Voorbeschouwing Australisch kampioenschap 2023 | Jayco-AlUla-blok moet aanvallen eenlingen af gaan weren Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Australisch kampioenschap 2023 | Jayco-AlUla-blok moet aanvallen eenlingen af gaan weren

Voorbeschouwing Australisch kampioenschap 2023 | Jayco-AlUla-blok moet aanvallen eenlingen af gaan weren

De Australische zomer bloeit weer na enkele coronajaren en dat is goed nieuws voor de in Europa bivakkerende renners uit Australië. Zij konden na het WK in 'hun' Wollongong massaal in eigen land blijven, waar ze deze zondag hervatten met het nationale kampioenschap. De eerste voorbeschouwing op een wegwedstrijd van In de Leiderstrui dit wielerjaar!

Met de terugkeer van het gros van de toppers is het deelnemersveld van het Nationale kampioenschap een stuk beter gestoffeerd in de breedte. Desondanks mogen de Aussies zeker niet klagen met de man die afgelopen seizoen het tricot droeg: Luke Plapp toonde vroeg op het jaar zijn hoogvorm en was het hele seizoen een waardige drager van het shirt als toptalent van INEOS Grenadiers.

Op het traditionele parcours in Buninyong rekende Plapp afgelopen jaar af met EF-coureur James Whelan, maar dit jaar mag de eenling van INEOS alvast een stuk meer tegenstand verwachten. En dan met name vanuit het kamp Jayco-AlUla, waar ze traditioneel de meeste deelnemers afvaardigen van WorldTour-niveau.

Praktische informatie Australisch kampioenschap 2023

  • Buninyong - Buninyong (185,6 kilometer)
  • Zondag 8 januari 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: Nationaal kampioenschap

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Australisch kampioenschap 

2022 Luke Plapp
2021 Cameron Meyer
2020 Cameron Meyer
2019 Michael Freiberg
2018 Alex Edmondson
2017 Miles Scotson
2016 Jack Bobridge
2015 Heinrich Haussler
2014 Simon Gerrans
2013 Luke Durbridge

Australisch kampioenschap 2023: Parcours, weer en tijden

De Australiërs worden niet verrast, laten we het zo zeggen. Sinds jaar en dag vinden de nationale kampioenschappen namelijk al plaats in Buninyong, een kleine plaats in de staat Victoria in het zuidoosten van het land. Daar ligt zoals altijd een circuit van 11,6 kilometer klaar, waarin de Mount Buninyong (drie kilometer aan 5,1 procent gemiddeld) normaliter voor de beslissing zorgt. Deze wordt bedwongen in het begin van het rondje, waarna het in licht glooiende lijn overwegend dalend naar de finish gaat.

De mannen moeten de ronde van 11,6 kilometer maar liefst zestien keer afwerken en komen dus uit op een totale afstand van 185,6 kilometer.

Voorbeschouwing Australisch kampioenschap 2023 | Jayco-AlUla-blok moet aanvallen eenlingen af gaan weren

Weer
Heet en overwegend zonnig: dat voorspellen de weerstations voor het kampioenschap Down Under. Het zal zo'n 32 graden Celsius zijn, daar het op het zuidelijk halfrond momenteel zomer is.

Tijden
Start: 13.00 uur (03.00 uur Nederlandse tijd)
Finish: ongeveer 17.00 uur (07.00 uur Nederlandse tijd)

Favorieten Australisch kampioenschap 2023

We zeiden het al: er staan een stuk meer deelnemers aan de start dan de afgelopen jaren van het hoogste niveau en dat heeft directe invloed op de deelnemerslijst. Zo staat Team Jayco-AlUla met negen coureurs aan de start, tegenover de drie die het team in 2022 afvaardigde. Michael Matthews doet zelfs voor het eerst sinds 2014 (!) weer mee en krijgt daarmee direct het predicaat topfavoriet. Slagen ze er bij zijn ploeg in om Matthews naar de streep te brengen, dan is hij moeilijk te kloppen.

Toch ligt het ook voor de hand dat ze het gaan spelen zoals Jumbo-Visma dat in Nederland dikwijls doet: mannetjes vooruit sturen. En dan kom je weer uit bij goede klimmers als Lucas Hamilton of de van Jumbo-Visma overgekomen Chris Harper of hardrijders als Luke Durbridge en Callum Scotson, terwijl we jonge jongens als Rudy Porter en Blake Quick ook niet moeten onderschatten. Bij monde van Matthews liet het team alvast weten er alles aan te zullen doen om het jaar goed af te trappen, dus de concurrentie is gewaarschuwd.

Voorbeschouwing Australisch kampioenschap 2023 | Jayco-AlUla-blok moet aanvallen eenlingen af gaan weren

In de eerste plaats geldt dat voor titelverdediger Luke Plapp, die dat maar al te goed beseft. 'Ik ben een eenling en zal mijn kaarten dus heel goed uit moeten spelen. Je moet het risico nemen om te verliezen om überhaupt te kunnen winnen. Maar goed, dat maakt de koers zo speciaal. Het is een wedstrijd als geen ander.'

Plapp zal verbondjes moeten zoeken met andere eenlingen of teams die in de minderheid zijn. Niet met Rohan Dennis, die niet aan de start zal verschijnen. Denk dan aan Jay Vine (UAE-Team Emirates), Ben O'Connor (AG2R Citroën Team), Chris Hamilton (Team DSM) en Simon Clarke (Israel-Premier Tech) als de race wat zwaarder is of zelfs de rappe Caleb Ewan, die namens Lotto-Dstny meedoet. Verder is het uitkijken naar de talentvolle Harry Sweeny van die ploeg en pakweg Drew Morey (Kinan Cycling Team), James Whelan (Bike Gallery) en Alastair Chrishtie-Johnston (Team Bridgelane) van de kleinere teams uit Australië.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de grootste kanshebbers voor het Australisch kampioenschap op de weg?

Topfavoriet: Michael Matthews (Jayco-AlUla)
Outsiders: Luke Plapp (INEOS Grenadiers), Chris Harper (Jayco-AlUla) en Lucas Hamilton (Jayco-AlUla)
Long shots: Jay Vine (UAE-Team Emirates), Ben O'Connor (AG2R Citroën Team), Simon Clarke (Israel-Premier Tech), Harry Sweeny (Lotto-Dstny) en Caleb Ewan (Lotto-Dstny)

Poll

Wie wint het Australisch kampioenschap?

Wie zie jij als favoriet? Laat het weten in de comments!

Denk jij dat iemand van Jayco-AlUla de zege pakt? Krijg nu 4,00 keer je inzet voor Michael Matthews of 15,00 keer je inzet voor Lucas Hamilton!

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Australisch kampioenschap 2023

De Australische wegkampioenschappen zijn dit weekend live te volgen bij Eurosport. Nadat de vrouwen gefinisht zijn, kun je om 03.30 uur 's nachts online inschakelen voor de wegwedstrijd bij de mannen op de Eurosport Player.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws