Voorbeschouwing X2O Trofee Kortrijk 2023 | Dikke vinger richting UCI, (bijna) alle kleppers rijden op zaterdag! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Kortrijk 2023 | Dikke vinger richting UCI, (bijna) alle kleppers rijden op zaterdag!

Voorbeschouwing X2O Trofee Kortrijk 2023 | Dikke vinger richting UCI, (bijna) alle kleppers rijden op zaterdag!

De crosswereld staat momenteel in de fik. De UCI wil zijn macht uitspelen en de Wereldbeker groot maken, maar vanuit de veldrijders komt er deze weken vooral een dikke vinger terug. Zaterdag in de X2O Trofee verwelkomt Kortrijk bijna alle kleppers, waarvan er enkelen niet meedoen op de zondag, in de Wereldbeker... In de Leiderstrui blikt vooruit!

Het rondje in Kortrijk bestaat pas sinds 2019, toen de wedstrijd met Mathieu van der Poel en Lucinda Brand meteen twee winnaars van naam kreeg. Het is een vrij snel rondje, met eerst wat draaien en keren over het gras langs de Leie. Opvallend in deze cross: na de openingsfase gaan we over een stuk grind richting de brug, die we dan vervolgens oversteken. Even geen modder, gras of moeilijkheden, maar op de macht de brug over.

Laatste winnaars X2O Trofee Kortrijk 2023

2022 Tom Pidcock / Marianne Vos
2021 Toon Aerts / Lucinda Brand
2020 Eli Iserbyt / Lucinda Brand
2019 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand

Parcours, weer en tijden X2O Trofee Kortrijk 2023

Voorbeschouwing X2O Trofee Kortrijk 2023 | Dikke vinger richting UCI, (bijna) alle kleppers rijden op zaterdag!

Geen aangelegde trappen, maar de trappen van een pleintje in het centrum van Kortrijk worden gebruikt om de moeilijkheidsgraad voor het eerst de hoogte in te jagen. Een echte stadscross, dus! Daarna is het heel veel draaien en keren, met 180-graden bochten langs de netten en dan andermaal een stukje verhard over het asfalt naar de laatste fase van het parcours.

Daarin liggen balken, maar is van een moeilijkheidsgraad andermaal niet echt sprake. Als we het veld weer uit trekken, knallen de renners over een fietsbrug de Leie weer over, op weg naar het allerlaatste stukje. Hierin is een zandbak aangelegd en gaan we nog één keer wat trappen op. Snelheid, opvallend veel verharde wegen en regelmatig slingeren; dat is de cross in Kortrijk!

Weer
Het weer kan zaterdag weleens een rol gaan spelen, en dan vooral de wind. Met temperaturen van 6 á 8 graden en een héél kleine kans op een drupje regen, lijkt het ideaal cross-weer. Met windkracht 4 uit het noordwesten worden de open passages langs en over het water echter een stukje zwaarder.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: rond 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: rond 16.00 uur

Favorieten X2O Trofee Kortrijk 2023 - vrouwen

Pas voor de tweede keer dit jaar gaan we de twee uitblinkers van vorig seizoen tegen elkaar zien. Fem van Empel keert terug na een break, die ze sinds het EK nam. Puck Pieterse rijdt in Kortrijk haar tweede cross, nadat ze afgelopen weekend in Troyes haar rentree maakte. Ze werd tweede achter Ceylin del Carmen Alvarado, die de cross in Kortrijk op zaterdag overslaat.

Zodoende moet de concurrentie van anderen komen, te beginnen met Lucinda Brand. Die mag dan laat zijn begonnen door een schouderblessure, maar sinds haar rentree in het veld reed ze louter podium. Met dit parcours op de macht lijkt ze haar power perfect kwijt te kunnen. Dat geldt ook voor de explosieve Kata Blanka Vas, die bij SD Worx aan haar veldritseizoen gaat beginnen. De Hongaarse is er eentje voor de toekomst, maar misschien kan ze nu al wel stunten.

Vanuit Nederland zijn er verder een hoop outsiders die op een goede dag om het podium kunnen strijden. Annemarie Worst en Denise Betsema hadden allebei al hun goede dagen dit seizoen, maar zakten er soms ook stevig doorheen. Sanne Cant is ook wisselvallig, maar kan met haar wegervaring misschien wel weer een keertje meedoen om de prijzen.

Favorieten vrouwen X2O Trofee Kortrijk 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Fem van Empel (Jumbo-Visma)
Schaduwfavoriet: Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) en Lucinda Brand (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Denise Betsema (Pauwels Sauzen Bingoal), Annemarie Worst (Cyclocross Reds) en Kata Blanka Vas (SD Worx)

fem van empel 3
Fem van Empel

Favorieten X2O Trofee Kortrijk 2023 - mannen

Bij de heren is de deelnemerslijst ook al meer dan uitstekend. Thibau Nys, Pim Ronhaar, Joris Nieuwenhuis en Laurens Sweeck zijn er niet bij, maar Baloise Trek Lions komt bijvoorbeeld wel met Lars van der Haar aan de start. De Nederlander moet in staat worden geacht om in Kortrijk podium te rijden én mee te doen om de dagzege. Daarvoor is dit parcours geschikt voor hem.

Voor Eli Iserbyt had het misschien wel iets technischer mogen zijn, maar hij bewees in Troyes wel hoe sterk hij aan het worden is. Nu teamgenoot Michael Vanthourenhout na maagproblemen terugkeert, heeft Pauwels Sauzen Bingoal weer een gevaarlijk duo.

In de tweede lijn nog wel wat gevaarlijke klanten. Niels Vandeputte is in vorm namens Alpecin-Deceuninck en na een cross-loos weekend is Cameron Mason weer terug bij Cyclocross Reds. Hij moet het niet echt hebben van z'n punch en dus lijkt Kortrijk geschikt. Bij de Belgen schrijven we Jens Adams en Toon Vandebosch (Crelan-Corendon) nog op voor een korte uitslag.

Favorieten mannen X2O Trofee Kortrijk 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Schaduwfavorieten: Lars van der Haar (Baloise Trek Lions), Cameron Mason (Cyclocross Reds)
Outsiders: Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), Toon Vandebosch (Crelan-Corendon) en Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)

X2O Trofee Kortrijk 2023 op tv

De cross in Kortrijk is zaterdag live te zien via Eurosport. De sportzender is er vanaf 13.40 uur bij via Eurosport 1 en Eurosport.com voor de vrouwen. De heren-uitzending begint om 14.55 uur. Ook Sporza is van de partij in Zuid-België. De uitzending via de VRT begint om 13.30 uur.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws