Voorbeschouwing Wereldbeker Tábor 2021 | Tsjechische klassieker geknipt voor intense strijd Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Tábor 2021 | Tsjechische klassieker geknipt voor intense strijd

Voorbeschouwing Wereldbeker Tábor 2021 | Tsjechische klassieker geknipt voor intense strijd

Op zondag 14 november keren de veldrijders terug naar een inmiddels absolute klassieker op de kalender: Tábor, de Tsjechische grootmacht in de Wereldbeker. Wie maakt er de meeste kans op de zeges in Zuid-Tsjechië? In de Leiderstrui neemt u mee.

Praktische informatie Wereldbeker Tábor 2021

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Wereldbeker Tábor

2020 Michael Vanthourenhout / Lucinda Brand
2019 Mathieu van der Poel / Annemarie Worst
2018 Mathieu van der Poel / Lucinda Brand
2017 Michael Boros / Karla Stepanova (C1)
2016 David van der Poel / Pavla Havlikova (C1)
2015 Niet verreden door WK
2014 Lars van der Haar / Katie Compton
2013 Kevin Pauwels / Sanne van Paassen
2012 Kevin Pauwels / Katherine Nash
2011 Radomir Simunek / - (C1)

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Tábor 2021

De omloop in Tábor staat bekend als een snelle en wijkt al jaren niet of nauwelijks af van het gekende recept. Het begin van de ronde zal de doorwinterde profs weinig tot geen angst inboezemen, terwijl de tweede helft traditioneel voor wat meer schifting zorgt, voornamelijk door de enkele technische stroken bergop.

De omstandigheden hebben redelijk wat invloed in Tábor: voor zondag verwachten we een rappe race met weinig modder. De afgelopen jaren kenden we relatief vaak vrieskou in Tsjechië, maar die lijkt deze zondag uit te blijven.

Voorbeschouwing Wereldbeker Tábor 2021 | Tsjechische klassieker geknipt voor intense strijd

Weer
Zoals gezegd lijken we ideale crossomstandigheden te krijgen in het zuiden van Tsjechië. De weergoden van Buienradar geven een droge race aan, met een aangenaam zonnetje en een temperatuur van tien graden Celsius. Ook de dagen voorafgaand aan de koers blijf het droog.

Voorbeschouwing Wereldbeker Tábor 2021 | Tsjechische klassieker geknipt voor intense strijd

Tijden
Start vrouwen: 13.25 uur
Finish vrouwen: 14.10 uur
Start mannen: 14.50 uur
Finish mannen: 15.50 uur

Favorieten mannen Wereldbeker Tábor 2021

Tábor mag met recht dé cross van Mathieu van der Poel genoemd worden, de Nederlander wist tot dusver bij elke deelname te winnen. Deze editie is hij er, net als afgelopen winter, niet bij: dit biedt kansen voor enkele van de andere deelnemers die tot dusver al mooi weer maakten in de Wereldbeker.

Kijkend naar de afgelopen edities van deze cross steken er drie mannen bovenuit: Eli Iserbyt, de afgelopen twee jaar runner-up in Tsjechië, is misschien wel de grootste favoriet. Afgelopen donderdag haalde nog uit in Niel en daarmee heeft hij zijn status als topfavoriet voor deze wedstrijd kracht bijgezet. Het zou ook een mooie revanche zijn na het voor Iserbyt mislukte EK in Drenthe.

Ook Lars van der Haar kan een uitstekend track record voorleggen in deze race. De Nederlander stond hier al vier keer op het podium, in 2013 won hij hier. De Europees kampioen zal dus naar alle waarschijnlijkheid op de post zijn zondag. Datzelfde geldt voor Michael Vanthourenhout, de uittredend winnaar en een meer dan gevaarlijke outsider.

Toon Aerts werd al meerdere malen vierde of vijfde, maar een podiumplek zat er voor hem nog niet in. Quinten Hermans mag op basis van zijn uitstekende seizoensstart ook tot de mannen om in de gaten te houden gerekend worden, terwijl Laurens Sweeck als enige ook zaterdag in Leuven zijn opwachting maakt en dus iets lager in de pikorde staat.

Favorieten vrouwen Wereldbeker Tábor 2021 

Op basis van de meest recente wedstrijden kunnen we in Tábor eigenlijk maar één vrouw naar voren schuiven: Lucinda Brand van Baloise-Trek Lions. Zowel op de VAM-berg als in de Jaarmarktcross in Niel stak ze mijlenver boven de concurrentie uit, resulterend in twee klinkende overwinningen. In Tábor is ze ook vaak succesvol: ze won twee van de drie laatste wedstrijden hier.

In Niel was Annemarie Worst de grootste uitdager van Brand en het zou ons niet verbazen als dat ook in Tsjechië het geval zou zijn. Worst lijkt op de weg terug na wat fysiek ongemak en, niet onbelangrijk, ook zij wist hier al eens raak te schieten: in 2019 hield zij Ceylin del Carmen Alvarado en Yara Kastelijn af in een spannende wedstrijd.

Door naar de vrouwen die we samen met Worst net achter Brand plaatsen: Kata Blanka Vas, de glorieuze winnares van Overijse, liet de cross van Niel schieten maar is in Tábor, vlak bij thuisland Hongarije terug in de race. Vas in goede doen is levensgevaarlijk, zo weten we ondertussen wel. Denise Betsema zetten we op hetzelfde treetje, al lijkt zij in de laatste wedstrijden wat tekort te komen voor de zege.

Alvarado lijkt steeds meer in de flow te komen en zou in topvorm zeker weten dé uitdager zijn van Brand. Maar of de renster van Alpecin-Fenix daar deze zondag al toe in staat is? Wij betwijfelen het enigszins. Kastelijn daarentegen kunnen we opschrijven voor een top vijf.

TV Wereldbeker Tábor 2021 

De Wereldbekerwedstrijd in Tábor is zondag live te aanschouwen via Eurosport (mannen) en de Eurosport Player (mannen en vrouwen). De mannen zijn vanaf 15.30 uur live te zien op het eerste kanaal van de sportzender, terwijl de online player er vanaf 13.20 uur (vrouwen) en 14.45 uur (mannen) bij is.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws