Update | Brand kan EK-titel niet verdedigen: 'Tachtig procent hersteld zijn niet genoeg om te winnen' Veldrijden
Veldrijden

Update | Brand kan EK-titel niet verdedigen: 'Tachtig procent hersteld zijn niet genoeg om te winnen'

Update | Brand kan EK-titel niet verdedigen: 'Tachtig procent hersteld zijn niet genoeg om te winnen'

(31 oktober 2022) Lucinda Brand zal komend weekeinde haar rentree maken bij het EK veldrijden. De Nederlandse renster van Baloise Trek Lions viel in Tábor tijdens de verkenning, maar is voldoende hersteld om haar opwachting te maken op het EK. Fem van Empel rijdt de wedstrijd bij de elite vrouwen, terwijl Puck Pieterse en Shirin van Anrooij bij de beloften zullen rijden.

'Het parcours in Namen is wel vrij specifiek, maar we mogen ambitie hebben, want we hebben de afgelopen weken in de volle breedte mooie prestaties en uitslagen van de Nederlandse deelnemers gezien', zegt bondscoach Gerben De Knegt. 'Ook de resultaten van de wereldbeker in Maasmechelen van zondag waren zeer hoopgevend, met winst bij de elite-vrouwen, de junioren en de junior-vrouwen en podiumplaatsen in de andere categorieën.

'Het zal onze inzet zijn om ook in alle wedstrijden van dit EK voor de medailles mee te strijden, waarbij ik bij de elite- en beloften-vrouwen wel echt inzet op het goud. Het is mooi om Corné van Kessel en Lucinda Brand er weer bij te hebben. Beide coureurs kregen van hun specialist groen licht om te starten omdat hun herstel goed vordert en maken de selectie sterker in de breedte. Ik denk dat we met hoog gespannen verwachtingen naar Namen mogen afreizen.' Baloise Trek Lions heeft inmiddels gemeld dat er deze week een definitieve beslissing volgt.

Lars van der Haar is de kopman bij de mannen, hij verdedigt zijn titel. Afgelopen jaar won Nederland alle wedstrijden bij de beloften en elite.

Update - 3 november 2022 (12.32 uur): Brand toch niet van start op EK in Namen

Lucinda Brand zal toch niet kunnen starten op het EK veldrijden in Namen dit weekend. De verdedigend kampioene heeft nog te veel last van een handblessure die ze in de verkenning van de Wereldbeker van Tábor opliep. Daar brak ze haar middenhandsbeentje. Brand leek net op tijd hersteld te zijn om mee te doen aan het Europees kampioenschap, maar dat gaat uiteindelijk toch niet lukken.

'Helaas kan ik mijn Europese titel niet verdedigen in Namen op zaterdag', vertelt Brand in een bericht op Twitter. 'Het herstel van mijn rechterhand gaat goed. In een wegrace zou ik zeker van start kunnen gaan, maar voor het crossen, al helemaal in Namen, is er zoveel controle en technische vaardigheid nodig dat ik moet concluderen dat voor tachtig procent hersteld zijn niet genoeg is om te kunnen winnen zaterdag. Over de komende week zal de focus op herstel liggen en zal ik trainen met het oog op terugkeer in het koersen.'

Selecties Nederland EK veldrijden 2022

Selectie Elite-Mannen:

1. Lars van der Haar

2. Corné van Kessel

3. Ryan Kamp

4. Mees Hendrikx

5. Joris Nieuwenhuis

Selectie Elite-Vrouwen:

1. Denise Betsema

2. Fem van Empel

3. Annemarie Worst

4. Ceylin del Carmen Alvarado

5. Inge van der Heijden

6. Marianne Vos

7. Aniek van Alphen

Selectie Beloften-Mannen

1. Pim Ronhaar

2. Luke Verburg

3. Danny van Lierop

4. Tibor del Grosso

5. Bailey Groenendaal

6. David Haverdings

Selectie Beloften-Vrouwen

1. Puck Pieterse

2. Shirin van Anrooij

3. Leonie Bentveld

4. Femke Gort

5. Iris Offerein

Selectie Junior-Mannen

1. Guus van den Eijnden

2. Senna Remijn

3. Jelte Jochems

4. Mika Vijfvinkel

5. Floris Haverdings

6. Keije Solen

Selectie Junior-Vrouwen

1. Lauren Molengraaf

2. Puck Langenbarg

3. Roxanne Takken

4. Bloeme Kalis

5. Sara Sonnemans

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws