Voorbeschouwing X2O Trofee Hamme 2022 | Flandriencross als (voor)laatste voorbereiding op WK Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing X2O Trofee Hamme 2022 | Flandriencross als (voor)laatste voorbereiding op WK

Voorbeschouwing X2O Trofee Hamme 2022 | Flandriencross als (voor)laatste voorbereiding op WK

Eén week voor het WK wielrennen staat er nog een cross in de X2O Trofee (zaterdag, in Hamme) en de Wereldbeker (zondag, in Hoogerheide) op het programma. In de Leiderstrui neemt u mee in de eerste van die twee, ook wel de Flandriencross genoemd. Wie wordt de opvolger van Mathieu van der Poel, die de laatste vijf edities won, bij de mannen? En wie volgt Ceylin del Carmen Alvarado op?

Praktische informatie X2O Trofee Hamme 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars X2O Trofee Hamme

2021 Mathieu van der Poel / Ceylin del Carmen Alvarado
2020 Mathieu van der Poel / Annemarie Worst
2019 Mathieu van der Poel / Annemarie Worst
2018 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2017 Mathieu van der Poel / Sanne Cant
2016 Wout van Aert / Helen Wyman
2015 Wout van Aert / Sanne Cant
2014 Niels Albert / Nikki Brammeier
2013 Sven Nys / Sanne van Paassen
2012 Zdenek Stybar / Daphny van den Brand

Parcours, weer en tijden X2O Trofee Hamme 2022

Publiekstrekkers voor de Flandriencross zijn, naast de renners en rensters, de Mirabrug en Hamme groot vijver die vlak bij de af te werken route liggen. De cross is een typische: van alles wat, maar nergens super lastig. Het valt dus nog te bezien waar de definitieve schifting doorgevoerd zal worden.

Voorbeschouwing X2O Trofee Hamme 2022 | Flandriencross als (voor)laatste voorbereiding op WK

Weer
De meteorologische omstandigheden zijn zaterdag prima te noemen in de omgeving van Hamme. Tijdens de wedstrijden zal het zo'n zes graden zijn, al voelt het door een forse wind vanuit het noordwesten wel wat koeler aan. De zon is ook aanwezig.

Voorbeschouwing X2O Trofee Hamme 2022 | Flandriencross als (voor)laatste voorbereiding op WK

Tijden
Start vrouwen: 13.45 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.00 uur
Finish mannen: 16.00 uur

Favorieten mannen X2O Trofee Hamme 2022

Van de 'grote drie' is enkel Tom Pidcock van de partij in Hamme. De Brit gaat volgende week als topfavoriet van start op het WK in Noord-Amerika en hoopt dit weekend nog de laatste hand aan zijn absolute topvorm te leggen. Het zal niet verbazen dat hij voor deze cross dan ook onze grootste kanshebber is.

Na Pidcock richten we het vizier op de Belgen. Eli Iserbyt vindt hier een parcours dat hem normaal gesproken redelijk moet passen en ook hij toonde afgelopen weekend al blijk van goede vorm in Frankrijk. Zijn ploeggenoten Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck en ook Toon Vandebosch zullen op een goede dag hopen op een podiumstek.

Voorbeschouwing X2O Trofee Hamme 2022 | Flandriencross als (voor)laatste voorbereiding op WK
Kan Toon Aerts zijn handen weer eens de lucht in gooien?

Bij Baloise-Trek Lions richten we onze blik op kanshebber Toon Aerts. Aerts liet in het Franse Flamanville zien dat het met zijn conditie wel snor zit en ook voor hem zou een goede prestatie in Hamme een opsteker zijn richting het WK.

Namens Nederland (en Tormans) komen Corné van Kessel en Lars van der Haar (voorlopig) aan de start. Voor hen is het te hopen dat ze zich kunnen mengen in de strijd om het podium.

Favorieten vrouwen X2O Trofee Hamme 2022

In de strijd om de X2O Trofee is het bij de vrouwen nog reuzespannend. Lucinda Brand en Denise Betsema staan een zucht van elkaar af, wat ook in Hamme een interessante strijd kan betekenen. Die eerste is tot dusver de grote slokop van het seizoen en dus ook hier de topfavoriete.

Ceylin del Carmen Alvarado verdedigt haar titel in de Flandriencross en zal zichzelf niet zomaar naar de slachtbank laten fietsen door de concurrentie. Of dat echter genoeg zal zijn voor de zege, dat is de grote vraag zaterdag.

Voorbeschouwing X2O Trofee Hamme 2022 | Flandriencross als (voor)laatste voorbereiding op WK
Sanne Cant verlengde recent haar Belgischte titel

Sanne Cant is de Belgische hoop in bange dagen en is op basis van haar recente vorm gewoon een degelijke kanshebber in Hamme. Datzelfde geldt voor Annemarie Worst, de constantheid zelve in de wedstrijden die de afgelopen weken verreden werden.

De jonge dames boezemen de 'oudere' garde ook steeds meer angst in. Puck Pieterse en Kata Blanka Vas zullen niet participeren in Hamme, maar Shirin van Anrooij en Fem van Empel staan (voorlopig) wel gewoon aan de start. Ben niet verrast als er twee honden (Brand en Betsema) om het been vechten, maar de pup (Van Anrooij of Van Empel) er uiteindelijk mee vandoor gaat in de Flandriencross.

TV X2O Trofee Hamme 2022

Net als alle andere X2O-crossen kun je ook voor die van Hamme terecht bij Sporza (op één, vanaf 13.45 uur) en Eurosport (op het hoofdkanaal en de Player, vanaf 13.40 uur).

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws