Voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023 | Van Aert afwezig, Van der Poel en Pidcock aanwezig: ook Tietema versus Rob! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023 | Van Aert afwezig, Van der Poel en Pidcock aanwezig: ook Tietema versus Rob!

Voorbeschouwing Superprestige Diegem 2023 | Van Aert afwezig, Van der Poel en Pidcock aanwezig: ook Tietema versus Rob!

Daags na de Superprestige-manche van Heusden-Zolder staat er andermaal een race in de strijd om het felbegeerde en alom bekende Superprestige-klassement op de rol. Op donderdag 28 december is Diegem het decor van de zesde manche. In de Leiderstrui brengt je graag het nodige bij over deze uiterst speciale editie!

Na twee jaar corona-afwezigheid keerde de cross van Diegem vorig seizoen weer terug op de kalender, wat ongetwijfeld voor tevredenheid zorgde in het het kamp van Mathieu van der Poel. Aartsrivaal Wout van Aert wist bij kunstlicht echter een heuse zevenklapper van de Alpecin-Deceuninck-ster te voorkomen. De alleskunner van Jumbo-Visma leek eerst ietwat uit het veld geslagen te zijn, maar herpakte zich stevig en soleerde uiteindelijk op knappe wijze naar de zege.

We zijn natuurlijk enorm benieuwd of we ook dit jaar een overheerlijk schouwspel te zien krijgen. Dat zal dan helaas zonder Van Aert moeten geschieden. Van der Poel en Pidcock (vorig jaar tweede) zijn er gelukkig wél bij! In de inleiding van deze voorbeschouwing spraken we over een uiterst speciale editie. Waarom? Omdat ook heren als Average Rob (bekend van YouTube) en Bas Tietema ('ik heb nog nooit op een crossfiets gezeten) aanwezig zijn bij de populaire avondwedstrijd in het 6.000 inwoners tellende dorpje onder de rook van Brussel. Average Rob - die recentelijk nog een video opnam met Van der Poel in de hoofdrol - wilde graag eens weten hoe het is om een veldrit af te werken en kreeg het na vele omslachtigheden voor elkaar. 'Tussen de elite vrouwen en mannen is er 45 minuten rust voorzien, zodat Eén Thuis kan uitzenden', zo vertelde de videomaker op Twitter.

Laatste winnaars Superprestige Diegem

2022/2023 Wout van Aert / Puck Pieterse
2021/2022 Afgelast
2020/2021 Afgelast
2019/2020 Mathieu van der Poel / Annemarie Worst
2018/2019 Matieu van der Poel / Sanne Cant
2017/2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2016/2017 Mathieu van der Poel / Marianne Vos
2015/2016 Mathieu van der Poel / Ellen Van Loy
2014/2015 Mathieu van der Poel / Marianne Vos
2013/2014 Sven Nys / Sanne Cant

Parcours, weer en tijden Superprestige Diegem 2023

Het parcours van de wedstrijd in Diegem is niet gewijzigd ten opzichte van voorgaande editie. Het rondje is om precies te zijn 3463 meter lang, waarvan meer dan twee derde onverhard is. De renners en rensters krijgen onder meer een zandbak, verschillende balken, meerdere bruggen en trappen voor de kiezen in het parcours, dat dus bij kunstlicht verreden wordt in Vlaams-Brabant. Al bij al levert dit traditioneel een fel duel op.

diegemparcours

Weer
Als we de Belgische meteorologen moeten geloven (en dat doen we maar al te graag), blijft het donderdagavond droog in Diegem en omstreken. Het kwik zal naar verwachting oplopen tot circa tien graden Celcius. Kortom, geen onaangenaam crossweer!

Tijden
Start vrouwen: 19.00 uur
Finish vrouwen: rond 19.45 uur
Start mannen: 20.45 uur
Finish mannen: rond 21.45 uur

Favorieten mannen Superprestige Diegem 2023

Er is in Diegem natuurlijk maar één topfavoriet: Mathieu van der Poel. Bij afwezigheid van zijn Vlaamse aartsrivaal is hij zelfs nóg meer de uitgesproken favoriet. Sinds zijn crossrentree in Herentals wist de man uit Kapellen alles te winnen wat er te winnen viel. Soms lijkt de Alpecin-Deceuninck-ster zelfs nagenoeg foutloos en zowat perfect rond te crossen. Reden te meer om hem met stip bovenaan deze ranking te plaatsen!

Het grootste gevaar voor Van der Poel lijkt uit Britse hoek te komen. Tom Pidcock is eveneens sterk begonnen aan zijn veldritwinter, met een tweede plaats in Herentals en winst in Namen. Pidcock leek vorig jaar ook over goede papieren te beschikken om victorie te kraaien, ware het niet Van Aert er uiteindelijk met de overwinning vandoor ging. De INEOS Grenadiers-coureur werd tweede, bijna een halve minuut voor Van der Poel. Krijgen we misschien toch een spannend duel tussen de twee veelzijdige heren? Let wel: Pidcock werd na zijn zege in Namen ziek, met een schamele achtste stek in Antwerpen tot gevolg. Het is dus maar de vraag of hij volledig hersteld is.

tom pidcock 2
Kan Pidcock het Van der Poel lastig maken?

Ook een aantal van de protagonisten uit de openingsmaanden van het veldritseizoen geeft acte de présence in Diegem. Hen rekenen we tot de outsiders in Vlaams-Brabant, al heeft Eli Iserbyt wel een streepje voor. De kleine Vlaming van Pauwels Sauzen-Bingoal gaat niet voor niets aan de leiding in het UCI-klassement. In Antwerpen werd hij bovendien knap derde, niet enorm ver achter Van Aert. Verder nemen we ook een ijzersterk trio van Baloise Trek Lions in ogenschouw: Lars van der Haar, Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar. Deze Nederlanders kennen allen een prima seizoen, met verschillende overwinningen daarbij inbegrepen. We zijn ten slotte ook benieuwd wat Thibau Nys (eveneens lid van de Baloise Trek Lions-brigade) kan laten zien. Dat geldt ook voor jongens als Quinten Hermans, Niels Vandeputte (beiden Alpecin-Deceuninck), Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), Laurens Sweeck en Toon Vandebosch (beiden Crelan-Corendon).

Favorieten mannen Superprestige Diegem, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) en Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Longshots: Joris Nieuwenhuis, Lars van der Haar en Pim Ronhaar (alle drie Baloise Trek Lions)

Favorieten vrouwen Superprestige Diegem 2023

De haast onverslaanbare Fem van Empel is er niet bij in Diegem, wat er automatisch voor zorgt dat Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) en Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) zich ontpoppen tot dé te kloppen vrouwen. Pieterse - vorig jaar een geduchte opponent voor Van Empel - wist deze winter slechts één keer te triomferen (zéér recentelijk in Gavere), maar finishte ze wel altijd op het podium. Brand weet al helemaal hoe het voelt om te winnen. Dat deed de 34-jarige dame uit Dordrecht immers al drie keer dit seizoen: in Dublin, Flamanville en Mol. Bij tijd en wijle weet ze het Van Empel zelfs moeilijk te maken. Opschrijven dus!

Ook Ceylin Del Carmen Alvarado, leidster van de UCI-ranking, is van de partij in Diegem. De dame van Alpecin-Deceuninck wist er nog nooit te winnen. Met inmiddels al zes zeges op zak zal ze alleszins erg gemotiveerd naar de Brusselse contreien afreizen. Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions) is er ook bij in Diegem. Na een moeilijke crosscomeback - als gevolg van het zeven weken lang niet aanraken van haar crossfiets - liet ze in Mol weer zien wat ze zoal in haar mars kan hebben, met een mooie tweede stek als gevolg. Van Anrooij staat te boek als zandspecialiste, iets wat haar zeker ten goede kan komen in Diegem.

lucinda brand
Weet Brand in Diegem een nieuwe zege te boeken?

Annemarie Worst gaat aan de leiding in de strijd om het Superprestigeklassement en zal dus maar wat graag die koppositie willen behouden. De renster van Cyclocross Reds is soms wat wisselvallig, al betekent dat ook dat er vaak enorm hoge pieken waarneembaar zijn. Is dat ook op 'vierde kerstdag' het geval? Verder noteren we ook graag de namen van Zoe Bäckstedt, vrouw-in-vorm Laura Verdonschot (De Ceuster - Bonache), topstartster Marie Schreiber (SD Worx), 'zandkoningin' Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Aniek van Alphen (Cyclocross Reds).

Favorieten vrouwen Superprestige Diegem, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) en Lucinda Brand (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Decuninck) en Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions)
Longshots: Zoe Bäckstedt, Laura Verdonschot (De Ceuster - Bonache) en Aniek van Alphen (Cyclocross Reds)

TV Superprestige Diegem 2023

U kunt de cross in Diegem vanaf 19.00 uur volgen bij Sporza (vrouwen, VRT Canvas), (mannen, VRT1), Eurosport (hoofdkanaal, Eurosport .nl/Discovery+ en GCN+) en een stream van Telenet Play Sports.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws