Alpecin-Deceuninck: Twee keer een 10 en 8,8 gemiddeld na een waanzinnig jaar voor Van der Poel en co Wielrennen
Wielrennen

Alpecin-Deceuninck: Twee keer een 10 en 8,8 gemiddeld na een waanzinnig jaar voor Van der Poel en co

Alpecin-Deceuninck: Twee keer een 10 en 8,8 gemiddeld na een waanzinnig jaar voor Van der Poel en co

De laatste maand(en) van het jaar staan traditioneel in het teken van vooruit- en terugblikken en dat is bij In de Leiderstrui niet anders. Om het seizoen 2022 af te sluiten en het jaar 2023 voor te bereiden leggen we elke grote ploeg nog eenmaal onder de meetlat op alfabetische volgorde. Na AG2R is het de beurt aan Alpecin-Deceuninck!

Eendagswedstrijden 2022: Alpecin-Deceuninck

Mag je als procontinentale ploeg klagen over je voorjaar als je de Ronde van Vlaanderen hebt gewonnen? Eigenlijk niet, hè? Helemaal niet als je de overige uitslagen op een rijtje zet. Alpecin-Deceuninck boekte in 2022 34 overwinningen, waarvan tien in eendagskoersen. Op WorldTour-niveau werden naast de Ronde van Vlaanderen van Van der Poel ook Dwars door Vlaanderen (ook Van der Poel) en Brugge-De Panne (dankzij spurter Tim Merlier) bijgeschreven. Op ProTour niveau voegden Merlier (Nokere Koerse), Oscar Riesebeek (Dwars door het Hageland) en nog eens Van der Poel (Grand Prix de Wallonie) zeges bij. En ook op 1.1-niveau was Alpecin-Deceuninck op de afspraak, met overwinningen in Omloop van het Houtland en Paris-Bourges (beide Jasper Philipsen), Coppa Agostoni (Sjoerd Bax) en de Kempen Classic (nog eens Merlier).

Wie het allemaal op een rijtje zet, kan alleen maar z'n hoed afnemen. Alpecin-Deceuninck zat er het hele jaar bij, met ook nog eens een hele rits ereplaatsen. Van der Poel was daar hoofdverantwoordelijke voor. Hij werd derde in Milaan-Sanremo, vierde in de Amstel Gold Race en negende in Parijs-Roubaix. Philipsen werd achtste in de Scheldeprijs en Merlier schreef in de sprintklassiekers in België nog een hele rits topklasseringen bij. In de klimklassiekers zagen we iets minder blauw van voren, maar heeft Alpecin-Deceuninck daar per se de mensen voor? Als het écht moest, stond de ploeg van de gebroeders Roodhooft er, ook als er voor letterlijk iedere koers eigenlijk een zege werd verwacht van Van der Poel. Dat dat verwachtingspatroon niet helemaal realistisch is, is natuurlijk een understatement.

Rondes 2022: Alpecin-Deceuninck

Alpecin-Deceuninck mocht als winnaar van de UCI Europe Tour in alle grote rondes starten en was ook van de partij in de grote rittenkoersen van een week. Daarin legde men zich vooral toe op de sprints met Philipsen en Merlier, de aanvalslust van Van der Poel en werd er niet per se gemikt op een klassement. Met die ambities en doelen in het achterhoofd, kunnen we niet anders concluderen dan dat Alpecin-Deceuninck ook in het rondewerk huishield. In de Giro d'Italia werden drie etappes gewonnen en droeg Van der Poel meerdere dagen de roze trui. In de Tour de France volgden twee ritzeges van Philipsen, de grote man voor de ploeg in Frankrijk. Door de vroege opgave van een lege en anonieme Van der Poel zouden we haast vergeten dat Philipsen samen met de twee overwinningen ook nog vijf keer extra top tien reed.

Voor de Vuelta a España waren de verwachtingen eigenlijk het laagst, maar pakte Jay Vine zijn moment. De Australiër klom twee keer indrukwekkend naar ritwinst in een bergetappe en leek de grootste kanshebber op de bergtrui. Een crash verziekte dat plan, al deed ploeggenoot Robert Stannard in de laatste week nog een knappe poging om de bollen alsnog namens het team naar Madrid te brengen. Het verdoezelde allemaal de sprintprestaties van Merlier, die tegenviel in Spanje en slechts drie keer top tien reed. Een klein vlekje op een verder uitstekend rapport. Want wie op het palmares kijkt van de ploeg ziet over de rest van het jaar ook nog ritzeges in onder meer de UAE Tour, Coppi e Bartali, ZLM Tour, Baloise Belgium Tour en de Vierdaagse van Duinkerke. Stannard schreef bovendien het eindklassement in de Tour de Wallonie op zijn naam.

Eindcijfer Alpecin-Deceuninck, met onderbouwing 2022: 8,8

Noot: dit cijfer is vastgesteld op basis van beoordelingen van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui.

Een hele dikke voldoende voor de ploeg van Van der Poel, maar dat mag geen verrassing heten. Twee redacteuren deelden zelfs een 10 uit, met de onderbouwing: 'Het enige minpuntje dat ik kan opnoemen is: geen geel. Maar dan zit je op 10-.' Alles bij elkaar opgeteld en gedeeld, verdient de Belgische formatie een 8,8 voor het seizoen 2022. Omdat het eigenlijk op alle fronten en in alle wedstrijden presteerde wat het wilde.

Transfers 2022/2023: Alpecin-Deceuninck

Alpecin-Deceuninck had de ploeg voor 2023 al grotendeels staan en in de breedte is men er alleen maar sterker op geworden. Tim Merlier lijkt op papier het grootste verlies, al werd er met Kaden Groves een jonge Australische sprinter voor teruggehaald. Ook het vertrek van Jay Vine en Sjoerd Bax zal pijn doen, helemaal omdat de Vine nog een jaar een contract had. Ze konden de aantrekkingskracht van UAE Team Emirates echter niet weerstaan en Vine kreeg speciaal toestemming om te vertrekken. Voor het klimwerk doet Alpecin-Deceuninck dan ook wel een jasje uit, zover is zeker.

Aan de andere kant van de medaille wordt de ambitie om altijd en overal aan te vallen en mee te doen om dagsucces versterkt door de komst van Søren Kragh Andersen en Quinten Hermans. Beide heren hebben zich al meer dan bewezen op het hoogste niveau en halen met hun kwaliteiten nog een beetje meer druk van de schouders van Van der Poel. Met Van der Poel, Philipsen, Groves, Hermans en Kragh Andersen staat er een vijftal klasbakken aan het front van de ploeg, aangevuld door veel jong talent en voor sponsor Fenix nog wat interessante Italianen. Zo komt Nicola Conci over uit de opleidingsploeg, haalde de ploeg de goed presterende Belg Robbe Ghys weg bij Sport-Vlaanderen en Jensen Plowright werd weggeplukt uit de opleidingsploeg van Groupama-FDJ.

Quinten Hermans - tweede in Luik-Bastenaken-Luik - komt over van Intermarché-Wanty-Gobert.
Quinten Hermans - tweede in Luik-Bastenaken-Luik - komt over van Intermarché-Wanty-Gobert.

Ones to watches 2023: Alpecin-Deceuninck 

Nu Alpecin-Deceuninck voor 2023, 2024 en 2025 een WorldTour-licentie op zak heeft, zullen de verwachtingen hoger zijn dan ooit. Alle ogen zullen steevast gericht zijn op Van der Poel, maar die zal goedkeurend toezien dat de staf er alles aan gedaan heeft om hem weer een beetje meer uit de wind te houden. MvdP kan zich zo in alle rust focussen op de Monumenten in het voorjaar, om daarna uit te pakken in de Tour de France. Van Philipsen, Hermans en Kragh Andersen mag veel worden verwacht in het voorjaar en het rondewerk.

Voor de klassementen in rittenkoersen kan ook worden gekeken naar Hermans en Kragh Andersen, die in races zonder al te veel hooggebergte al hebben bewezen een goed klassement te kunnen rijden. Dat er in de grote rondes zonder grote kopman voor de rangschikking wordt gekoerst, kan ook zorgen voor duidelijkheid. Misschien kan iemand als Tobias Bayer de leegte van Vine opvullen, al moeten er dan nog wel een paar procentjes bij. Uit Australische hoek zijn we naast Groves ook heel benieuwd naar de 22-jarige aanwinst Jensen Plowright, die van sprinten zijn beroep heeft gemaakt. Stannard was in 2022, in de schaduw van zijn uitblinkende ploeggenoten, ook goed op dreef. Kan hij een echt grote vis gaan vangen in 2023?

Kortom: Alle ballen op het voorjaar en vervolgens aanvallen geblazen in het rondewerk, dat lijkt ook in 2023 de te volgen route voor Van der Poel en consorten.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Bijna twee keer je inzet als Oranje zaterdag wint van USA! Voorspelling doen? Dat kan in de WK predictor!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws