Voorbeschouwing Superprestige Middelkerke 2024 | Alvarado moet nog één keer alles uit benen (en rug) halen Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Superprestige Middelkerke 2024 | Alvarado moet nog één keer alles uit benen (en rug) halen

Voorbeschouwing Superprestige Middelkerke 2024 | Alvarado moet nog één keer alles uit benen (en rug) halen

Middelkerke is deze zaterdag het decor van de eerste klassementscross na het WK te Tábor. Aan de Noordzee crost men in het kader van de Superprestige-trofee, de laatste van deze winter. In de Leiderstrui vertelt je er het nodige over!

Middelkerke, in 2022 het decor van het BK, heeft een mooie erelijst staan. Mathieu van der Poel en Sanne Cant wonnen de veldrit het afgelopen decennium elk vier keer, terwijl Laurens Sweeck, Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado tweemaal hun naam op de lijst der winnaars hebben staan. Vorig seizoen schoot Eli Iserbyt, net als Alvarado, raak in de Noordzeecross te Middelkerke.

Laatste winnaars Superprestige Middelkerke

2022/2023 Eli Iserbyt / Ceylin del Carmen Alvarado
2021/2022 BK
2020/2021 Laurens Sweeck / Denise Betsema
2019/2020 Laurens Sweeck / Ceylin del Carmen Alvarado
2018/2019 Mathieu van der Poel / Denise Betsema
2017/2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2016/2017 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2015/2016 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2014/2015 Kevin Pauwels / Sanne Cant
2013/2014 Tom Meeusen / Helen Wyman

Parcours, weer en tijden Superprestige Middelkerke 2024

De ondergrond is een afwisseling van weide- en zandstroken. Daarnaast is het parcours met veel rechte stukken, waar weinig techniek bij komt kijken en meer op maat van de crossers met veel power. De algemene verwachting is dat we een snelle cross krijgen in Middelkerke.

Hoewel de zandspecialisten liever een cross aan het strand hadden gehad, kunnen ze hun hart ophalen met een aangelegde zandbak, waar ze het verschil ten opzichte van de concurrentie kunnen maken. Genoeg mogelijkheden voor een spannende race, dus!

Voorbeschouwing Superprestige Middelkerke 2024 | Alvarado moet nog één keer alles uit benen (en rug) halen

Weer
Het regent in de dagen voorafgaand aan de cross in Middelerke redelijk wat, maar zaterdag zijn de verwachte weersomstandigheden prima. 11 graden Celsius, relatief weinig wind voor een cross vlak bij zee en minder kans op regen dan pakweg donderdag en vrijdag.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
FInish mannen: 16.15 uur

Favorieten vrouwen Superprestige Middelkerke 2024

Over de precieze deelnemerslijst van de cross in Middelkerke is op het moment van schrijven weinig bekend.

Ceylin del Carmen Alvarado kan in de slotmanche van de Superprestige haar leidersplaats veiligstellen en dat zal ook de ambitie zijn voor de dame van Alpecin-Deceuninck, die ook al de Wereldbeker won. De afgelopen weken kampte ze met rugproblemen, maar desondanks wist ze bijvoorbeeld al vijfde te worden op het WK.

Voor het overige is er weinig geweten over de deelnemerslijst aan de Noordzee, maar dat Annemarie Worst (tweede in de Superprestige op zes punten van Alvarado) en Aniek van Alphen (die over de zieke nummer drie Inge van der Heijden heen kan wippen) namens Cyclocross Reds mee komen doen lijkt een zekerheid.

Favorieten vrouwen Superprestige Middelkerke, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriete: Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Annemarie Worst en Aniek van Alphen (allebei Cyclocross Reds)
Long shots: Wordt aangevuld.

Favorieten mannen Superprestige Middelkerke 2024

Over de precieze deelnemerslijst van de cross in Middelkerke is op het moment van schrijven weinig bekend.

De Superprestige bij de mannen ligt al wat langer in een plooi, met Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) als eindwinnaar. Een meer dan verdiende zege, daar hij in elke manche tot dusver de nodige punten bijeen wist te rapen. De Belg is er ook in Middelkerke echter gewoon bij.

Daar komt hij vermoedelijk opnieuw de Nederlandse coureurs van Baloise Trek Lions tegen. Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar zijn er in ieder geval bij, net als Lars van der Haar. Nieuwenhuis moet in ieder geval zijn tweede plek verdedigen in de Superprestige, de andere twee kunnen volledig mikken op de dagzege. Al moet Van der Haar zondag ook nog aan de bak voor de X2O Trofee.

ronhaar nieuwenhuis van der haar

Daarop aast Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) nog, maar de kloof is al vrij groot. Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) is er net zoals tweevoudig winnaar Laurens Sweeck (Crelan-Corendon) ook nog bij, voor de rest is het wachten tot de volledige lijst van deelnemers.

Favorieten mannen Superprestige Middelkerke, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions)
Outsiders: Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions)
Long shots: Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal), Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) en Lars van der Haar (Baloise Trek Lions)

TV Superprestige Middelkerke 2024

U kunt de cross van zowel de mannen als de vrouwen live volgen bij Eurosport. De sportzender schakelt om 13.30 uur voor de cross van de vrouwen op Eurosport 1 en Eurosport.nl/Discovery+. Na de cross van de vrouwen keert Eurosport om 15.00 uur terug voor de mannen. Andere mogelijkheden om de cross te volgen zijn via Telenet Play Sports en Proximus Pickx+ Sports 1.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws