Voorbeschouwing Hexia Cross Gullegem 2024 | Losse veldrit in drukke periode trekt toch mooie namen Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Hexia Cross Gullegem 2024 | Losse veldrit in drukke periode trekt toch mooie namen

Voorbeschouwing Hexia Cross Gullegem 2024 | Losse veldrit in drukke periode trekt toch mooie namen

Tussen al het klassementsgeweld door staat er op zaterdag 6 januari ook een heuse niet-klassementscross op de rol in Gullegem. Daar geven toch wel wat mooie namen present, al kreeg de organisatie deze week wel te maken met een ondergelopen parcours. In de Leiderstrui neemt je mee!

De erelijst van de Hexia Cross in Gullegem - zoals de veldrit door het leven gaat - is een mooie. De eerste drie edities bij de mannen werden gewonnen door Mathieu van der Poel, waarna Tom Pidcock en Wout van Aert hun naam de afgelopen twee jaar op de erelijst konden zetten. Bij de dames zien we onder meer Ceylin del Carmen Alvarado (twee keer), Shirin van Anrooij en Blanka Kata Vas.

Afgelopen jaar was de veldrit eenmaal onderdeel van de Superprestige, maar dit jaar is het 'gewoon' weer een losse cross.

Laatste winnaars Hexia Cross Gullegem

2023 Wout van Aert / Ceylin del Carmen Alvarado
2022 Tom Pidcock / Shirin van Anrooij
2021 Mathieu van der Poel / Blanka Kata Vas
2020 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Loes Sels

Parcours, weer en tijden Hexia Cross Gullegem 2024

Het parcours is 2600m lang en bevat achtereenvolgens een wasbord, brug, zandbak, heuvelzone, balkjes en nogmaals een dubbele brug. Flink wat hindernissen dus, die we doorgaans wel deels kennen van andere crossen.

Met de weersomstandigheden van afgelopen week mogen we een zware moddercross verwachten, waarbij de renners nogal eens van de fiets zullen moeten en het parcours lopend moeten afwerken in het westen van Vlaanderen.

Voorbeschouwing Hexia Cross Gullegem 2024 | Losse veldrit in drukke periode trekt toch mooie namen

Weer
Zaterdag is een soort overgangsdag voor het weer, tussen de natte omstandigheden van afgelopen week en de koude van volgende week. Het is 5 graden Celsius en de zon komt ook even piepen, maar na de regen van afgelopen week zal het alsnog vrij nat liggen.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten vrouwen Hexia Cross Gullegem 2024

Absolute topfavoriete voor de Hexia Cross is Ceylin del Carmen Alvarado van Alpecin-Deceuninck. De Nederlandse is dit seizoen aan een zeer goed en constant jaar bezig en kent de omloop in Gullegem goed. Ze won er al twee keer, waaronder vorig jaar.

Namens Crelan-Corendon komen Inge van der Heijden, Manon Bakker en Marion Norbert-Riberolle als kanshebsters aan de start. Twee van die drie dames kunnen zomaar eens op het podium eindigen in deze veldrit. Ook Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck) en Aniek van Alphen (Cyclcross-Reds) komen uit de stal van de Roodhoofts.

Vanuit het buitenland komen er ook kanshebsters. Zoe Backstedt (Canyon/SRAM), Kata Blanka Vas (SD Worx), Clara Honsinger (Amerika) en Lucia Gonzalez Blanco (Spanje) zijn ook aangekondigd door de organisatie van de Hexia Cross.

Favorieten vrouwen Hexia Cross Gullegem, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Inge van der Heijden (Crelan-Corendon) en Zoe Backstedt (Canyon/SRAM)
Long shots: Clara Honsinger, Manon Bakker (Crelan-Corendon) en Kata Blanka Vas (SD Worx)

Favorieten mannen Hexia Cross Gullegem 2024

Bij de mannen missen we Van der Poel of Van Aert, maar tevens Tom Pidcock. De Brit zit in een mindere periode en moest na enkele crossen vol pech ziek verstek te laten gaan voor de donderdagveldrit in Koksijde, de zaterdagcross in Gullegem en de zondagcross in Zonhoven. Ook zijn landgenoot Cameron Mason (Cyclocross Reds) zal het wedstrijdblad niet tekenen.

Zodoende ligt de strijd vrij open. De grote crossploegen Pauwels Sauzen-Bingoal en Baloise Trek Lions trekken voorlopig met respectievelijk Michael Vanthourenhout en Thibau Nys naar Gullegem, terwijl Gianni Vermeersch de man is namens Alpecin-Deceuninck.

Felipe Orts (Burgos-BH) en Clément Venturini (Arkea) nemen de honneurs waar uit de andere landen, terwijl Tom Meeusen (Athletes for Hope), Zdenek Stybar en Corne van Kessel ook zullen participeren.

Favorieten mannen Hexia Cross Gullegem, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)
Outsiders: Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck) en Thibau Nys (Baloise Trek Lions)
Long shots: Felipe Orts (Burgos-BH), Clément Venturini (Arkea) en Tom Meeusen (Athletes for Hope)

TV Hexia Cross Gullegem 2024

Eurosport (hoofdkanaal, Eurosport .nl/Discovery+ en GCN+) brengt achtereenvolgens de cross van de vrouwen en de mannen, vanaf 13.40 uur, op de buis.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws