Van Aert, Van der Poel en Pidcock geven grote show weg in Loenhout, Van Aert wint sprint van drie Veldrijden
Veldrijden

Van Aert, Van der Poel en Pidcock geven grote show weg in Loenhout, Van Aert wint sprint van drie

Van Aert, Van der Poel en Pidcock geven grote show weg in Loenhout, Van Aert wint sprint van drie

Wout van Aert heeft de Exact Cross in Loenhout gewonnen.

Een mooie start, op een lange rechte lijn. Van der Poel moest van rij twee komen, maar zat in de eerste bocht al meteen in het wiel van Van Aert. Pidcock schoof mee en zo doken de grote drie heren achter elkaar het veld in. Van der Poel had aangekondigd dat hij de eerste ronde meteen flink gas wilde geven, om zo niet in de grote menigte terecht te komen, en dat lukte. De Nederlander sloeg meteen een gaatje naar Van Aert, die op een heuveltje even ergens van de fiets moest en zo ook Pidcock dwong om een stukje te lopen. De Belgisch kampioen van Jumbo-Visma knalde al snel weer naar het wiel van zijn eeuwige rivaal, Pidcock niet meteen.

Met veel modderstroken (en door de regenval één grote, drassige bende) ging het veel om vermogen. Van der Poel en Van Aert lieten de watts uit hun benen knallen en daar had wereldkampioen Pidcock het wel even moeilijk mee. De Brit van INEOS Grenadiers hield de andere twee constant wel in het zicht, maar bijvoorbeeld op het welbekende wasbord (met de opeenvolgende grasmatheuveltjes) moest hij toch nog wel een gaatje laten. Door het enorme tempo werd de eerste ronde in dik zeven minuten afgewerkt. Van Aert had de kop, voor Van der Poel en de dappere Pidcock sloot uiteindelijk dan toch weer aan.

Verslag gaat verder onder de video.

Van der Poel blijft aanvallen, dappere Pidcock breekt niet

Ook in de tweede ronde waren het Van Aert en Van der Poel die ogenschijnlijk iets makkelijker door de zware passages kwamen dan Pidcock. Dat moest hem ergens gaan opbreken? Zover was het nog niet in het eerste kwartier. Van Aert bleef tempo maken op kop van de cross, maar het was Van der Poel die in ronde drie weer een echte aanval inzette. Hij pakte een meter of vijftig, maar het gat werd nooit veel groter. Van Aert zette uiteindelijk aan richting het wasbord en bereikte bij het ingaan van de vierde ronde dan toch weer het wiel van MVDP. Pidcock kende een heel slechte fietswissel, maar bleef zich verdapperen. Drie rondes gehad, drie leiders!

Van der Poel bleef het proberen, ook halfweg cross. Op de technische stukjes, met veel bochten, sloeg hij weer een gaatje en door een leegloper bij Van Aert ontstond er opnieuw een gat. De Belg had geluk dat er snel een fietswissel kon komen, en dat Pidcock nu in tweede positie de benen had om het tempo hoog te houden in de achtervolging. De wereldkampioen had - ondanks dat het parcours niets voor hem was - duidelijk een superdag en reed zichzelf en Van Aert richting ronde vijf weer naar een kopgroep van drie. Wat waren ze aan elkaar gewaagd, een beslissing viel nog lang niet.

Verslag gaat verder onder de video.

Van der Poel, Van Aert of Pidcock: wie van de drie?

Nog drie van de acht rondes te gaan, een dik half uur op de klok. Door een foutje in de modder in rondje vijf moest Pidcock wéér een gaatje dichten, maar hij slaagde er weer in. Weer Van der Poel op de pedalen in de modder, weer Van der Poel vol gas in het technische gedeelte, weer Pidcock die een gat moest laten... Daar was dan eindelijk het breekpunt voor de regenboogtrui? Hij zag zijn achterstand in ronde zes toch groter worden op de watt/kilo-tanks vooraan. Van der Poel en Van Aert gaven de benen echter even wat adem bij het ingaan van de laatste twee rondes, waardoor Pidcock nog een beetje mocht dromen. Hij kwam door op acht seconden.

In het laatste kwartier leek het 'gewoon' MvdP vs WvA te worden, totdat Pidcock met zijn zoveelste recuperatie toch echt weer in het wiel kwam van de leiders. Pidcock kwam nu voor het eerst in de cross als eerste over de streep, voor een alles-of-niets-poging in het laatste rondje. Van Aert en Van der Poel knalden er in de modder voorbij, maar Pidcock liet dit keer geen gaatje vallen. Schouder aan schouder knalden Van der Poel en Van Aert door de bochten, met Pidcock op het vinkentouw. Het was Van der Poel die een eerste gaatje sloeg, dit was hét moment voor de Nederlander om all-in te gaan.

Het was slippen door de bochten, vol gas! Van der Poel breidde zijn gaatje uit tot een gat in het technische gedeelte, maar het modderstuk op het pure vermogen moest nog komen. Van der Poel maakte er een klein foutje, Van Aert rook bloed en samen ramden ze voor nieuwe fietsen door de wisselpost. Pidcock moest nog één keer alles geven op het wasbord om niet te breken, maar we hadden de drie kleppers bij elkaar voor de sprint. Daarin begon Van der Poel van de kop en was het Van Aert die van ver als eerste op de pedalen ging staan. De Belg hield zijn spurt tot aan de streep voor, met Van der Poel op plek twee. Pidcock moest dan toch genoegen nemen met plek drie.

Uitslag Exact Cross Loenhout mannen 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws