Voorbeschouwing WK veldrijden - elite vrouwen 2023 | Jonge godinnen Van Empel en Pieterse tegen het soepie Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing WK veldrijden - elite vrouwen 2023 | Jonge godinnen Van Empel en Pieterse tegen het soepie

Voorbeschouwing WK veldrijden - elite vrouwen 2023 | Jonge godinnen Van Empel en Pieterse tegen het soepie

Veel mensen kijken uit naar de clash tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert op zondag, maar de strijd die we zaterdag gaan zien liegt er ook niet om. De Nederlandse veldritdames gaan namelijk het duel aan voor een wereldtitel in eigen land, waar In de Leiderstrui maar al te graag op vooruitblikt!

In alle opzichten is deze veldritwinter een soort wisseling van de wacht bij de dames. Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij klopten al nadrukkelijk op de deur, maar lijken de afgelopen maanden definitief over onder meer Marianne Vos, Lucinda Brand, Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado gewipt te zijn. En dat zijn toch de dames die de afgelopen seizoenen op het WK-podium stonden...

Van Anrooij, de slokop van de kerstperiode, kiest ervoor om nog een jaartje bij de beloften te rijden. Van Empel en Pieterse hebben allebei al zo'n titel op zak en doen wel bij de elite mee. Titelverdedigster Vos is er niet bij, zij gaf forfait met een probleem aan de bekkenslagader. 'Het is enorm jammer dat Marianne door een blessure haar hoge niveau van vorig jaar deze winter niet heeft kunnen halen en nu haar wereldtitel niet verdedigen kan. Ik heb alle begrip voor haar keuze om zich nu op haar wegseizoen te richten. Omdat haar startplek als titelverdedigster een startplek op naam was, kan ik haar plek niet door iemand anders laten invullen', vertelde bondscoach Gerben De Knegt.

Praktische informatie WK veldrijden vrouwen 2023

In dit artikel:

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars WK veldrijden vrouwen

2022 Marianne Vos
2021 Lucinda Brand
2020 Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Sanne Cant
2018 Sanne Cant
2017 Sanne Cant
2016 Thalita de Jong
2015 Pauline Férrand-Prevot
2014 Marianne Vos
2013 Marianne Vos

Parcours, weer en tijden WK veldrijden vrouwen 2023

Het parcours van het WK veldrijden in Hoogerheide heeft veel weg van de omloop die al sinds jaar en dag in de Wereldbeker wordt aangedaan, maar er zijn wel enkele aanpassingen doorgevoerd om dit Wereldkampioenschap nog aantrekkelijker te maken. De parcoursbouwers, met Adrie van der Poel voorop, moesten door de vele regen van de afgelopen weken nog wel het een en ander veranderen. Zo werden de balkjes verplaatst naar een strook bergop, wat volgens kenners in het voordeel van de goed springende Mathieu speelt.

Vanaf de start loopt het licht bergop, wat volgens parcoursbouwer Jens van der Poel 'best pittig' is. Vervolgens trekken we via een goed lopende situatie naar het veld, waar we omheen rijden in plaats van doorheen. Daarna zetten de coureurs koers richting het bos, waar techniek en kracht gecombineerd moeten worden om de juiste lijn te kiezen.

Ook de 'Stairway to Heaven', de gekende 36 treden lange trap in Hoogerheide net voor de finish, is weer van de partij. Al bij al zit het venijn hem in de staart, met de balken, trap en schuine helling vlak na elkander. Op de aankomststrook loopt het ook nog vies op, dus overall zijn alle ingrediënten aanwezig voor een prachtige, snelle cross!

Voorbeschouwing WK veldrijden - elite vrouwen 2023 | Jonge godinnen Van Empel en Pieterse tegen het soepie
Weer

De dames lijken zaterdag niets te klagen te hebben. Het zal zo'n negen graden Celcius worden die dag en het zonnetje komt ook nogal eens door. Kans op regen is er nauwelijks op moment van schrijven.

Tijden

Start: 15.05 uur
Finish: 15.55 uur

Favorieten WK veldrijden vrouwen 2023

Bij de mannen krijgen we met Van der Poel en Van Aert al een duel Alpecin-Deceuninck tegen Jumbo-Visma, maar één dag ervoor is het bij de dames precies hetzelfde verhaal. Puck Pieterse en Fem van Empel verdedigen namelijk ook de kleuren van die twee ploegen en zij gaan van start als absolute topfavorieten voor de mondiale titelstrijd.

Net als de heren reden ze in het weekend voor het WK een gesplitst programma (Van Empel won in Hamme, Pieterse in Besançon), waardoor we terug moeten naar de cross van Benidorm voor een duel. Daar hielden ze het heel lang spannend, maar was het uiteindelijk Van Empel die in de spurt aan het langste eind trok. De bookmakers geven haar dan ook het voordeel van de twijfel ten opzichte van Pieterse, al is het heel lichtjes.

Voorbeschouwing WK veldrijden - elite vrouwen 2023 | Jonge godinnen Van Empel en Pieterse tegen het soepie

Verkijk je echter niet op de dames daarachter: met name Ceylin del Carmen Alvarado en Lucinda Brand staan te springen om nog een wereldtitel te grijpen. Beide dames kennen de klappen van de zweep en weten ook: waar twee honden om een been vechten, kan de derde er wel eens mee vandoor gaan...

Dat geldt in mindere mate voor Silvia Persico, de nummer drie van vorig jaar, en Kata Blanka Vas, die de stijgende lijn deze winter niet vast kon houden. Zij zullen met de Nederlandse dames Denise Betsema, Inge van der Heijden, Aniek van Alphen en Belgische Marion Norbert-Riberolle vechten voor een plekkie in de top vijf.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor het WK veldrijden 2023 bij de vrouwen? 

Topfavorietes: Fem van Empel en Puck Pieterse (allebei uit Nederland)
Outsiders: Ceylin del Carmen Alvarado en Lucinda Brand (eveneens Nederland)
Long shots: Silvia Persico (Italië), Kata Blanka Vas (Hongarije), Marion Norbert Riberolle (België), Annemarie Worst en Inge van der Heijden (allebei Nederland)

Poll

Wie wint het WK veldrijden 2023 bij de vrouwen?

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV WK veldrijden vrouwen 2023

De mondiale titelstrijd bij de dames wordt zaterdag op de beeldbuis gebracht door Sporza en de NOS. De Belgen zijn er op Eén bij met een uitgebreide voor- en nabeschouwing, terwijl de Nederlanders nog even moeten kijken hoe het in de programmering op NPO 1 past. In de Leiderstrui is er de gehele dag bij en zal je constant voorzien van updates op de site.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws