Voorbeschouwing Wereldbeker Overijse 2021 | Sterk deelnemersveld in 'Moeder aller Crossen' Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Overijse 2021 | Sterk deelnemersveld in 'Moeder aller Crossen'

Voorbeschouwing Wereldbeker Overijse 2021 | Sterk deelnemersveld in 'Moeder aller Crossen'

Nadat het vorige weekend een doubleheader kende met de crossen in Ruddervoorde en Zonhoven, is het nu wederom twee dagen op rij feest. Op maandag wordt de Koppenbergcross verreden, maar eerst is het de beurt aan de Druivencross in Overijse! Wie volgt Wout van Aert op? In de Leiderstrui bespreekt de favorieten!

Praktische informatie Wereldbeker Overijse 2021

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Wereldbeker Overijse

2021 Wout van Aert / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Annemarie Worst
2018 Toon Aerts / Lucinda Brand
2017 Mathieu van der Poel / Pauline Ferrand-Prévot
2016 Mathieu van der Poel / Sophie de Boer
2015 Mathieu van der Poel / Jolien Verschueren
2014 Tom Meeusen / Sanne Cant
2013 Sven Nys / Katherine Compton
2012 Sven Nys / Katherine Compton
2011 Sven Nys / Katherine Compton

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Overijse 2021

Het parcours in Overijse is zeer gevarieerd. Met de Tenotsberg, een geasfalteerde klim die deels over kasseien gaat, veel bochtenwerk door modder en gras en steil loopwerk is het parcours gemaakt voor spektakel. De wedstrijd staat niet voor niets bekend als 'de Moeder aller Crossen', dus de crossers kunnen hun borst natmaken voor een zware middag! Check in onderstaande video hoe het parcours erbij lag in 2020.

Weer
Van de temperatuur hoeven de renners en rensters het niet te vrezen in Overijse: met 15 graden Celsius wordt het niet al te koud op het Belgische circuit. Ook regenachtig wordt het niet. Hoewel die avond wel de nodige regenbuien kunnen opspelen, lijkt het vooralsnog droog te blijven tijdens de koersen. Wel is het nog even opletten voor de wind, want met een windkracht van drie tot vier is dat nog wel een factor om rekening mee te houden.

Voorbeschouwing Wereldbeker Overijse 2021 | Sterk deelnemersveld in 'Moeder aller Crossen'

Tijden (zondag 17 oktober 2021)
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.25 uur
Start mannen: 15.05 uur
Finish mannen: 16.05 uur

Favorieten Wereldbeker Overijse 2021 mannen

Bij de mannen is het uitkijken naar een heerlijk gevecht. Bij de Wereldbeker in Zonhoven eindigde de koers in een strijd tussen zes renners die allen meevochten om de overwinning. De favoriet voor de Wereldbeker in Overijse zat daar naar onze mening ook bij: Eli Iserbyt reed in de afgelopen anderhalve maand tien crossen en won zesmaal, eindigde één keer als vijfde en reed verder altijd binnen de top drie. In Zonhoven vergooide hij zijn koers en die van de renners in zijn wiel, met een paar fouten in de slotfase, maar desalniettemin is hij de man om te verslaan.

Vlak achter hem zit een groep renners die dit seizoen óf al wonnen óf zeer dicht bij een zege zijn geweest. Toon Aerts was de uiteindelijke winnaar in Zonhoven, nadat hij door een valpartij in de vroege rondes de hele koers achteraan de favorietengroep reed. Hij liet echter zien op het juiste moment toe te kunnen slaan en behoort in Overijse dan ook zeker tot de favorieten. Zijn ploeggenoot Lars van der Haar liet misschien wel betere benen zien de afgelopen weken. Met vier tweede plaatsen kwam hij vaak dichtbij dit jaar, maar telkens was iemand hem nét te slim af. Komt daar nu verandering in?

Voorbeschouwing Wereldbeker Overijse 2021 | Sterk deelnemersveld in 'Moeder aller Crossen'
Van der Haar jaagt nog op zijn eerste zege van dit seizoen

Ook Quinten Hermans is een renner om rekening mee te houden. Hij vocht al enkele keren een hevige strijd uit met Iserbyt en wist al een cross te winnen dit jaar. De renner van Intermarché-Wanty-Gobert kon zijn stempel echter niet drukken in Zonhoven en eindigde uiteindelijk als vijfde. Mocht hij willen winnen, zal hij iets beter voor de dag moeten komen. Dat geldt ook voor Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Eerstgenoemde heeft dit jaar gewoonweg nog niet de vorm laten zien om de toppers te verslaan, terwijl Vanthourenhout door ziekte geveld was afgelopen week. Voor een zege moet hij nog terugkeren naar de topvorm waarmee hij een kleine maand geleden in Meulebeke won.

Favorieten Wereldbeker Overijse 2021 vrouwen

Terwijl de Wereldbeker Zonhoven bij de mannen een zeskoppige strijd was, kan dat niet gezegd worden van de vrouwen. Denise Betsema reed meer dan de helft van de koers vooraan en wist met een ruime voorsprong te zegevieren, een dag nadat ze ook in de Superprestige Ruddervoorde oppermachtig was. De Nederlandse heeft dan echter wel weer een extra concurrente om rekening mee te houden. Ceylin del Carmen Alvarado reed in Ruddervoorde nog niet mee, maar liet in Zonhoven zien het veldrijden niet verleerd te zijn in haar paar weken rust wegens gezondheidsproblemen. Terwijl ze ver van achteren startte, eindigde ze op een knappe derde plek.

Voorbeschouwing Wereldbeker Overijse 2021 | Sterk deelnemersveld in 'Moeder aller Crossen'

Het is Nederland troef in het vrouwenveldrijden, want ook de andere grote favorieten komen uit het Noordelijke lage land. Lucinda Brand was uitstekend in vorm met zeges in Gieten en Fayetteville, terwijl ze in Waterloo maar nipt achter Marianne Vos eindigde. Afgelopen weekend liet ze zich echter niet van haar sterkste kant zien in Ruddervoorde, maar in Zonhoven herstelde ze zich enigszins met een tweede plek. De vraag is dus of Brand weer helemaal terug in topvorm is.

Daarachter rijden nog wat rensters die zich een aantal keer goed vooraan lieten zien, maar de zege nog niet konden ruiken. Annemarie Worst werd in Ruddervoorde tweede achter Betsema, maar koerste niet in Zonhoven. Daar lieten Puck Pieterse en Fem van Empel zich wél goed zien aan de kop van de wedstrijd. De Nederlanders komen nog iets te kort om de toppers te bedreigen, maar zoals Pieterse een aantal rondes aan kop reed in Zonhoven, kunnen deze rensters wel een rol spelen in de cross en een mooie ereplaats noteren.

TV Wereldbeker Overijse 2021

Net als bij de meeste crossen is ook de Duivencross in Overijse van start tot finish te volgen. Sporza is er ditmaal niet live bij met een tv-uitzending. De Belgen moeten het doen met een livestream via de site vanaf 13.40 uur en 15.05 uur. Gelukkig is daar Eurosport nog, want zij zenden wél van begin tot eind uit op televisie. Via Eurosport 1 kunnen we allemaal inschakelen vanaf 13.30 uur voor de vrouwenkoers en vanaf 15.00 voor de mannenkoers. Deze koersen zijn ook online via de betaalde Eurosport player te volgen.

Pim Lansbergen (E-mail: redactie@indeleiderstrui.nl)

Iserbyt en Betsema zijn de favorieten bij de wedkantoren! Maar inzetten op Aerts en Alvarado kan veel opleveren!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws