Ongekend: Turbo Cross in Diegem (Average Rob versus Bas Tietema) trekt meer dan 400.000 (!) online-kijkers Veldrijden
Veldrijden

Ongekend: Turbo Cross in Diegem (Average Rob versus Bas Tietema) trekt meer dan 400.000 (!) online-kijkers

Ongekend: Turbo Cross in Diegem (Average Rob versus Bas Tietema) trekt meer dan 400.000 (!) online-kijkers

Love it or hate it, maar de Turbo Cross in Diegem was in ieder geval wel een groot succes. De online interesse voor de recreantenwedstrijd was dusdanig groot dat de Sporza-servers moeite hadden om de boel draaiende te houden. En dat is op zich al een knappe prestatie.

Laten we even een kleine sprong terug in de tijd maken (al is het ook weer niet zó lang geleden): de Belgische YouTuber Average Rob is ongekend populair, zowel binnen als buiten België. Zijn YouTube-kanaal telt immers niet voor niets meer dan 400.000 abonnees. Recentelijk maakte hij een video met Mathieu van der Poel in de hoofdrol. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck leerde Robert Van Impe - de echte naam van Average Rob - van alles en nog wat op het gebied van mountainbiken, nadat ze ongeveer twee jaar eerder al een veldrit-video maakten.

Average Rob had wel oren naar het meedoen aan een échte veldrit en zodoende benaderde hij de organisatie van de avondcross in Diegem. Eerst kreeg hij nul op het rekest, maar na talloze reglementaire omzwervingen lukte het hem dan tóch. Zowat direct na dat bericht daagde de Vlaming zijn noorderbuur Bas Tietema - zoals bekend eveneens een YouTube-fenomeen - uit om ook mee te doen in de zogeheten Turbo Cross, welke georganiseerd zou worden tussen de wedstrijden van de elite heren en elite vrouwen in. In navolging van Tietema besloten ook andere bekende figuren uit welke sector dan ook om mee te doen. Zo gaven op 28 december bijvoorbeeld ook bondscoach en ex-prof Sven Vanthourenhout (over hem later meer), YouTube-man Nathan Vandergunst (Acid) en ex-profvoetballer Jelle Van Damme acte de présence.

Ook Van der Poel ging kijken naar Turbo Cross in Diegem

Na lang wachten was het donderdagavond dan eindelijk zover: de Turbo Cross, bestaande uit twee rondjes. De meeste ogen waren gericht op Tietema en Rob, die voorafgaand aan het schouwspel vooruitblikten op hetgeen er komen ging. 'Ik ben nu natuurlijk iets relaxter dan wanneer ik een echte koers moest rijden', vertelde de Zwollenaar in een 1-op-1-gesprek met In de Leiderstrui. 'Maar ergens ben ik ook wel gespannen, omdat ik voor de allereerste keer op een crossfiets ga rijden (op de fiets van Lander Loockx, red.).' Zijn voorbereiding? 'Ik heb hardgelopen, gepadeld en gevoetbald', kon hij er hartelijk om lachen. Zijn doel? 'Voor mij is het allerbelangrijkste om voor Rob te eindigen. Daar gaat het om. Ik heb namelijk niet de illusie om voor iemand als Sven Vanthourenhout te finishen.'

Ook Tietema's rivaal keek er uit naar het duel. 'Ik heb pasta gegeten, op advies van Sven Nys', aldus het 31-jarige internetfenomeen. 'De ambiance is zot. Eigenlijk is dit best surreëel. Een normaal persoon als ik die dit kan meemaken. Misschien gaat het wel nooit meer gebeuren. Daarom ben ik de organisatie ook zo dankbaar dat ik hier kan rijden', klonk het lovend bij de contentmaker, die ging rondrijden met flink wat 'shag op de benen'. 'Zo fanatiek ben ik nu ook weer niet!', kon ook hij breeduit lachen tijdens de voorbeschouwing, die zich daarna richtte tot crosskoning MVDP. 'Ik heb geen tips gehad van Mathieu, al heb ik wel vernomen dat hij het heel mooi vindt dat we hier kunnen starten.' En dat laatste klopte. 'Ik ga waarschijnlijk wel even kijken, maar dat zal wel in de bus op televisie gaan zijn. Het kan daar wel echt alle kanten op gaan, aangezien het qua talent erg uiteenlopend is', vertelde Van der Poel na zijn parcoursverkenning.

Sporza-servers kunnen online interesse voor onder anderen Average Rob en Bas Tietema amper aan

Het was uiteindelijk Vanthourenhout die zoals verwacht aan het langste eind trok in de veelbesproken wedstrijd. Hij versloeg oud-crosser Angelo De Clercq en voormalig voetballer Van Damme. 'Ik had het gevoel dat ik cross-technisch wel de beste was', zo sprak de laureaat na afloop. 'Ik had het voor mijn gevoel wel onder controle, al was de concurrentie niet mals.' En Tietema tegen Rob dan? Die strijd werd beslecht in het voordeel van de Belg, die ruim voor Tietema over de meet gebold kwam. Wat daarna volgde, was een opeenstapeling van onderlinge plagerijtjes.

Onzin of juist leuk? Dat leek wel zo'n beetje de meest gestelde vraag in het kader van de Turbo Cross. De meningen leken nogal verdeeld. Mannen van soms wel 130 kilogram of meer op een fiets: was dat wel nodig? Buiten kijf stond in ieder geval dat de jongere doelgroep - onder hen veel fans van Average Rob - enorm geïnteresseerd was in hetgeen de man uit Overijse ging doen in Diegem. Liefst 400.000 mensen (!) schakelden online in op de Sporza-stream. En dat waren er zelfs zo ontzettend veel dat de stream er met enige regelmaat uitvloog. De servers konden het amper aan. 'Merci allemaal om te kijken', sprak Van Impe op X zijn dank uit.

Video: Average Rob en Bas Tietema zien elkaar na afloop van Turbo Cross in Diegem

Video: kijk hier de Turbo Cross met onder anderen Average Rob en Bas Tietema terug

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws