Voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2022 | Van Aert voegt zich bij Van der Poel voor Slag om de Scheldecross Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2022 | Van Aert voegt zich bij Van der Poel voor Slag om de Scheldecross

Voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2022 | Van Aert voegt zich bij Van der Poel voor Slag om de Scheldecross

Tadaaaa! De grote dag is daar, de eerste clash tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert (en Tom Pidcock) in het veld. Havenstad Antwerpen is het decor van deze Wereldbekercross waarin de grote tenoren zich met elkaar zullen meten. In de Leiderstrui blikt met alle liefde vooruit op de Slag om de Scheldecross.

In 2021 vond de cross in Antwerpen geen doorgang door de gekende perikelen rondom het coronavirus, maar in de jaren daarvoor kregen we al enkele malen leuke cross te zien in de grote stad. Mathieu van der Poel won de laatste vier edities tussen 2017 en 2020, terwijl hij ook in 2015 zijn zege pakte. Wout van Aert won eenmaal, in 2016. Bij de vrouwen zien we drie verschillende winnaressen in de laatste tien jaar: Katie Compton, Sanne Cant en Denise Betsema.

Het is de eerste keer dat Antwerpen onderdeel is van de Wereldbeker. Tot en met 2020, toen het nog door het leven ging als Scheldecross, was Antwerpen onderdeel van de X2O Trofee. Ook werd er in 2020 het BK veldrijden verreden, met Laurens Sweeck en Sanne Cant als gelukkige Belgische kampioenen.

Praktische informatie Wereldbeker Antwerpen 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars cross Antwerpen

2021/2022 Niet verreden
2020/2021 Mathieu van der Poel / Denise Betsema
2019/2020 Laurens Sweeck / Sanne Cant
2018/2019 Mathieu van der Poel / Denise Betsema
2017/2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2016/2017 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2015/2016 Wout van Aert / Sanne Cant
2014/2015 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2013/2014 Niels Albert / Katie Compton
2012/2013 Kevin Pauwels / Katie Compton

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Antwerpen 2022

Als Scheldecross kun je het uiteraard niet maken om geen zand op te nemen in het parcours: de Wereldbeker van Antwerpen kent twee lange zandpassages, terwijl er ook een stuk draaien en keren door het gras in het parcours zit. De coureurs moeten dus alle facetten van de cross beheersen, al valt het aantal hoogtemeters wel mee in deze veldrit. Geen ideaal Tom-Pidcock-parcours, dus.

Voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2022 | Van Aert voegt zich bij Van der Poel voor Slag om de Scheldecross

Weer
Brrrr. Het belooft koud te worden aanstaande zondag. Rond de middag worden temperaturen net boven de 0 graden Celsius verwacht, bij een oostenwind vanuit het water die ook wel eens koud kan gaan aanvoelen. Goed aankleden, dus!

Tijden
Start vrouwen: 12.30 uur
Finish vrouwen: 13.20 uur
Start mannen: 14.00 uur
Finish mannen: 15.00 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker Antwerpen 2022

Een cross om de Wereldbeker, dus dat betekent dat de jonge garde aan de start zal staan. Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij hebben hun programma deze winter rondom de Wereldbekerwedstrijden gepland en krijgen in Antwerpen een nieuwe kans om te laten zien dat zij de opkomende sterren zijn in het veldrijden voor vrouwen. Alle drie wonnen ze al crossen in het klassement en alle drie zijn ze sowieso weer gebrand om daar een aan toe te voegen.

Cadeau zullen ze het echter zeker niet krijgen: zo is Denise Betsema met haar kwaliteiten die ze meeneemt vanuit Texel gewend aan het zand en wind vanuit zee, dus schrijf de winnares van de laatste twee edities in Antwerpen alvast op bij de topfavorietes. Ceylin del Carmen Alvarado heeft haar plekje ook verdiend met de puike prestaties die ze de laatste weken geleverd heeft.

Voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2022 | Van Aert voegt zich bij Van der Poel voor Slag om de Scheldecross

Lucinda Brand heeft het de laatste weken wat moeilijker doordat ze nog niet volledig versteld is van de blessure aan haar hand, terwijl Inge van der Heijden haar plekje in de top tien ook wel zal veroveren. Vanuit het buitenland is het wellicht nog interessant om Blanka Kata Vas en Pauline Ferrand-Prévot met wat extra interesse in de gaten te houden.

Favorieten mannen Wereldbeker Antwerpen 2022

Bij de mannen kijken we naar één topfavoriet: Mathieu van der Poel. De Nederlander bewees bij zijn terugkeer in Hulst dat het met zijn vorm meer dan snor zit en hij vindt in Antwerpen ook nog eens een parcours op zijn maat. Van der Poel won hier al vijf keer en zal erop gebrand zijn om conculega Wout van Aert direct een klein mentaal tikje uit te delen, al moeten we daar ook weer niet te zwaar aan tillen.

Voorbeschouwing Wereldbeker Antwerpen 2022 | Van Aert voegt zich bij Van der Poel voor Slag om de Scheldecross

Niemand zal het de coureur van Jumbo-Visma namelijk kwalijk nemen als hij nog niet meedoet om plek één, al blijft het natuurlijk iemand met de klasse van de Belg die altijd kan verrassen. Tom Pidcock, de derde gezant van de Grote Drie, vindt hier normaliter niet direct een parcours op zijn maat. Op basis van puur vermogen komt de Brit door zijn mindere gewicht normaal tekort.

Laurens Sweeck is ook weer van de partij na een korte break in Mallorca en met die frisheid en het mooie weer in de benen zou hij zomaar eens een grote uitdager kunnen worden. Michael Vanthourenhout is natuurlijk ook een man om in de gaten te houden, terwijl het voor Eli Iserbyt te hopen is dat zijn rugblessure wat meevalt op zondag. Lars van der Haar verwachten we natuurlijk ook bij de pinken.

TV Wereldbeker Antwerpen 2022

Net als vorige week in Hulst wordt er door het WK voetbal wel een aanpassing doorgevoerd qua starttijden: de vrouwen starten om 12.30 uur, de mannen om 14.00 uur. Daarmee komt de cross niet in de clinch met de voetbalwedstrijden om 16.00 uur. De Wereldbeker in Antwerpen zal te zien zijn bij de NOS, Sporza en Eurosport, die alledrie van de partij zullen zijn voor de rentree van Van Aert.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws