Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2021 | Sneeuw en ijskoud, maar ook Tom en Wout! Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2021 | Sneeuw en ijskoud, maar ook Tom en Wout!

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2021 | Sneeuw en ijskoud, maar ook Tom en Wout!

Let it snow, snow, snow. Zondag 12 december kan voor Nederland een legendarische sportdag worden met de kans op een Formule 1-titel voor Max Verstappen, maar ook voor het veldrijden is het een bijzonder etmaal: er wordt namelijk een heuse sneeuwcross verreden in Val di Sole.

Praktische informatie Wereldbeker Val di Sole 2021

In dit artikel:

  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Val di Sole 2021

Het parcours is gelegen in de vallei van Vermiglio, dat bedekt ligt met een dikke laag sneeuw. 'Elke ochtend als we hier aankomen, treffen we het anders aan dan de dag vantevoren', zegt organisator Chris Mannaerts. 'Soms is het wat ijzig, maar andere dagen is het vooral sneeuw.'

'Het is een challenge voor ons, want we moeten de nieuwe sneeuw verwerken', vervolgt Mannaerts. Het parcours is volgens hem verdeeld in twee sectoren. 'Het begin is wat technisch, maar vervolgens is er aan de andere kant van de rivier een steile beklimming. Daar kan het verschil gemaakt worden: de aanloop is rechtdoor, dus de vraag gaat zijn wie er fietst en wie er af moet stappen?'

'Dat gaat het beslissende deel zijn in deze cross denk ik. Het blijft echter veldrijden, waarbij het het belangrijkste is dat je één uur lang kan blijven gaan op het hele parcours. Als er één race is die je moet zien dit jaar, dan is het deze cross in Val di Sole', besluit Mannaerts zijn relaas.

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2021 | Sneeuw en ijskoud, maar ook Tom en Wout!

Weer
De weersomstandigheden in Vermiglio zijn goed zondag. Waar de gevoelstemperatuur in de nacht naar de -15 graden Celsius gaat, blijft dit overdag beperkt tot zo'n twee á drie graden onder nul. Er ligt natuurlijk een dikke laag sneeuw, maar het zonnetje dat schijnt in de vallei zal veel goed maken voor de aanwezige renners en rensters.

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2021 | Sneeuw en ijskoud, maar ook Tom en Wout!

Tijden
Start vrouwen: 13.30 uur
Finish vrouwen: 14.20 uur
Start mannen: 14.55 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten mannen Wereldbeker Val di Sole 2021

Op basis van zijn uithaal in Boom kunnen we niet anders dan Wout van Aert bestempelen als topfavoriet voor de cross van zondag in Val di Sole. De Belg is de enige crosser die dubbelt dit weekend, aangezien hij zaterdag ook van start gaat in Essen. Dit betekent dat hij zichzelf iets minder voor kan bereiden dan de concurrentie, maar zijn suprematie in Boom moet de coureur van Jumbo-Visma genoeg vertrouwen geven.

Tom Pidcock reed naar eigen zeggen nog nooit in de sneeuw, maar het natuurtalent heeft tot dusver bewezen op alle ondergronden uitstekend uit de voeten te kunnen en dat zal in Val di Sole naar alle waarschijnlijkheid niet anders zijn. Kleine voetnoot is dat hij deze week in Mallorca bivakkeerde met de wegploeg van INEOS Grenadiers, dus echt getraind op de kou in Val di Sole/Vermiglio zal hij niet zijn.

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2021 | Sneeuw en ijskoud, maar ook Tom en Wout!
Wout van Aert is onze topfavoriet in de sneeuw van Val di Sole 

De mannen van Baloise-Trek Lions (Lars van der Haar, Toon Aerts en Pim Ronhaar) zijn er zoals bekend niet bij, waardoor we al snel bij de Pauwels Sauzen-Bingoal-jongens uitkomen. Eli Iserbyt zal hopen op een snelle sneeuwcross, daarin zien we hem wel performen tegenover de grote concurrent Van Aert.

Hetzelfde geldt voor het blok van Tormans. Quinten Hermans heeft de afgelopen week weer wat extra inhoud gekweekt tegenover de cross in Boom en hem verwachten we zeker in de strijd om het podium. Ook Corné van Kessel gaf de afgelopen weken meermaals blijk van een goed vormpeil, let op de man uit Veldhoven in de sneeuw zondag. Overige klanten voor een top vijf zijn Michael Vanthourenhout, Vincent Bastaens, Daan Soete, Toon Vandebosch en de Zwitser Kevin Kuhn.

Favorieten vrouwen Wereldbeker Val di Sole 2021

Ook de vrouwen hebben in de recente geschiedenis uiteraard geen sneeuwcross afgewerkt, waardoor het een beetje in het duister tasten is. Wie niet zal winnen, is Lucinda Brand. De kopvrouw van Baloise-Trek Lions is er zoals bekend niet bij, waardoor we de rol van topfavoriet voorzichtig doorschuiven naar Denise Betsema, die de constantheid zelve is.

Daarnaast is de wedstrijd van Val di Sole ook het decor van de terugkeer van Marianne Vos. Of zij foxwild wordt van sneeuw? Dat weten we niet direct, maar het staat als een paal boven bevroren water dat zij het talent bezit om op elke ondergrond te zegevieren. Dat geldt ook voor de jongere Nederlandse dames Puck Pieterse en Fem van Empel.

Voorbeschouwing Wereldbeker Val di Sole 2021 | Sneeuw en ijskoud, maar ook Tom en Wout!
Marianne Vos keert terug in de cross in Val di Sole

All the way from Canada is Maghalie Rochette een gevaarlijke outsider. De 28-jarige Rochette werd recent tweede in Besançon en is ongetwijfeld opgegroeid met vrieskou en sneeuw, daar ze afkomstig is uit Quebec en ook daar tikt het kwik in de winter met enige regelmaat de tien graden onder nul aan. Haar Amerikaanse evenknie Clara Honsinger doet overigens niet mee.

Als één van de weinige vrouwen hebben de Nederlandse mountainbikesters Anne Tauber en Anne Terpstra overigens al wedstrijden in Val di Sole afgewerkt, terwijl de lokale toppers Alice-Maria Arzuffi en Eva Lechner mogelijk verrassend uit de hoek kunnen komen in eigen land. Sanne Cant is de Belgische vrouw die voor een podium wil gaan.

TV Wereldbeker Val di Sole 2021

De uitzending van de sneeuwcross in Val di Sole wordt zondag voor de rekening genomen door Eurosport (op het hoofdkanaal) en Sporza (op één). Beide partijen beginnen er, evenals de Eurosport Player, om 13.30 uur aan.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Wedden op Verstappen of Hamilton? Ontvang 1,90 keer je inzet!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws