bailey Groenendaal
Guus van den Eijnden

U23 Vrouwen
Leonie Bentveld
Lauren Molengraaf

Junior Mannen
Keije Solen
Senna Remijn
Floris Haverdings
Michiel Mouris
Ruud Nagengast

Junior Vrouwen
Puck Langenbarg
Sara Sonnemans
Mae Cabaca
Bloeme Kalis
Noi Moes

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws