Valpartijtje deert Van Empel niet in Kortrijk: Brabantse is Pieterse en Brand meester bij rentree Veldrijden
Veldrijden

Valpartijtje deert Van Empel niet in Kortrijk: Brabantse is Pieterse en Brand meester bij rentree

Valpartijtje deert Van Empel niet in Kortrijk: Brabantse is Pieterse en Brand meester bij rentree

Fem van Empel heeft de Urban Cross in Kortrijk, een wedstrijd in het kader van de X2O Trofee, naar haar hand weten te zetten. De vrouw van Jumbo-Visma viel in het begin van de cross, maar duldde in de laatste rondes geen tegenstand meer bij haar terugkeer. Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) en Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) mochten mee op het podium.

Kortrijk had de eer om de rentree van Van Empel te huisvesten. De Nederlandse van Jumbo-Visma won drie weekeinden geleden het EK in het Franse Pontchateau en nam nadien een korte break, waarin ze voor wat welverdiende rust naar Spanje trok. Ondertussen keerden Pieterse en Brand alweer terug in competitie, waardoor ze we ons in Kortrijk op mochten maken voor een mooie driestrijd. Shirin van Anrooij (terugkeer in Boom) en Ceylin del Carmen Alvarado (rijdt alleen Dublin zondag) waren er evenwel niet bij.

Voor aanvang van de veldrit in Kortrijk, waar ook Blanka Kata Vas na een sleutelbeenbreuk terugkeerde, gaf Van Empel al aan dat ze er naar uitkeek. 'Het was wel even wennen', zei ze na haar verkenning in West-Vlaanderen. Bij de start was daar niets van te merken: zij aan zij met Pieterse dook ze het veld in. De renster van Fenix-Deceuninck plooide zich direct dubbel, maar Van Empel zat goed op het wiel.

Naarmate de eerste ronde vorderde ontstonden de eerste kloven, met de regenboog (Van Empel) en het rood-wit-blauw (Pieterse) als kartrekkers. Brand, Annemarie Worst en Denise Betsema bleven in het spoor, Vas en Sanne Cant moesten al meer tijd toegeven. Dat zou alleen maar meer worden, daar de dames voorin zeker niet stilstonden.

Pieterse pakt voorsprong door val Van Empel, die daar niet direct van in paniek schiet

Een nieuwe duo-acceleratie van de grote twee zorgde ervoor dat Worst, Betsema en Brand op de rekker kwamen te liggen, al weerde die laatste zich nog kranig in de Kortrijkse stadsparken. Met succes: op het moment dat het tempo even stokte, vond ze de aansluiting weer. Net op dat moment zorgde een crash van Van Empel voor een nieuwe wedstrijdsituatie, waarbij het de grote vraag was hoe Pieterse daarmee om zou gaan.

Het antwoord volgde snel: Pieterse trok door. Een halve ronde later dichtte Van Empel het gat dat ontstaan was echter met één strakke versnelling, wat toch wel een imponerende move was. Op het moment dat beide dames vervolgens van fiets wisselden, muisde Brand er sluw vanonder. Halfweg cross passeerde zij op die manier met enkele secondes voorgift de finish.

Dat was het sein voor Van Empel om nog eens druk te zetten op haar directe opponente Pieterse, die door mechanische pech nog wat teruggeslagen werd. De jongedame van Jumbo-Visma trok zichzelf hier weinig van aan, reed naar Brand toe en zette vervolgens ook de vrouw uit Dordrecht met enkele stevige lenderukken onder druk. Dat bleek uiteindelijk de beslissende versnelling, waarmee het podium van de Urban Cross in Kortrijk - bijzonderheden daargelaten - direct vast lag. Van Empel bleef zo haar 100%-score behouden, acht op acht deze winter.

Uitslag X2O Trofee Urban Cross Kortrijk vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws