Voorbeschouwing Wereldbeker Besançon 2021 | Wereldtop voor het eerst op uitdagend parcours Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Besançon 2021 | Wereldtop voor het eerst op uitdagend parcours

Voorbeschouwing Wereldbeker Besançon 2021 | Wereldtop voor het eerst op uitdagend parcours

De wereldbekerkalender in het veldrijden werd voor dit seizoen flink uitgebreid, met de nadruk op een meer internationaal karakter. Zodoende komen we ook nieuwe wedstrijden tegen, waaronder op zondag in het Franse Besançon. De wedstrijd daar bestaat al wel even, maar krijgt dit weekend voor het eerst de wereldtop aan het vertrek. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Praktische informatie Wereldbeker Besançon 2021

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Wereldbeker Besançon

2020/2021: Niet verreden

2019/2020: Niet verreden
2018/2019: Niet verreden
2017/2018: Steve Chainel / Lucie Chainel-Lefevere

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Besançon 2021

Wat krijgen de renners zondag voor de kiezen? Met een gebrek aan vergelijkingsmateriaal gaan we graag af op teksten op de officiële website van de wedstrijd. 'Het is één van de meest veeleisende circuits en de ideale speeltuin', zo klinkt het veelbelovend. Met trappen, heuvels en korte hellingen belooft het spek naar de bek te worden voor de meer explosieve types.

Wie de kaart erbij pakt, ziet vooral een technisch rondje, met veel draaien en keren. Een video van de nationale kampioenschappen veldrijden in Frankrijk 2019 toont aan dat er voor ieder wat wils is: ferme hellingen, een enorme looptrap, rechte stukken door het gras en een tricky schuine wand. Op de beelden goot het overigens van de regen, daar lijkt het zondag niet op uit te draaien.

Voorbeschouwing Wereldbeker Besançon 2021 | Wereldtop voor het eerst op uitdagend parcours

Weer
Zoals gezegd blijft het naar alle waarschijnlijkheid droog in Besançon. Het zou zomaar kunnen dat we lange broeken en armstukken gaan zien, want het kwik stijgt amper boven de nul graden Celsius. Het zonnetje zal er normaliter wel doorheen steken, maar daar zal amper warmte vanaf komen. Sterker nog: volgens Buienradar zal de temperatuur zelfs aanvoelen als -2 of zelfs -3 graden Celsius. De wind zal amper een rol spelen, met windkracht 2.

Voorbeschouwing Wereldbeker Besançon 2021 | Wereldtop voor het eerst op uitdagend parcours

Tijden
13.40 uur: Start vrouwen
14.30 uur: Finish vrouwen
15.05 uur: Start mannen
16.05 uur: Finish mannen

Favorieten mannen Wereldbeker Besançon 2021

Staan bij de vrouwen alle wereldtoppers aan de start, bij de mannen slaat klassementsleider Lars van der Haar de cross opvallend genoeg over. Het wordt in dat opzicht een uitgelezen kans voor Eli Iserbyt om zijn leiding in het klassement uit te bouwen. De Belg heeft een enorme kloof naar nummer twee Toon Aerts, die ook van de partij is op zondag. Zij lijken ook meteen de grootste kanshebbers in Besançon.

Met Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck staan er echter nog twee serieuze namen op de startlijst. Beide wonnen ze dit seizoen al en vooral Sweeck liet de laatste crossen een groeicurve zien. In Nederland moet men de leegte van Van der Haar zien op te vullen, met Europees kampioen Ryan Kamp en wereldkampioen Pim Ronhaar aan het vertrek. Zij krijgen gezelschap van Corné van Kessel, die met zijn ervaring natuurlijk altijd een gevaarlijke klant is.

Favorieten vrouwen Wereldbeker Besançon 2021

Het is Nederland voor en Nederland na, dat zal in Frankrijk niet anders zijn. Op een explosief parcours zou het weleens kunnen dat Lucinda Brand het allemaal niet zo makkelijk krijgt als de afgelopen weken. De lange trap spreekt overigens wel in haar voordeel. De wereldkampioene is sowieso in bloedvorm, maar de ook steeds sterker wordende Annemarie Worst komt steeds beter voor de dag.

De dames die daar achter al weken constant en goed presteren, zijn Denise Betsema en Puck Pieterse. Betsema heeft niet meer de supervorm van begin dit seizoen, maar kan op dit parcours haar ei wel kwijt. Dat geldt ook voor Pieterse, die namens Alpecin-Fenix indruk maakt bij de elite dit seizoen, met haar pas 19 jaar. Eigenlijk presteert ze beter dan gewezen kopvrouw Ceylin del Carmen Alvarado, die heeft afgezegd voor de cross in Besançon. Yara Kastelijn is er door een crash op zaterdag ook niet bij.

Hebben we nog twee Nederlandse dames over die toch ook zeker voor het podium kunnen rijden, als alles een beetje mee zit. Fem van Empel en Shirin van Anrooij zullen misschien niet meteen aan de winst denken, maar rijden zichzelf dit jaar wel bijna louter in de top tien.

TV Wereldbeker Besançon 2021

De wereldbekerwedstrijden zijn door de UCI goed weggezet bij diverse tv-zenders en dus kunnen de wielerfans kiezen waar ze op zondag kijken. Eurosport is er vanaf 13.35 uur bij op Eurosport 1 en de Eurosport Player. Inclusief eindinterviews en huldigingen duurt de uitzending tot 16.30 uur. In België hebben Sporza en Telenet uitzendrechten. In de gids begint men pas om 14.45 uur, maar we nemen toch aan dat ook de vrouwenwedstrijd wel live zal worden uitgezonden.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws