Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2022 | Laatste klassementscross op een prachtig parcours Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2022 | Laatste klassementscross op een prachtig parcours

Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2022 | Laatste klassementscross op een prachtig parcours

De allerlaatste klassementscross van een spetterend veldritseizoen 2021/2022! In Brussel gaan we de mannen en vrouwen voor de vierde keer in actie zien, daar deze cross nog niet zo heel lang bestaat. Met bijna alle sterren aan de start kunnen we ons desondanks verheugen op een fijne middag. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Praktische informatie Superprestige Gavere 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
Laatste winnaars X2O Trofee Brussel

2021 Toon Aerts / Ceylin del Carmen Alvarado
2020 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado

Parcours, weer en tijden X2O Trofee Brussel 2022

Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2022 | Laatste klassementscross op een prachtig parcours

Vorig jaar reden we nog in de vrieskou en de sneeuw, dat zal zondag anders zijn. Het belooft hoe dan ook een technische cross te worden, op een prachtig parcours. Vanuit de start is het nog vlak draaien en keren tussen de hekken, zonder al te grote hindernissen, totdat we na een korte en steile afdaling een stukje asfalt op rijden. Vanuit daar is het in volle vaart een heuvel op, alvorens we een schuine kant mét een bocht naar links krijgen. Bijna vanuit stilstand moet weer omhoog worden gefietst, waardoor er velen van de fiets zullen moeten. Als je 'm hier kan doortrekken, heb je een gaatje.

Na deze listige bocht komen de renners en rensters terecht op een volgende schuine kant, die je maar beter hoog begint, om niet helemaal beneden uit te komen in de doeken. Vervolgens is het heuvelop, heuvelaf en langs de wisselpost weer een stuk draaien en keren op enkele listige heuveltjes, waar drie keer 180 graden moet worden gedraaid. Het blijft hierna technisch, met andermaal een listige schuine kant en na een explosief heuveltje mét bocht knallen de mannen en vrouwen twee keer een soort zandtrap omhoog en naar beneden. Hierna is het in volle vaart naar de finish, en dat dan een paar keer.

Check hieronder het parcours middels de mannencross van 2021

Weer
Een stevige wind uit het zuidwesten, maar het blijft in tegenstelling tot vorige week in ieder geval droog. Bij een gevoelstemperatuur van zo'n vijf graden en misschien een héél zacht zonnetje mogen de mannen en vrouwen niet klagen in Brussel.

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.40 uur
Star mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten mannen X2O Trofee Brussel 2022

De laatste klassementscross, daar willen de mannen van naam nog wel even alles voor uit de kast halen. Zodoende kunnen we ons verheugen op sterke Belgen zoals Toon Aerts, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck. Parcourstechnisch kan iemand als Aerts hier zijn ei wel kwijt, maar zijn ook explosievere mannen zoals Iserbyt in het voordeel. Het kan dus alle kanten op!

Namens Nederland is Lars van der Haar de grote naam. De ploeggenoot van Aerts laat zich na de cross in Brussel opereren aan zijn knie, maar dat zal hem er niet van weerhouden om nog één keer alles te geven. Hij is explosief én in vorm, dus kan hij de Belgen wel partij bieden. Alle mannen kunnen sowieso lekker los, daar Aerts het klassement in de X2O Trofee zo goed als binnen heeft.

Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2022 | Laatste klassementscross op een prachtig parcours

Favorieten vrouwen X2O Trofee Brussel 2022

Ook bij de vrouwen is het klassement niet echt meer interessant. Lucinda Brand heeft een grote voorsprong op Denise Betsema en dus zal het vooral om de dagzege gaan. Brand is - ondanks dat ze geen wereldtitel pakte - de veelvraat in de cross en zal met een piek willen afsluiten. Betsema zal op haar beurt willen dat het seizoen niet als een nachtkaars uitgaat. In Lille werd ze op dik twee minuten gereden, dat zal ze niet nog eens willen.

Annemarie Worst lijkt op dit moment de Nederlandse die na Brand het beste in vorm is. Ze werd in Lille tweede, al kon ze Brand niet bedreigen. Op een iets meer technisch parcours kunnen de verhoudingen anders liggen. Dat geldt ook voor Ceylin del Carmen Alvarado, die tot dusverre alle edities in Brussel won, maar het hele seizoen nog geen piekvorm haalde. Gooit ze alle frustratie eruit in Brussel?

Outsiders voor een goede klassering? Sanne Cant rijdt alweer een tijdje anoniem rond, kan zij nog wat? Manon Bakker was in Lille met een vierde plek op de afspraak. Ook willen we Zoë Backstedt (17 jaar!) benoemen. De Britse is bij de junioren een klasse apart en zal zich willen meten met de elite.

Voorbeschouwing X2O Trofee Brussel 2022 | Laatste klassementscross op een prachtig parcours

TV X2O Trofee Brussel 2022

Door de Olympische Spelen is er geen ruimte voor Eurosport op televisie, maar niet getreurd! De sportzender is er wel live bij via de Eurosport Player, en wel vanaf 13.40 uur. De mannenwedstrijd wordt vanaf 14.55 uur uitgezonden. Op televisie kan men terecht op Eén bij Sporza. De Belgen zijn vanaf 13.30 uur van de partij!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws