Voorbeschouwing Superprestige Diegem 2022 | Van Aert kan zevenklapper Van der Poel voorkomen bij kunstlicht Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Diegem 2022 | Van Aert kan zevenklapper Van der Poel voorkomen bij kunstlicht

Voorbeschouwing Superprestige Diegem 2022 | Van Aert kan zevenklapper Van der Poel voorkomen bij kunstlicht

Het crosscircus trekt tussen de feestdagen onverminderd door. Woensdag strijkt het veldritpeloton neer in Diegem, waar één van de weinige avondcrossen op de rol staat. In de Leiderstrui blikt er maar al te graag op vooruit!

Na twee jaar corona-afwezigheid is de cross van Diegem nu weer terug op de kalender, wat ongetwijfeld voor tevredenheid zal zorgen in het kamp van Mathieu van der Poel. De Nederlander won deze veldrit namelijk al zes keer op een rij en kan woensdag voor zijn zevende gaan.

Bij de vrouwen was Annemarie Worst de laatste winnares en ook zij zal present zijn om weer mee te dingen om de overwinning. De veldrit in Diegem is er - net zoals de cross van dinsdag in Heusden-Zolder - eentje voor de Superprestige-trofee.

Praktische informatie Superprestige Diegem 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Diegem

2021/2022 Afgelast
2020/2021 Afgelast

2019/2020 Mathieu van der Poel / Annemarie Worst
2018/2019 Matieu van der Poel / Sanne Cant
2017/2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2016/2017 Mathieu van der Poel / Marianne Vos
2015/2016 Mathieu van der Poel / Ellen Van Loy
2014/2015 Mathieu van der Poel / Marianne Vos
2013/2014 Sven Nys / Sanne Cant
2012/2013 Niels Albert / Katerina Nash

Parcours, weer en tijden Superprestige Diegem 2022

De cross van Diegem kent een rondje van 3463 meter, waarvan meer dan twee derde onverhard is. De renners en rensters krijgen onder meer een zandbak, verschillende balken, meerdere bruggen en trappen voor de kiezen in het parcours, dat bij kunstlicht verreden wordt in het plaatsje in België. Al bij al levert dit traditioneel een fel duel op.

Voorbeschouwing Superprestige Diegem 2022 | Van Aert kan zevenklapper Van der Poel voorkomen bij kunstlicht

Weer
Zoals het er nu naar uitziet krijgen de coureurs regen over zich heen woensdagavond. Koud zal het naar alle waarschijnlijkheid niet worden, daar de temperaturen rond de tien graden Celsius zullen liggen.

Tijden
Start vrouwen: 19.00 uur
Finish vrouwen: 19.45 uur
Start mannen: 20.45 uur
Finish mannen: 21.45 uur

Favorieten vrouwen Superprestige Diegem 2022 

De vrouw van de laatste dagen is Shirin van Anrooij. De jonge Nederlandse van Baloise Trek Lions wist zowel in Mol als Gavere de overwinning te bemachtigen en dat maakt van haar direct de topfavoriete voor deze avondcross. Dan zal ze wel opnieuw met ploeggenote Lucinda Brand moeten afrekenen, die twee keer runner-up was.

Voorbeschouwing Superprestige Diegem 2022 | Van Aert kan zevenklapper Van der Poel voorkomen bij kunstlicht

Namens Alpecin-Deceuninck is Puck Pieterse de vrouw die het mooie weer moet maken in Diegem, alhoewel we ook het nodige mogen verwachten van Ceylin del Carmen Alvarado. Zij kwam net als Denise Betsema - die het zonder ploeggenote Fem van Empel moet doen - niet in actie op Tweede Kerstdag en zou op papier dus iets frisser moeten zijn.

Annemarie Worst, Inge van der Heijden en Aniek van Alphen zullen zich willen mengen in de strijd om het podium, maar krijgen dan vermoedelijk wel te maken met buitenlandse kapers als Zoe Backstedt, Kata Blanka Vas en Silvia Perisco. Al bij al zijn alle ingrediënten aanwezig voor een heerlijke dameswedstrijd!

Favorieten mannen Superprestige Diegem 2022 

De hamvraag: wie houdt Mathieu van der Poel van de zege? De Nederlander showde in Gavere dat het met zijn benen wel snor zit en won de afgelopen zes (!) edities in Diegem, waardoor we met recht mogen stellen dat hij op een parcours op zijn maat gaat rijden.

Wie Van der Poel zegt, komt ook al snel bij rivaal Wout van Aert uit. De Belg verschalkte zijn Nederlandse tegenstander vorige week vrijdag in Mol en zal gebrand zijn op een eerste overwinning in de avondcross van Diegem.

Voorbeschouwing Superprestige Diegem 2022 | Van Aert kan zevenklapper Van der Poel voorkomen bij kunstlicht

Tom Pidcock is als wereldkampioen en nummer drie van de afgelopen wedstrijden ook van de partij in Diegem, terwijl Lars van der Haar als Nederlands kampioen ook zijn opwachting zal maken onder het kunstlicht.

Laurens Sweeck, Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt willen ongetwijfeld ook graag op het podium terecht komen, maar zullen - normaal gesproken - wel beseffen dat Van der Poel en Van Aert er toch een trapje boven staan. Verder liet Thibau Nys de afgelopen wedstrijden blijk zien van goede vorm, kan hij dat bekronen met een stekje in de top vijf?

TV Superprestige Diegem 2022

In tegenstelling tot de veldrit van Zolder is de cross van Diegem wel op Sporza te zien, vanaf 18.50 uur op Canvas. Dat is ook de tijd waarop Eurosport (1 en de player), Telenet Play Sports en Proximus van start gaan met de uitzending.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws