Voorbeschouwing Wereldbeker Flamanville 2022 | Wie rijdt zich in Frankrijk in vorm voor WK? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Flamanville 2022 | Wie rijdt zich in Frankrijk in vorm voor WK?

Voorbeschouwing Wereldbeker Flamanville 2022 | Wie rijdt zich in Frankrijk in vorm voor WK?

Op zondag 16 januari wordt voor het eerst de Wereldbeker in het Franse Flamanville verreden. Het betekent de voorlaatste Wereldbeker van het seizoen, nadat een week later de Wereldbekercyclus wordt afgesloten in het Nederlandse Hoogerheide. Wie heeft er nog zicht op een goede plaats in het klassement en welke renners rijden zich in vorm voor het WK? In de Leiderstrui zocht alle ins en outs voor u uit in deze voorbeschouwing.

Praktische informatie Wereldbeker Hulst

  • Zondag 16 januari 2022
  • Deelnemers
  • Klassement: Wereldbeker

In dit artikel

  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Flamanville 2022

Voor de eerste keer een Wereldbekercross in Flamanville, nadat in 2020 hier al eens om het Frans kampioenschap werd gestreden. Het parcours is bijna drie kilometer lang en kent een hoogteverschil van dertig meter. Het belooft een snelle cross te worden, waarin de renners rond het kasteel van Flamanville door de bossen en tuinen rijden. Daarnaast zijn er in het parcours trappen, planken en een loopbrug opgenomen. Michel Morieux is verantwoordelijk voor het parcours en verwacht weinig hersteltijd voor de renners. 'Het parcours vereist wat techniek, maar de renner met de meeste kracht in de benen zal hier winnen.'

In tegenstelling tot de laatste crossen, zijn er in Frankrijk gewoon toeschouwers welkom bij het evenement. 'We zijn heel blij dat we 5000 toeschouwers mogen verwelkomen', zo laat Morieux weten. 'Het is iets waar de renners naar uitkijken. Ze vinden het heerlijk om voor publiek te rijden, zeker na de laatste crossen in België en Nederland.' Een mooi landschap mét publiek langs de kant belooft in ieder geval weer iets waar de renners naar mogen uitkijken!

Voorbeschouwing Wereldbeker Flamanville 2022 | Wie rijdt zich in Frankrijk in vorm voor WK?

Weer
Het lijkt zondag ideaal weer te worden voor de crossers die de regen wel even beu zijn. Met een temperatuur van acht graden, weinig wind en een klein zonnetje, zijn er ingrediënten aanwezig voor een ideale zondagmiddagcross.

Voorbeschouwing Wereldbeker Flamanville 2022 | Wie rijdt zich in Frankrijk in vorm voor WK?

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.40 uur
Start mannen: 15.05 uur
Finish mannen: 16.15 uur

Favorieten mannen Wereldbeker Flamanville 2022

Geen Wout van Aert, geen Mathieu van der Poel en geen Tom Pidcock. Gezien de uitslagen van de laatste wedstrijden zal de concurrentie zich eindelijk weer kansrijk voelen voor de overwinning. Van Aert vond het na zijn overwinning op het Belgisch kampioenschap mooi geweest voor dit seizoen en richt zijn blik op het klassieke voorjaar op de weg. Van der Poel kampt al enige tijd met een hardnekkige rugblessure en neemt zeker tot het begin van het wegseizoen voldoende rust. Pidcock is momenteel op trainingskamp met zijn ploeg INEOS Grenadiers, maar hoopt eind januari op het WK veldrijden in de Verenigde Staten de regenboogtrui te bemachtigen.

Wie blijven er dan nog over om zondag een rol van betekenis te spelen? Nou, in ieder geval weer heel veel Belgen. Eli Iserbyt is 'the best of the rest' in dit seizoen, wat hij bewees door twee wedstrijden voor het einde al de Wereldbeker te bemachtigen. Hij twijfelde of hij richting het WK de laatste twee Wereldbekers zou laten schieten, dus het is nog maar zeer de vraag met welke benen hij aan de start staat (als hij al start). Wie vast nog willen strijden voor de tweede plaats, zijn de Belgen Michael Vanthourenhout, Toon Aerts en Quinten Hermans. Zij staan binnen dertig punten van elkaar en hebben nog uitzicht op het podium.

Dan hebben we ook nog de Nederlanders. Althans, één Nederlander. Lars van der Haar stond vijfde in het klassement, maar kiest richting het WK voor een voorbereiding waarin hij hard wil trainen en zo beperkt mogelijk in contact wil komen met andere mensen. Dan blijft Corné van Kessel over, die op dit moment de zesde positie in het Wereldbekerklassement inneemt. De Nederlander rijdt een degelijk seizoen, al deed hij nergens echt mee voor de overwinning. Verder noemen we nog Laurens Sweeck, die zich richting het WK ongetwijfeld in vorm wil fietsen.

Favorieten vrouwen Wereldbeker Flamanville 2022

Bij de vrouwen lijkt de strijd om de eerste plaats inmiddels ook al beslist, al moet Lucinda Brand nog wel een aantal punten verzamelen. Opmerkelijk genoeg kiest zij er niet voor om naar Frankrijk af te reizen, net als Nederlands kampioene Marianne Vos en Annemarie Worst. 'Deels om een laatste trainingsperiode richting het WK niet te onderbreken, maar ook deels om niet nog een transfer naar een ander land te maken', zo liet bondscoach Gerben de Knegt eerder al weten op de site van de KNWU.

Middels een overwinning geeft het de nummer twee in het klassement de kans om op negentien punten van Brand te komen. Die tweede plaats is op dit moment in het bezit van Denise Betsema, maar die slaat de wedstrijd lastminute ook over. De strijd om de zege zal normaal gesproken dan ook gaan tussen landgenotes Puck Pieterse, Fem van Empel en Inge van der Heijden. Daarnaast staan ook de Nederlandse Manon Bakker en Aniek van Alphen aan de start. Vanuit het buitenland mag er wat verwacht worden van de Belgische Sanne Cant, de Hongaarse Blanka Kata Vas en thuisrijdster Hélene Clauzel.

TV Wereldbeker Flamanville 2022

Om de wedstrijd bij de vrouwen en de mannen in zijn geheel live te volgen, kunt u gebruikmaken van de kanalen op Eurosport. Op haar hoofdkanaal en de Eurosport Player kunt u vanaf 13.30 uur terecht om op tijd in te schakelen voor de vrouwenwedstrijd en om 15.00 uur voor de wedstrijd bij de mannen. Sporza komt vanaf 17.30 uur met een uitgebreide samenvatting van de cross.

Door: Lex Kersten - l.kersten@indeleiderstrui.nl


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws