Van Empel en Brand in koor: 'We werden niet verwittigd dat er gestart zou worden met fluitsignaal' Veldrijden
Veldrijden

Van Empel en Brand in koor: 'We werden niet verwittigd dat er gestart zou worden met fluitsignaal'

Van Empel en Brand in koor: 'We werden niet verwittigd dat er gestart zou worden met fluitsignaal'

Wat was er nu precies gebeurd bij de start van de X2O Trofee in Brussel bij de vrouwen? Had de UCI-commissaris de rensters verwittigd dat de lichten niet werkten en dat ze moesten vertrekken bij het fluitsignaal of kwam het voor de rensters als een verrassing dat de start met een fluitsignaal werd aangegeven? In de Leiderstrui legde zijn oor te luisteren bij Fem van Empel en Lucinda Brand, de nummer 1 en 2 in de dag-en einduitslag.

Opschudding bij de start deze middag: de lichten bleven tergend lang op rood staan, waarna plots een heleboel rensters toch vertrokken. Ceylin del Carmen Alvarado bleef staan, maakte misbaar en vertrok enkele seconden later toch. Gevolg: De Nederlandse moest bijna helemaal achteraan het pak aansluiten en stond voor een inhaalrace.

'Het was heel raar. Zelf wist ik ook niet goed wat er gebeurde', zo opent Van Empel. 'Normaal gezien gaat de startprocedure via de lichten die groen worden, maar ze sprongen deze keer niet op groen. Er werd wel een fluitsignaal gemaakt en ik zag dat ze links van mij vertrokken. Dan was het of blijven staan of ook gaan. Het was heel verwarrend.'

Brand: 'Zaterdag hadden we hetzelfde probleem, maar zei de jury dat de lichten niet werkten'

Eenzelfde verhaal bij Brand. 'Het waren lange dertig seconden', aldus de rensters van Baloise Trek Lions. 'Volgens mij werkten de startlichten niet. Dan hoorde ik een fluitje en ik denk dat samen met mij een aantal rensters daarop startten. En een paar anderen twijfelden, denk ik. Ik merkte dat niet iedereen mee was zoals ze dat normaal wel zijn. Er valt voor alles wat te zeggen natuurlijk.'

Klaarblijkelijk was het niet de eerste keer dit weekend dat de lichten niet werkten. 'Zaterdag hadden we hetzelfde probleem (in de Exact Cross Sint Niklaas, red.) en dan kiest de jury ervoor om te zeggen 'oké jongens, de lichten werken niet. Ik ga opnieuw dertig seconden doen en dan fluit ik.' Deze jury koos ervoor om zelf te fluiten. Ze hebben niets op voorhand gezegd en daardoor waren sommigen misschien verrast. Toen ik doorhad dat niet iedereen mee was gestart, houd je er heel even rekening mee dat er toch nog iets gezegd zal worden door de jury. Maar je gaat niet inhouden natuurlijk', zo legt Brand uit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws