Voorbeschouwing NK veldrijden 2023 | Moddergevechten op komst, maar krijgen we verrassingen? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing NK veldrijden 2023 | Moddergevechten op komst, maar krijgen we verrassingen?

Voorbeschouwing NK veldrijden 2023 | Moddergevechten op komst, maar krijgen we verrassingen?

Nu de drukke crossperiode rondom de jaarwisseling ten einde is, gaat de blik van de verschillende veldrijders op de kampioenschappen die in januari en februari plaatsvinden. Dit weekend is het door heel Europa tijd voor de NK's, waarvan de Nederlandse titelstrijd er voor In de Leiderstrui uiteraard uitspringt.

Eindelijk, zullen ze in Zaltbommel denken. Eindelijk zal het NK veldrijden in die plaats aan de Waal plaatsvinden, nadat het zowel in 2021 als 2022 geteisterd werd door corona. De KNWU was echter niet de vervelendste en besloot de titelstrijd voor 2023 aan de Gelderse gemeente te gunnen, waar we zondag de hele dag volle bak cross gaan zien.

Praktische informatie NK veldrijden 2023

  • Zondag 15 januari
  • Deelnemers
  • Klassering: Nationaal kampioenschap
In dit artikel:
  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars NK veldrijden

2022 Lars van der Haar / Marianne Vos
2021 Afgelast
2020 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2018 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2017 Mathieu van der Poel / Marianne Vos
2016 Mathieu van der Poel / Thalita de Jong
2015 Mathieu van der Poel / Marianne Vos
2014 Lars van der Haar / Marianne Vos
2013 Lars van der Haar / Marianne Vos
2012 Lars Boom / Marianne Vos

Parcours, weer en tijden NK veldrijden 2023

Een ruim 2.750 meter lang spectaculair parcours over de Zaltbommelse uiterwaarden is het decor. Parcoursbouwer Marco Steevens zal met een team van ruim 20 vrijwilligers een uniek parcours voor het Plieger Nederlands Kampioenschap Veldrijden 2023 uitzetten, waarvan alle deelnemers en toeschouwers zullen gaan genieten. De deelnemers zullen starten op de kasseien van de Waalkade, waarna ze meteen na “De Leugenbank” rechtsaf de uiterwaarden inrijden.

Hier krijgen ze zandstroken en technische grasstroken te verduren en steken ze via de Rotterdamse Bol en één van de geplaatste fietsbruggen over naar de andere zijde van het uiterwaardenparcours, waar het juist klimmen tegen de stadsdijken geblazen is én er door zware modderstroken gereden zal worden. Dan via de Heksenwal en een spectaculaire ‘ram’ terug de uiterwaarden in en draaiend naar de andere zijde van het parcours en via de trappen bij het beroemde beeld van Jip & Janneke terug op de finishstraat.

Het parcours loopt dus in zijn volledigheid langs de Waal. Wie de afgelopen week in Nederland is geweest, weet hoe ontzettend veel het geregend heeft in ons kikkerlandje. Daardoor is een deel van het parcours onder water komen te staan, maar de organisatie heeft aan Omroep Gelderland aangegeven dat dit verholpen gaat worden. 'Het maakt het alleen maar extra heroïsch', klinkt het over het naderende ploeterfestijn.

Voorbeschouwing NK veldrijden 2023 | Moddergevechten op komst, maar krijgen we verrassingen?

Weer
Regen, regen en nog eens regen. O ja, en harde wind. Veel meer konden we er in Nederland niet van maken deze week, al lijkt het richting het weekeinde wat af te zwakken. Zoals de vlag er op het moment van schrijven voor staat, wordt het zondag zo'n zes graden Celsius, krijgen we regen en gaat het hard waaien - zo'n 35 kilometer per uur - vanuit het oosten.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten vrouwen NK veldrijden 2023

De slokop van de afgelopen weken, Shirin van Anrooij, is er zondag niet bij in Zaltbommel. De jongedame van Baloise Trek Lions heeft de keuze nog niet gemaakt tussen de beloften of elite vrouwen en koos er op die manier voor om het NK veldrijden over te slaan. 'Ik ga dan liever op trainingsstage met de wegploeg om me voor te bereiden op een goed WK dan dat ik voor een beloftentrui op het NK zou gaan die eigenlijk toch een stukje minder waard is. Ik baal er dus ook niet van', verklaarde ze afgelopen zondag tegenover In de Leiderstrui.

Niet getreurd: Van Anrooij is de enige grote naam die verstek laat gaan en er blijft nog meer dan genoeg over. Dan hebben we het in eerste instantie over generatiegenotes Puck Pieterse en Fem van Empel, die dit seizoen al even grote stappen wisten te zetten. Pieterse rijdt met het NK haar eerste koers als 'echte' elite, een keuze die Van Empel eerder dit seizoen al maakte. De kersvers renster van Jumbo-Visma won zelfs al het EK bij de 'grote' dames.

Voorbeschouwing NK veldrijden 2023 | Moddergevechten op komst, maar krijgen we verrassingen?

Van Empel heeft - op haar transfer na - niet de beste weken achter de rug. Ze viel hard in Val di Sole, liep daarbij een knieblessure op en kampte richting het NK met een lichte verkoudheid. 'Als alles klopt zal ik wel met ambitie aan de start staan, maar het is geen hoofddoel. Dat zijn op dit moment het WK en de Wereldbeker', gaf ze mee aan deze website.

In het spoor van de jongere garde is de taaie Lucinda Brand een kanshebster. Brand weet wel raad met een beetje modder, zo won ze de befaamde loopcross van Dendermonde van 2020. Daarnaast weet ze hoe ze een kampioenschap naar haar hand moet zetten, wat eveneens geldt voor Ceylin del Carmen Alvarado. Vlak beide dames allesbehalve uit, is ons advies.

Met de verdedigende winnares, Marianne Vos, gaat het wat minder deze winter. Voske heeft moeite om mee te doen om de zeges en lijkt, met de nadruk op lijkt, al genoegen te hebben genomen met een rol in de schaduw van Van Empel. Voor haar geldt hetzelfde als voor het 777-trio Inge van der Heijden, Annemarie Worst en Aniek van Alphen, Crelan-Fristads-dame Manon Bakker en de minder in vorm zijnde Denise Betsema: podium zou al een heel mooie prestatie zijn in Zaltbommel.

Favorieten mannen NK veldrijden 2023

Wel of geen Mathieu van der Poel? Voor de organisatie en het aantal toeschouwers is het een aardig verschil, maar de kopman van Alpecin-Deceuninck bivakkeert momenteel in Spanje voor een stage met de wegploeg. Hij zal logischerwijs dus ook niet aan de start verschijnen in Zaltbommel.

Wie dan de topfavoriet is? Lars van der Haar, titelverdediger van Baloise Trek Lions. De man uit Woudenberg is deze winter bezig aan een uitstekende serie en hoeft op basis van zijn resultaten weinig tegenstand te verwachten. Nadeel voor Van der Haar: door de vele regen belooft het een ploetercross te worden en dat is doorgaans niet iets waar hij fan van is.

Voorbeschouwing NK veldrijden 2023 | Moddergevechten op komst, maar krijgen we verrassingen?

Pim Ronhaar is dat overduidelijk wel. In de legendarische moddercross van Dendermonde in 2020 stak hij zijn neus aan het venster met een achtste plek en ook deze winter is hij stilletjes aan een prima seizoen bezig. In Zonhoven reed hij niet uit, maar de wedstrijden daarvoor was hij standaard in de top tien te vinden. De man uit Hellendoorn houdt van zware parcoursen en kan met de weersomstandigheden van afgelopen week wel vooruit in Zaltbommel. Wij zijn benieuwd hoe ver Ronhaar daadwerkelijk kan komen op de modderige Waalkade.

Joris Nieuwenhuis maakte de definitieve overstap van de weg naar het veld, maar excelleert tot nu toe vooral op de snellere omlopen. Het natgeregende parcours van Zaltbommel is dus niet direct in zijn voordeel, al zal hij zich net zoals Corné van Kessel, Mees Hendrikx, David van der Poel en Ryan Kamp wel in de strijd gooien voor het podium.

Tegelijkertijd met de elite mannen starten ook de beloften, waar David Haverdings, Tibor del Grosso, Luke Verburg en Danny van Lierop normaliter om de driekleur gaan vechten.

TV NK veldrijden 2023

Je kunt het crossspektakel komende zondag live volgen bij Omroep Gelderland, dat de cross van de vrouwen vanaf 13.30 uur uitzendt, de mannen volgen om 15.00 uur. Ook de NOS schenkt in haar middaguitzending op NPO1 aandacht aan de kampioenschappen, al doet het dat in combinatie met het EK shorttrack in het Poolse Gdansk. Daarnaast kun je zowel de vrouwen als de mannen live volgen via een livestream op NOS.nl.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws