Voorbeschouwing Exact Cross Sint-Niklaas 2024 | Sint-Niklaas? De rentree van Sint-Toon Aerts! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Exact Cross Sint-Niklaas 2024 | Sint-Niklaas? De rentree van Sint-Toon Aerts!

Voorbeschouwing Exact Cross Sint-Niklaas 2024 | Sint-Niklaas? De rentree van Sint-Toon Aerts!

Het wegseizoen is op meerdere fronten inmiddels al volop bezig, maar er wordt ook nog altijd gecrost. In Sint-Niklaas vangt men aan voor de laatste Exact Cross van deze winter, die voornamelijk de rentree van Toon Aerts markeert. In de Leiderstrui brengt je op de hoogte van de ditjes en datjes!

In Sint-Niklaas, dat tussen Gent en Antwerpen ligt, beginnen we aan de op twee-na-laatste cross van het seizoen. Daarbij gaat het in deze Exact Cross-trofee vooral om de dagzege, daar er geen algemene rangschikking aan vast zit. Voor Aerts zal het om méér dan dat gaan: hij zal nog altijd willen tonen dat de afgelopen twee jaar uit de running hem niet helemaal terug hebben geduwd.

Hij wist evenwel nog nooit te winnen in Sint-Niklaas, waar Annemarie Worst en Laurens Sweeck vorig jaar zegevierden. Ook onder meer Lucinda Brand, Denise Betsema, Sanne Cant, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt komen we tegen op de erelijst.

Laatste winnaars Exact Cross Sint-Niklaas

2023 Annemarie Worst / Laurens Sweeck
2022 Lucinda Brand / Michael Vanthourenhout
2021 Denise Betsema / Eli Iserbyt
2020 Sanne Cant / Mathieu van der Poel
2019 Sanne Cant / Mathieu van der Poel
2018 Lucinda Brand / Wout van Aert
2017 Sanne Cant / Tom Meeusen
2016 Thalita de Jong / Laurens Sweeck
2015 Sanne Cant / Mathieu van der Poel
2014 - / Niels Albert

Parcours, weer en tijden Exact Cross Sint-Niklaas 2024

Het provinciaal domein van De Ster in Sint-Niklaas is op zaterdag 17 februari opnieuw het decor voor de Exact Cross Sint-Niklaas. Vanuit de start trekt men meteen richting het water, voor een eerste lange lus eromheen. Daarbij komen ook de balkjes en de eerste passage langs of door de materiaalpost aan bod.

Aan de andere kant van het meer draait men terug en trekt men iets smeer het veld in plaats van het zand in, met nog een laatste wat technischere zone door het Amfitheater alvorens de finish nadert.

Voorbeschouwing Exact Cross Sint-Niklaas 2024 | Sint-Niklaas? De rentree van Sint-Toon Aerts!

Weer
Het kan in aanloop naar zaterdag nog redelijk gaan regenen, maar op de dag zelf lijkt het bij temperaturen rond de 11 graden Celsius en een lichte noordoostenwind droog te worden.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten vrouwen Exact Cross Sint-Niklaas 2024

Wie de deelnemerslijst van de cross in Sint-Niklaas overloopt, kan niet anders dan tot de conclusie komen dan dat Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) de absolute topfavoriet is. De Nederlandse onthulde dat ze de week voor haar tweede plek op het WK nog ziek was geweest, maar lijkt daar inmiddels volledig van hersteld. Nu een groot deel van de concurrentie weg is, ligt de weg voor Brand open.

lucinda brand

Van Laura Verdonschot (De Ceuster-Bonache) had het crossseizoen vermoedelijk nog wel even mogen duren; zij steekt in topvorm. Voor plek twee/drie ligt de strijd met onder meer Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen-Bingoal), Sanne Cant, Marion Norbert-Riberolle, Manon Bakker (Crelan-Corendon) en Krystina Zemanova (Brilon) nog wel open.

Favorieten vrouwen Exact Cross Sint-Niklaas, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Lucinda Brand (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Laura Verdonschot (De Ceuster-Bonache) en Leonie Bentveld (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Long shots: Sanne Cant, Manon Bakker (Crelan-Corendon) en Krystina Zemanova (Brilon)

Favorieten mannen Exact Cross Sint-Niklaas 2024

De cross in Sint-Niklaas draait natuurlijk vooral om de rentree van Toon Aerts, die namens Deschacht-Hens-Maes voor een eerste maal zijn opwachting maakt. Aerts is natuurlijk fris, maar ontbeert het crossritme voorlopig nog. Toch durven we hem - al is het maar om het idee - bij de longshots te plaatsen.

Zonder Joris Nieuwenhuis, de wintersportende Thibau Nys en de zieke Pim Ronhaar rust de Baloise Trek Lions-druk op de schouders van Lars van der Haar. De man uit Woudenberg komt uiteraard weer de gekende mannen van Pauwels Sauzen-Bingoal tegen, met Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout.

iserbyt

Niels Vandeputte won namens Alpecin-Deceuninck vorige week een vette vis in Lille en koerst dus ook rond. Zandkliever Laurens Sweeck, Toon Vandebosch, Joran Wyseure, Witse Meeussen (Crelan-Corendon), Jens Adams (Lotto-X), Cameron Mason (Cyclocross Reds) en individu Ryan Kamp zijn ook van de partij.

Favorieten mannen Exact Cross Sint-Niklaas, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Outsiders: Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) en Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Long shots: Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck), Laurens Sweeck (Crelan-Corendon) en Toon Aerts (Deschacht-Hens-Maes)

TV Exact Cross Sint-Niklaas 2024

Zaterdagmiddag is de veldrit in Sint-Niklaas via verschillende platformen te volgen, te weten: Eurosport en Sporza. Deze zenders (Eurosport online, Sporza op TV) zijn er in het voorlaatste veldritweekend bij voor de dames- en mannenkoers.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws