Voorbeschouwing X2O Trofee Herentals 2023 | Van Aert speelt thuiswedstrijd tegen Van der Poel Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Herentals 2023 | Van Aert speelt thuiswedstrijd tegen Van der Poel

Voorbeschouwing X2O Trofee Herentals 2023 | Van Aert speelt thuiswedstrijd tegen Van der Poel

De cross, de cross, de cross. Ook in januari trekt het circus onverminderd door, met maar liefst vier veldritten in een tijdsbestek van zes dagen. De eerste van die serie wordt in Herentals verreden, de thuisbasis van Wout van Aert. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Het zal één grote Van Aert-party worden op en rondom de Skiberg, waar de cross van Herentals voor de derde keer verreden zal worden. De laatste twee edities werden gewonnen door de local hero en hij zal er maar wat graag een derde bij willen doen.

Praktische informatie X2O Trofee Herentals 2023

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars X2O Trofee Herentals

2021/2022 Wout van Aert / Lucinda Brand
2020/2021 Wout van Aert / Ceylin del Carmen Alvarado

Parcours, weer en tijden X2O Trofee Herentals 2023

Van Aert zal het parcours dus ongetwijfeld op zijn duimpje kennen, al moet dit na een goede inrijronde ook geen probleem zijn voor de concurrentie.

Smaakmaker van de omloop in Herentals is ongetwijfeld de Skiberg, een heuvel die de renners tweemaal moeten bedwingen. De naam zegt het al: in het verleden kon hier recreatief geskied worden, maar anno 2023 dient de Skiberg vooral als obstakel voor mountainbikers. De afdaling van deze heuvel kan spectaculair zijn, zo zagen we de laatste seizoenen al.

Voorbeschouwing X2O Trofee Herentals 2023 | Van Aert speelt thuiswedstrijd tegen Van der Poel

Weer
Naar verwachting zal het dinsdag zo'n acht graden Celsius zijn, terwijl er ook een waterkansje is op regen. De wind komt vanuit het zuiden, maar in de bossen valt de impact wel mee.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten vrouwen X2O Trofee Herentals 2023

In Herentals hoeven we niet te zoeken naar Fem van Empel, die zondag in Baal glasnrijk haar eerste cross in dienst van Jumbo-Visma won. Haar voornaamste concurrent Puck Pieterse is er dinsdag wel bij en is zodoende de topfavoriet. Lucinda Brand zal haar het vuur aan de schenen willen leggen. Hoewel ze - mede door fysieke tegenslag - niet aan haar beste jaar bezig is, heeft ze het goede gevoel de voorbije crossen weer te pakken. Daarnaast zal ze als titelverdedigster over extra motivatie beschikken.

Voorbeschouwing X2O Trofee Herentals 2023 | Van Aert speelt thuiswedstrijd tegen Van der Poel

Ceylin del Carmen Alvarado is de laatste weken een vaste klant op het podium en op dit parcours kan ook zij haar ding doen. Alvarado wist de eerste editie van de veldrit in Herentals te winnen en ook voor haar zou een overwinning een mooie opsteker zijn.

Denise Betsema rijdt de laatste wedstrijden vooral tegen zichzelf, maar ze is nog wel altijd de koploper in de strijd om de X2O Trofee. Ze zal dus gebrand zijn op een mooi resultaat.

Favorieten mannen X2O Trofee Herentals 2023

Bij de heren hoeven we het niet ver te zoeken: Wout van Aert is dé topfavoriet. De Belg steekt in een zeer goede vorm en rijdt voor eigen publiek, dus één plus één is twee?

Voorbeschouwing X2O Trofee Herentals 2023 | Van Aert speelt thuiswedstrijd tegen Van der Poel

Niet als het aan Mathieu van der Poel ligt wellicht. De Nederlander werd al enkele keren geklopt door zijn eeuwige rivaal, maar blijft hem keer op keer bestoken met aanvallen. Die mogen we ook in Herentals weer verwachten.

Tom Pidcock had normaal gesproken afgesloten in Herentals, maar de Brit is gehavend en kiest ervoor goed te herstellen van zijn val in Baal zondag. Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout, de nummers één en twee op Nieuwjaarsdag, gaan zich er ook weer tussen gooien. Ook Nederlands kampioen Lars van der Haar is van de partij. Hij stond dit seizoen al vaak op het podium en zal zijn sterke reeks in Herentals een mooi vervolg willen geven.

TV X2O Trofee Herentals 2023

De X2O Trofee wordt ook dit jaar live op de beeldbuis gebracht door Sporza en Eurosport. De Belgen zijn er vanaf 13.30 uur bij op Eén, terwijl de sportzender vanaf 13.40 uur de uitzending brengt op het hoofdkanaal en de online player.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws