Van der Haar verslaat Nieuwenhuis na titanenstrijd in Zaltbommel en is Nederlands kampioen Veldrijden
Veldrijden

Van der Haar verslaat Nieuwenhuis na titanenstrijd in Zaltbommel en is Nederlands kampioen

Van der Haar verslaat Nieuwenhuis na titanenstrijd in Zaltbommel en is Nederlands kampioen

Lars van der Haar heeft het Nederlands kampioenschap gewonnen. De renner vocht een episch duel uit met Joris Nieuwenhuis. Pas aan het einde van de laatste ronde wist Van der Haar een gaatje te slaan op zijn ploeggenoot en concurrent. Stikkapot kwam hij over de streep.

Van der Haar werd weggedrukt bij de start. De topfavoriet uit Woudenberg had gelijk tijd en plaatsen goed te maken. Wie wel goed startte, was zijn ploeggenoot Nieuwenhuis. De Gelderlander dook als eerste het veld in en zorgde gelijk voor de nodige schifting. De jonge belofte Del Grosso zat goed mee, evenals Pim Ronhaar, een rap opschuivende Van der Haar en Corné van Kessel. Laatstgenoemde had echter wel veel moeite om te volgen en moest nog voor het einde van de eerste ronde het kwartet laten rijden.

Nieuwenhuis en Van der Haar blijven bij elkaar

Eén voor één losten de mannen bij Nieuwenhuis. Na Van Kessel moest ook Del Grosso de renner laten gaan en ook voor Ronhaar lag het tempo te hoog. Halverwege de tweede ronde kon enkel Van der Haar nog mee met de sterk rijdende Nieuwenhuis. Lang ontstond er daarna een status quo. In de gehele tweede en derde ronde bleef de Terriër van Woudenberg in het wiel van zijn ploeggenoot. Ryan Kamp kwam uit de achterhoede fanatiek opzetten en reed naar de derde plek, 23 seconden achter de leiders.

Ronden lang ontstond er daarna een status quo. Het Baloise Trek Lions-duo reed aan de leiding, met Kamp op een kleine halve minuut achterstand als derde. Nieuwenhuis reed vrijwel de hele wedstrijd aan kop en lange tijd maakte geen van de twee leiders een foutje. Aan het begin van de slotronde schoot Van der Haar echter uit een spoor, maar wonderwel hield hij zijn fiets overeind. Het leek een sprint te gaan worden tussen de twee kemphanen.

Epische slotronde van Van der Haar levert Nederlandse titel op, Del Grosso zegeviert bij beloften

Geen van de twee liet zich vroeg in de laatste ronde verleiden tot een aanval, waardoor de koers tot het einde spannend bleef. Halverwege de laatste ronde probeerde Van der Haar de koppositie te pakken, maar Nieuwenhuis remonteerde met verve. Beide heren reden (en liepen) op de limiet. Van der Haar zette opnieuw een aanval in vlak voor de materiaalpost. Hij pakte een gaatje, maar Nieuwenhuis bleef binnen een paar seconden. Schuddebollend duwde Van der Haar zijn fiets de laatste trappenset omhoog, waar hij nog struikelde door het gebrek aan energie. Hij had net genoeg marge op de streep en wist de titel te bemachtigen na een geweldige strijd.

Bij de beloften, die hun wedstrijd samen met de elite mannen afwerkten, werden de eerste, tweede en derde plaats bezet door respectievelijk Tibor del Grosso, Luke Verburg en Danny van Lierop. Het is voor Del Grosso niet zijn eerste Nederlandse titel, daar hij in 2019 bij de junioren ook al eens victorie wist te kraaien op het NK veldrijden, dat toentertijd in het Noord-Brabantse Rucphen werd georganiseerd. Toevalligerwijs werd Van Lierop toen ook derde.

Uitslag NK veldrijden elite mannen 2023

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws