Organisatie Herentals hoopt dat middelvingers tegen Van der Poel achterwege blijven: 'Respectloos' Veldrijden
Veldrijden

Organisatie Herentals hoopt dat middelvingers tegen Van der Poel achterwege blijven: 'Respectloos'

Organisatie Herentals hoopt dat middelvingers tegen Van der Poel achterwege blijven: 'Respectloos'

Het is 3 januari 2023, een dag waar Wout van Aert lang naar heeft uitgekeken. Op deze dinsdag rijdt de Belg van Jumbo-Visma zijn thuiscross in Herentals en dat belooft een groot feest te worden. Toch waarschuwt organisator Golazo bij Het Laatste Nieuws ook voor een negatieve tendens.

Van Aert en Van der Poel werkten rond de Kerstperiode een druk programma af. Ze kwamen elkaar vaak tegen en vaak werd het een strijd om je vingers bij af te likken. De cross was immens populair, met iedere dag duizenden mensen langs het parcours. Het was gezellig, er werd veel bier geschonken en er werd luidkeels gejuicht. Maar toch was er ook boegeroep en zagen we middelvingers. 'Wie zich tot zulk gedrag verlaagt, is een pipo. Diegene die in Diegem zijn middelvinger heeft opgestoken, zal ’s anderendaags, wanneer hij de tv-beelden terugzag, van schaamte wel onder de grond zijn gekropen', zo zegt analist Niels Albert erover.

Van der Poel zal eraan gewend zijn, want hoe populair de Nederlander van Alpecin-Deceuninck ook is in België, er lopen er altijd een paar tussen die het verzieken. Volgens de mensen binnen Van der Poels kring probeert hij zich ervan af te sluiten, iets wat ook Van Aert lijkt te doen. 'Het enige wat ik tijdens de cross meekrijg van het publiek is veel lawaai. Ik ben blij dat er veel supporters zijn, maar het moet wel sportief blijven', zei hij tegenover HLN na de cross in Zolder.

Golazo roept op tot sportief gedrag en respect jegens Van der Poel

Christophe Impens neemt de zaak in ieder geval serieus, hij wil als organisator (Golazo) een louter positieve sfeer bij de cross. 'Ook al gaat het slechts om tien tot twinig individuen op een totaal van 15.000 man, wij vinden dit respectloos gedrag niet kunnen. Dit moet dan ook zo snel mogelijk uit de sport. Het is dankzij de hoofdrolspelers dat er zo veel mensen enthousiast zijn over de cross, we moeten hen net beiden bedanken dat ze zulk spektakel leveren. Als een van die twee zou zeggen: "Ik ben dat gedrag van sommige supporters beu en kom niet meer", dan zou dat een drama zijn.'

Impens stelt dat zijn organisatie via de publieksomroeper zal blijven oproepen tot sportief en respectvol gedrag, ook in Herentals. Hij weet echter ook hoe lastig dat is. 'Zoals er nu eenmaal een paar mensen zijn die op de autostrade 160 km/u rijden in plaats van de toegelaten snelheid van 120 km/u, zijn er op de cross ook een aantal individuele onverlaten die niet komen om te genieten van de sportieve strijd maar om frustraties te outen. Dat is van alle tijden.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws