Voorbeschouwing Wereldbeker Rucphen 2021 | Wie pakt aandacht bij afwezigheid Van der Poel? Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Rucphen 2021 | Wie pakt aandacht bij afwezigheid Van der Poel?

Voorbeschouwing Wereldbeker Rucphen 2021 | Wie pakt aandacht bij afwezigheid Van der Poel?

Helaas, pindakaas. De organisatie van de Wereldbekercross in het Nederlandse Ruchpen kan niet pronken met de rentree van Mathieu van der Poel in het veld. Ook zijn grote concurrent Wout van Aert is er niet bij, waardoor de ogen bij de mannen voornamelijk op Tom Pidcock gericht zullen zijn. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Praktische informatie Wereldbeker Rucphen 2021

In dit artikel:

  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Rucphen 2021

In West-Brabant krijgen de volop aanwezige crossers een rondje van net geen drie kilometer voor de kiezen, in de eerste uitgave van de Wereldbekercross van Rucphen. Hierin komen we onder meer twee trappen, twee bruggen, een zandbak, twee balken en de bekende carrousel tegen, die wel wat korter is dan voorgaande jaren.

Al deze hindernissen maken het een veeleisend en explosief parcours, gemaakt voor de mannen die één uur lang tegen de grenzen van hun kunnen aan kunnen koersen. Er zitten aardig wat technische passages in, die het interessant maken voor de Iserbyts van deze wereld. Voor een betere blik op het parcours: zie het bijgevoegde filmpje, waarin BMX-er Twan van Gendt over het parcours heen reed met een GoPro.

Voorbeschouwing Wereldbeker Rucphen 2021 | Wie pakt aandacht bij afwezigheid Van der Poel?

Weer
De weersomstandigheden zijn over het algemeen vrij zacht in Nederland deze week. Zo ook zaterdag in Rucphen, wanneer het kwik de hele dag op zo'n acht graden Celsius zal staan. Ook krijgen de renners en rensters te maken met een aangenaam zonnetje.

Voorbeschouwing Wereldbeker Rucphen 2021 | Wie pakt aandacht bij afwezigheid Van der Poel?

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.05 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten mannen Wereldbeker Rucphen 2021

Op de zware omlopen van Boom (modder) en Val di Sole (sneeuw) kon Eli Iserbyt het dan wel niet opnemen tegen Van Aert, in Rucphen zien we de kleine Belg toch echt weer als dé topfavoriet. Met de weersomstandigheden van deze week gaat de omloop, die qua techniciteit toch al geknipt is voor Iserbyt, er lekker snel bij liggen.

Tom Pidcock zal ook uitkijken naar de wedstrijd in Brabant. Zijn concurrenten Van der Poel en Van Aert zijn er zoals bekend niet bij, waardoor de Brit de enige is van de grote drie die hier aan de start zal staan. Als Pidcock zijn lijn van de afgelopen twee weken weet door te trekken, dan kan hij hier zomaar eens op het hoogste schavot staan.

Voorbeschouwing Wereldbeker Rucphen 2021 | Wie pakt aandacht bij afwezigheid Van der Poel?
Tom Pidcock: dé topfavoriet in Rucphen?

Lars van der Haar is ook weer terug in de cross na één week absentie. De Nederlander won in het verleden al vier keer in Rucphen, al was dat op een ander niveau qua deelnemers. Ook zijn ploeggenoot Toon Aerts doet weer mee: hij finishte in zijn laatste vier wedstrijden op het podium is op die manier een geduchte kandidaat.

Michael Vanthourenhout wist in Val di Sole juist zijn eerste plek bij de beste drie in één maand te behalen: het zou voor de crosser van Pauwels Sauzen-Bingoal mooi zijn als hij in Rucphen kan bevestigen. Tot slot benoemen we Quinten Hermans, die in theorie uitstekend overweg zou moeten kunnen op deze omloop.

Benieuwd wat de bookmakers van de kansen in Rucphen denken? Klik op deze link!

Favorieten vrouwen Wereldbeker Rucphen 2021

Bij de dames zijn bijna alle toppers weer present: onder meer Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst sloegen Italië over, maar doen weer mee in Rucphen. Die eerste is wat ons betreft 'gewoon' weer bij de grootste kanshebbers: Brand deelde tot dusver in de meeste races de lakens uit.

Toch is het interessant om te zien hoe het eerste duel tussen Brand en Marianne Vos zich gaat ontvouwen. Vos keerde terug in de cross in Val di Sole, waar ze meteen als tweede wist te eindigen. Met haar techniek en power is zij in Rucphen ook weer honderd procent een vrouw om in de gaten te houden.

Voorbeschouwing Wereldbeker Rucphen 2021 | Wie pakt aandacht bij afwezigheid Van der Poel?
Marianne Vos kan gaan duelleren met Lucinda Brand

De vrouw die haar in Val di Sole voorbleef, Fem van Empel, zal vol goede motivatie zitten om opnieuw een knalprestatie neer te zetten. Generatiegenootje Puck Pieterse kan hier met haar kwaliteiten ook goed vooruit, zij behoort tot de besten als het om de techniek gaat.

Denise Betsema is dit seizoen de meest constante vrouw van het veld, ze finishte nog geen een keer buiten de top vijf. Door al het geweld, met ook nog Shirin van Anrooij en Inge van der Heijden, kunnen we ditmaal niet uitsluiten dat de Texelse buiten de prijzen valt. Toch zou ze op dit parcours haar vrouwtje moeten kunnen staan.

Benieuwd wat de bookmakers van de kansen in Rucphen denken? Klik op deze link!

TV Wereldbeker Rucphen 2021

De vertrouwde zenders zullen de uitzendingen van de cross in Rucphen verzorgen. Sporza (één) en Eurosport (op de Player en het hoofdkanaal) zijn er vanaf 13.40 uur bij voor de vrouwen- en aansluitend de mannenrace. Online kun je ook nog terecht op NOS.nl.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws