Voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2021 | Crosstop scheurt over autocircuit Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2021 | Crosstop scheurt over autocircuit

Voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2021 | Crosstop scheurt over autocircuit

Last van de Christmas-blues? No need to! Ook daags na de Tweede Kerstdag wordt er gewoon aan veldrijden gedaan in het wielerland bij uitstek, België. Ondanks de afwezigheid van supporters gaat de race in Heusden-Zolder 'gewoon' door. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Praktische informatie Superprestige Heusden-Zolder 2021

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars Heusden-Zolder

2020 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2019 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2018 Mathieu van der Poel / Marianne Vos
2017 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2016 Wout van Aert / Marianne Vos
2015 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2014 Lars van der Haar / Marianne Vos
2013 Lars van der Haar / Katie Compton
2012 Sven Nys / Marianne Vos
2011 Kevin Pauwels / Marianne Vos

Parcours, weer en tijden Superprestige Heusden-Zolder 2021

In Heusden-Zolder, gelegen in de provincie Limburg, wordt al enkele jaren hetzelfde parcours afgewerkt. Centraal daarin staat de Sacramentsberg, een heuvel die geen last zal hebben van de recent aangescherpte maatregelen in België. Op dit heilig stukje grond staat namelijk nooit publiek, of er nu een pandemie woedt of niet.

Die Sacramentsberg is slechts één van de puistjes die afgewerkt moeten worden, wat het een snelle en technisch vaardig rondje maakt. Over het algemeen komen de renners met een goede techniek, zoals Mathieu van der Poel en Marianne Vos, hier bovendrijven. De wedstrijd wordt overigens afgewerkt op en naast het bekende Circuit van Terlaemen.

Voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2021 | Crosstop scheurt over autocircuit

Weer
Hoewel de weergoden het op maandag zelf vooralsnog droog lijken te houden, komt er de dagen voordien flink wat regen uit de lucht vallen op het parcours in Heusden-Zolder. Zodoende krijgen we op de dag zelf, wanneer het zo'n zeven graden Celsius zal zijn, toch te maken met een ietwat natte omloop, hoewel dat in Heusden-Zolder over het algemeen niet heel veel invloed heeft.

Voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2021 | Crosstop scheurt over autocircuit

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.05 uur
Finish mannen: 16.05 uur

Favorieten mannen Superprestige Heusden-Zolder 2021

Het was nog even afwachten hoe de cross van zondag in Dendermonde verliep, maar we kunnen er alvast vanuit gaan dat die van maandag in Heusden-Zolder er anders uit gaat zien. Waar we in Dendermonde een modderfestijn kregen, gaan we op en rondom het autocircuit - hoe kan het ook anders?- een snelle wedstrijd krijgen.

De winnaar van de afgelopen vier edities, Mathieu van der Poel, zou hier dus beter uit de verf moeten komen dan in Dendermonde. Om een concreet beeld te krijgen van het vormpijl van de Nederlander zijn we benieuwd wat hij kan na zijn tweede plaats in Dendermonde, waar concurrent en winnaar Wout van Aert meer een parcours op zijn maat vond. Verbaas je echter niet als de Belg ook ineens de beste blijkt in Heusden-Zolder, getuige zijn vormpijl van de laatste weken. Hij reed vier crossen en won ze alle vier.

Voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2021 | Crosstop scheurt over autocircuit
Wout van Aert na zijn zege in Boom

Door naar de uitdagers van de Grote Twee. Een lijstje dat we normaliter beginnen met Tom Pidcock, het natuurtalent uit Groot-Brittannië. Ook hij zou zijn mannetje moeten staan op de razendsnelle omloop in België, zo bewees hij al op een rap parcours als dat van Rucphen. In Dendermonde viel hij wel wat tegen.

Eli Iserbyt leek in datzelfde Rucphen lang op weg naar de zege en ook hem plaatsen we voor Heusden-Zolder bij de mannen die we in de gaten moeten houden. Kort daarachter komen Lars van der Haar, Corné van Kessel, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en Quinten Hermans.

Favorieten vrouwen Superprestige Heusden-Zolder 2021

De afgelopen twee jaar was Lucinda Brand de vrouw die met de zege ging lopen in Heusden-Zolder. Het zal dus geen verrassing zijn dat we haar ook voor deze editie naar voren schuiven als kandidate voor de overwinning, niet op zijn minst door de afwezigheid van een aantal concurrentes als Marianne Vos en de youngsters.

Denise Betsema is zo iemand die zowat elke cross participeert en ook altijd meedoet om de knikkers. Betsema kan teren op een goede techniek, iets wat ongetwijfeld van pas komt op het parcours in Heusden-Zolder.

Voorbeschouwing Superprestige Heusden-Zolder 2021 | Crosstop scheurt over autocircuit
Denise Betsema is één van de kanshebbers in Heusden-Zolder

Ceylin del Carmen Alvarado hoopt in Heusden-Zolder haar goede benen van vorig jaar te hervinden op een parcours dat haar als gegoten zou moeten liggen. Veel korte versnellingen, lekker kort draaien; spek naar de bek van de Rotterdamse.

Voor dames als Annemarie Worst, Inge van der Heijden, Manon Bakker, Sanne Cant en Anna Kay is dit een uitgelezen kans om weer eens in het buurt van het podium te kunnen komen. En wie weet verrast Lotte Kopecky met een knalprestatie?

TV Superprestige Heusden-Zolder 2021

Wie Heusden-Zolder maandag live wil aanschouwen, is op Eurosport aangewezen. De sportzender zendt zowel de vrouwen (vanaf 13.35 uur) als mannen (vanaf 15.00) uur uit op het hoofdkanaal en de online Eurosport Player.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws