Like ons!
Voorbeschouwing etappe 21 Tour de France | Nog één keer sprinten in Parijs

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing etappe 21 Tour de France | Nog één keer sprinten in Parijs

Daar zijn we dan. De strijd om het klassement is gestreden, dat nemen we in ieder geval aan. Er ligt nog een ritzege te wachten en wat voor één. Normaliter gaan we naar een sprint op de Champs-Élysées. De koninklijke sprint waar we een opvolger zoeken voor Alexander Kristoff die in 2018 zijn hele Tour redde in Parijs.

Historie etappe 21 Tour de France

Dat de laatste etappe finisht in Parijs is geen nieuwigheidje. Ook de Champs-Élysées is al een tijdje een bekende. Sinds 1975 is de breedste laan van Parijs het decor van de slotrit in de Tour. Vroeger was een tijdrit nog wel eens het sluitstuk van de Tour. De editie van 1989 is legendarisch, de strijd tussen LeMond en Fignon waarbij de Amerikaan uiteindelijk genoeg tijd terug pakte op Parijzenaar Fignon en met acht seconden voorsprong de Tour de France op zijn naam schreef.

De laatste Nederlandse zege zullen veel Tourvolgers zich ook nog wel herinneren. In 2017 ging Dylan Groenewegen heel vroeg aan en zag hij niemand meer over zich heen komen. Het betekende zijn eerste ritzege in de Tour. 

De laatste keer dat er niet gesprint werd voor de zege was in 2005. Alexander Vinokourov bleef net als Bradley McGee en Fabian Cancellara de rappe mannen net voor na een ontsnapping in de laatste kilometers. Door de bonificatieseconden steeg de Kazach ook nog naar de vijfde plek in het algemeen klassement. De absolute koning van de massasprints op de Champs-Élysées is Mark Cavendish. Hij won maar liefst vier keer in de hoofdstad. Onder meer André Greipel en Marcel Kittel staan op twee zeges in Parijs.

Parcours etappe 21 Tour de France

Net als in 2012 start de etappe in Rambouillet. Cavendish won toen in de regenboogtrui zijn vierde etappe die Tour. Rambouillet was overigens in 2014 ook de startplaats van een etappe in Parijs-Nice. Het was de etappe waarbij Moreno Hofland op knappe wijze John Degenkolb en Nacer Bouhanni achter zich liet in de sprint heuvelop. 

Vanuit Rambouillet is het in noordoostelijke richting gas geven richting Parijs waar de renners na 62 kilometer binnenkomen. Dan zijn de laatste twee bergpunten van de Tour al vergeven op colletjes van de vierde categorie. Uiteindelijk zullen er in Parijs nog acht lokale rondes worden gereden van een kleine zeven kilometer. Belangrijk is om in de laatste kilometer van voren te zitten en uiteraard bij de laatste bocht op iets minder dan vierhonderd meter van de finish. Na 128 kilometer ligt de streep waar de zege mag worden gevierd.

De laatste kilometer van vorig jaar ging er zo aan toe:

Favorieten etappe 21 Tour de France

De etappe naar Parijs is de laatste jaren een lange optocht van opgeluchte renners. Hierbij zitten ook de sprinters. Zij hebben, ondanks het inkorten en neutraliseren van etappes, flink afgezien de laatste dagen. Natuurlijk kijken we dan naar Dylan Groenewegen. De vraag is echter wel of zijn team Jumbo-Visma ditmaal de sprinttrein wel op orde heeft. Tot twee keer toe werd hij namelijk verslagen door Caleb Ewan. Die is ook niet de bergen over gekomen om slechts Parijs te halen. In de twintigste etappe zagen we de andere favoriet, Elia Viviani, zelfs even in de aanval. Ongetwijdeld zodat hij zijn benen op de klim kom sparen voor sprint op de Champ-Élysées.

Achter de drie absolute topsprinters zit nog een heel contingent aan snelle mannen die maar wat graag hen de loef afsteken. Peter Sagan is al verzekerd van het groen en heeft zijn etappezege al op zak, maar hij zal ongetwijfeld ook de laatste rit willen winnen. Alexander Kristoff won vorig jaar nog op de Champ-Élysées en zal dat kunststukje dit jaar maar wat graag willen herhalen. 

TV en tijden etappe 21 Tour de France

De etappe start om 18.10 uur en naar verwachting zal de finish plaatsvinden tussen 21.10 en 21.29 uur. Uiteraard zijn we er ook in deze etappe bij met een liveblog. Een uur voor de start van de etappe beginnen we daarmee. De NOS, Sporza en Eurosport zullen de etappe in zijn geheel uitzenden.

2 reacties

2 reacties

 1. Arnout Tamerus

  Arnout Tamerus

  27 Jul 2019 om 21:18

  Dank je wel, Joris.
  We hebben het aangepast. Ik stond zelfs te kijken bij die etappe. Wat drie weken Tour wel niet met je doet.
 2. JorisH

  JorisH

  27 Jul 2019 om 20:28

  Sagan was in etappe 5 iedereen te snel af.

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven