Vanthourenhout kroont zich tot Belgisch kampioen veldrijden na spannende tweestrijd met Sweeck Veldrijden
Veldrijden

Vanthourenhout kroont zich tot Belgisch kampioen veldrijden na spannende tweestrijd met Sweeck

Vanthourenhout kroont zich tot Belgisch kampioen veldrijden na spannende tweestrijd met Sweeck

Michael Vanthourenhout heeft voor het eerst in zijn carrière het BK veldrijden op zijn naam geschreven. In Lokeren was hij na een beklijvend één-tegen-één-duel met Laurens Sweeck de betere. Thibau Nys werd knap derde.

Wout van Aert was er voor het eerst sinds 2010 niet bij op een BK veldrijden. Als gevolg daarvan werden Sweeck, Vanthourenhout en Iserbyt gebombardeerd tot topfavorieten. Jens Adams, Gerben Kuypers, Niels Vandeputte en Toon Vandebosch leken op voorhand de outsiders die op een goede dag voor een verrassing zouden kunnen zorgen.

Nys kent de beste start, Iserbyt moet direct in achtervolgingsmodus

Nys kende de beste start van het gehele pak. De 20-jarige zoon van Sven Nys heeft een profcontract en moest zodoende tussen de grote mannen starten. Dat leek hem dus niet te deren, daar hij vanaf kop als een speer het veld in dook. Tot aan de eerste passage langs de materiaalzone was het Nys die het tempo bepaalde. Op de Mont Henri, de scherprechter van het parcours in Lokeren, konden enkel Sweeck en Vanthourenhout de poulain van Baloise Trek Lions volgen. Iserbyt had zijn start een beetje gemist en moest ook op de Mont Henri van de fiets. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal zat al snel op een gaatje en was daardoor aangewezen op de achtervolging.

Sweeck, Vanthourenhout en Nys reden slechts luttele seconden bij elkaar. Sweeck leek namelijk weinig zin te hebben in een 'groepsritje' en besloot er direct weer een snok aan te geven. Dit resulteerde erin dat Nys moest lossen en enkel Europees kampioen Vanthourenhout in de buurt wist te blijven van Sweeck. Tot overmaat van ramp ging Nys ook nog eens onderuit in een bochtje, waardoor hij in een groepje met Iserbyt en Emiel Verstrynge terecht kwam. Na één ronde leek de wedstrijd al uit te gaan monden in een tweestrijd tussen Sweeck en Vanthourenhout. Ook Iserbyt ging net voor in het ingaan van de tweede ronde onderuit. De kleine Belg had daar duidelijk last van zakte als gevolg van zijn crash terug in een groepje met onder meer Lander Loockx. Nys mocht zichzelf als eerste (eenzame) achtervolger op het leidende duo bestempelen.

Sweeck en Vanthourenhout maken er een thriller van het kaliber Hitchcock van

Vooraan leken Vanthourenhout en Sweeck enorm aan elkaar gewaagd. Het was Sweeck, die heden ten dage uitkomt voor de Crélan-formatie, die het meeste kopwerk verrichte in de eerste helft van de koers. Op het lastige parcours werd er door zowel Vanthourenhout als Sweeck zo nu en dan een foutje gemaakt. De twee verloren elkaar daardoor vrijwel nooit uit het oog. Nys had in de achtergrond, mocht hij gevrijwaard blijven van materiaalpech, inmiddels zo goed als zeker beslag gelegd op de derde plaats. Enerzijds kwam hij namelijk niet dichter op Sweeck en Vanthourenhout, anderzijds lag hij een straatlengte voor op Iserbyt, die Adams en co achter zich had gelaten en net buiten het podium leek te gaan vallen.

Alsof ze aan elkaar vastgeketend zaten: Sweeck en Vanthourenhout wisten zich nog steeds geen moment van elkander te ontdoen. Door beide heren werden er wel hier en daar wat speldenprikjes uitgedeeld, maar dat zorgde dus echter niet voor enige verschillen. Vrijwel geheel tegen de verwachtingen in maakte Sweeck op een lastig klimstuk een foutje. Hij moest van de fiets en als gevolg daarvan een paar lengtes toegeven op Vanthourenhout. Die maakte echter geen optimaal gebruik van Sweecks foutje, waardoor de zandspecialist weer de aansluiting wist te maken.

Ook in de laatste ronde veranderde er weinig aan de koerssituatie. De twee kemphanen begonnen meer en meer naar elkaar te kijken. Zodoende leek het erop dat men zich kon gaan opmaken voor een sprint-à-deux. Niets bleek uiteindelijk minder waar: Vanthourenhout wist vanaf kop een klein gaatje van circa tien à vijftien meter te slaan. Sweeck smeet al zijn krachten in de strijd om aan het wiel van de Europees kampioen te geraken. Dat bleek tevergeefs. Vanthourenhout beging geen fout en gaf zijn minieme voorsprong niet meer uit handen. Aan de meet bedroeg het verschil tussen de twee uiteindelijk drie seconden. Nys racete op knappe wijze naar de bronzen medaille, Iserbyt werd vierde.

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws