U23-favoriete Bäckstedt won al twee keer in Tábor: 'Laat het maar met bakken uit de lucht vallen' Veldrijden
Veldrijden

U23-favoriete Bäckstedt won al twee keer in Tábor: 'Laat het maar met bakken uit de lucht vallen'

U23-favoriete Bäckstedt won al twee keer in Tábor: 'Laat het maar met bakken uit de lucht vallen'

Zoe Bäckstedt kon zich met het oog op het WK veldrijden voor beloften dames haast geen betere generale repetitie wensen. De 19-jarige Britse finishte in de Wereldbeker van Hoogerheide namelijk als vierde. En dat in een veld vol toppers! Het is mede daarom dat ze zondagmiddag als absolute topfavoriete van start gaat bij de U23. In de Leiderstrui ving haar na de race in Hoogerheide op voor een kort interview!

'De vierde plaats in Hoogerheide geeft mijn zelfvertrouwen toch wel een boost richting het WK', steekt de dochter van Parijs-Roubaix-winnaar Magnus Bäckstedt van wal. 'Dat geldt natuurlijk voor iedere topnotering in een Wereldbekerwedstrijd. Het is niet iets wat heel vaak gebeurt. En al helemaal niet wanneer álle wereldtoppers aanwezig zijn. Dus wat dat betreft is het zeker een mentale boost richting Tábor, waar er een vergelijkbaar parcours met Hoogerheide te vinden is: balkjes op een licht oplopende strook, veel korte maar steile klimmetjes, dat soort dingen. Er komt veel power bij kijken, iets wat natuurlijk bij me past.'

Bäckstedt heeft goede herinneringen aan Tábor

In het verleden wist Bäckstedt, die overigens vrijwel altijd garantstaat voor een aantal interessante of ludieke uitspraken, al twee keer te winnen in Tábor (bij de junioren). 'Als je dat in je achterhoofd hebt, geeft zoiets toch wel wat meer vertrouwen', aldus de vrouw-in-vorm. 'Ik heb er weliswaar twee keer gewonnen, maar het zal niets veranderen aan de manier waarop ik het WK zelf ga benaderen. Mijn koersaanpak zal niet gewijzigd worden.

Door de buitenwacht wordt Bäckstedt als topfavoriete bij de beloften beschouwd, iemand die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Ziet de dame uit Wales dat zelf eigenlijk ook zo? 'Ik ga er natuurlijk heen als één van de absolute favorieten. Normaal gezien moet ik inderdaad mee kunnen doen om die regenboogtrui. Als alles volgens plan verloopt, maak ik er aanspraak op. Ik houd echter wel sterk rekening met dames als Leonie Bentveld, Marie Schreiber en Kristýna Zemanová. Voor laatstgenoemde is het een thuiswedstrijd, dus dat is altijd uitkijken. Het is voor mij nog wel moeilijk om in te schatten hoe groot de verschillen zullen zijn. Daar durf ik weinig uitspraken over te doen.'

Ten slotte nog het weer. Volgens velen - en ook volgens Bäckstedt - is vooral Tábor een rondje waarop de meteorologische omstandigheden van bovengemiddelde invloed kunnen zijn. 'Het kan daar alle kanten op', beaamt Bäckstedt. 'De kans is groot dat we onszelf zelfs gedurende de wedstrijd nog moeten aanpassen aan de weersomstandigheden. Kijken welke plekken opdrogen, checken waar er nog ijs ligt, de stand van de zon in de gaten houden. Dat soort dingen spelen daar een extra grote rol. Voor mij zou het natuurlijk geweldig zijn als het met bakken uit de lucht komt vallen, haha! Een beetje een combinatie van Dendermonde en Dublin dus. Regen, regen en nog eens regen in de aanloopfase, droog en af en toe wat miezer tijdens de koers. Dat zou perfect zijn en daar ga ik voor bidden!', sluit ze af met een knipoog.

Youri van den Berg (Twitter: @YourivndnBerg)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws