Van der Poel heerst in Wereldbeker Besançon, Nieuwenhuis derde na mooi gevecht voor plek twee Veldrijden
Veldrijden

Van der Poel heerst in Wereldbeker Besançon, Nieuwenhuis derde na mooi gevecht voor plek twee

Van der Poel heerst in Wereldbeker Besançon, Nieuwenhuis derde na mooi gevecht voor plek twee

Mathieu van der Poel heeft de Wereldbeker van Besançon gewonnen. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck deed het een paar ronden rustig aan, maar besloot in de vierde ronde toch volle bak door te rijden voor een lange solo. Dat deed hij met verve, niemand kon hem volgen. Na Pieterse heeft ook Van der Poel een mooie generale repetitie voor het WK in Hoogerheide.

Van der Poel pakte met een paar machtige halen de kopstart, voor Kevin Kühn. De Nederlandse topfavoriet leek er meteen vandoor te willen rijden, maar besloot toch in te houden. Gedurende de eerste ronde waren er veel positiewisselingen, waardoor Joris Nieuwenhuis bijvoorbeeld zijn slechte startpositie al direct kon opkrikken. Op kop lag, enigszins verrassend, een fransman: Clément Venturini.

Van der Poel reageert en demarreert

Ondanks de fanatieke poging van de Fransman om het veld in stukken te scheuren, bleef er een groep van twaalf renners heel dichtbij elkaar. Halverwege de derde ronde besloot Kühn over te nemen van de Fransman van AG2R Citroën Team. De Zwitser trok hard door en Van der Poel had het gevaar in de gaten. Hij kwam niet weg en er bleef een grote groep bij elkaar.

In de vierde van negen rondes vond de Nederlander het mooi geweest. De topfavoriet sprong hard weg uit de kopgroep en zette de anderen direct op vijftien seconden. Venturini besloot nog op kop te gaan rijden, maar het gat was al geslagen. Er moest een hele fanatieke samenwerking op poten gezet worden, wilden de achtervolgers nog terugkeren bij Van der Poel.

Van der Poel vliegt naar de zege, niemand komt nog bij hem in de buurt

Dat gebeurde niet. De Nederlander reed verder en verder weg en achterin hadden de renners zich neergelegd bij het feit dat er voor plek twee gestreden zou worden. Venturini toonde nogmaals enthousiast te zijn om in eigen land te crossen en pakte regelmatig de koppositie in de groep. In de zesde ronde plaatste Laurens Sweeck een mooie aanval, die de achtervolgende groep uit elkaar trok.

De Wereldbekerleider kreeg twee man met zich mee: Eli Iserbyt en Kühn. Nieuwenhuis en Venturini deden hun uiterste best om weer terug de aansluiting te vinden. Dat lukte nadat Sweeck besloot het tempo te drukken. Ook Michael Boroš, Ryan Kamp en Niels Vandeputte sloten aan. Zelfs Gerben Kuypers wist weer aan te sluiten. Met nog twee rondes te rijden, was de winnaar al lang en breed bekend. Wie er tweede zou worden was echter nog lang niet zeker.

Mooie strijd voor plek twee in slotronde, Nieuwenhuis pakt podium

Kühn wilde dolgraag die tweede plek bemachtigen en besloot een ferme aanval te plaatsen. De anderen wilden hem niet laten rijden en dus bleef de strijd open. Iserbyt was de volgende die een flinke inspanning leverde, maar Sweeck parreerde. Mechanische pech zorgde echter voor een terugslag bij Iserbyt. Ondertussen kwam Van der Poel juichend over de streep na een fenomenale solo. Niemand heeft hem echt kunnen uitdagen in Oost-Frankrijk, maar dat maakt de prestatie niet minder. Sweeck eindigde op de tweede plek, Nieuwenhuis werd derde. Thuisrijder Venturini werd vierde.

Uitslag Wereldbeker Besançon mannen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws