Voorbeschouwing Driedaagse Brugge-De Panne | Sprintersparadijs aan Vlaamse kust Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Driedaagse Brugge-De Panne | Sprintersparadijs aan Vlaamse kust

Voorbeschouwing Driedaagse Brugge-De Panne | Sprintersparadijs aan Vlaamse kust

Met al heel wat spektakel achter de rug op zowel de Italiaanse als Belgische wegen, zet het peloton zich de komende weken schrap voor de grote voorjaarsklassiekers van 2019. Velen zullen dan ook uitkijken naar de kasseien van Gent-Wevelgem, de Ronde Van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Daarnaast staan er twee WorldTour wedstrijden gepland voor de start van dit drieluik: de Driedaagse Brugge-De Panne en de E3 Binckbank Classic. In de Leiderstrui blikt vooruit naar de eerste van de twee en zal de wedstrijd die voorheen bekend stond als “De Driedaagse De Panne-Koksijde” voor u in kaart brengen.

Historie Driedaagse Brugge-De Panne

Zoals de naam doet vermoeden bestond deze voorbereidingswedstrijd op de Ronde van Vlaanderen voorheen niet uit één, maar uit drie dagen, en luidde de naam van de rittenkoers nog “Driedaagse De Panne-Koksijde”. In 2018 werd besloten de wedstrijd naar voren te verplaatsen, waardoor hij nu wordt verreden in de week na Milaan-Sanremo en voor Gent-Wevelgem.

Daar waar de Driedaagse De Panne-Koksijde op de dinsdag, woensdag en donderdag voor de Ronde van Vlaanderen werd verreden, bleek een meerdaagse rittenkoers niet de meest ideale voorbereiding te zijn voor de topfavorieten van “De Ronde”. De laatste voorbereidingskoers voor de grootste wielerwedstrijd op de Belgische wegen is sinds het afgelopen jaar daarom Dwars door Vlaanderen geworden. Hierdoor veranderde niet alleen het tijdstip, maar dus ook het concept en de naam van de Driedaagse De Panne-Koksijde.

Zo werd de voorheen meerdaagse koers traditioneel afgesloten met een ochtendetappe en een afsluitende tijdrit. Mede hierdoor deed tijdritspecialist Lieuwe Westra in behoorlijk wat edities mee om de eindzege, die hij eenmaal, in 2016, wist te pakken. Verder prijken ook de namen van de Nederlanders Joost Posthuma, Frans Maassen, Jelle Nijdam, Erwin Nijboer, Bert Oosterbosch, Cees Priem en Gerrie Knetemann op de lijst met winnaars van de Vlaamse voorjaarskoers.

Laatste winnaars Driedaagse Brugge-De Panne

2018 Elia Viviani (vanaf deze editie een eendagskoers)
2017 Philippe Gilbert
2016 Lieuwe Westra
2015 Alexander Kristoff
2014 Guillaume Van Keirsbulck
2013 Sylvain Chavanel
2012 Sylvain Chavanel
2011 Sébastien Rosseler
2010 David Millar
2009 Frederik Willems

Deelnemende ploegen Driedaagse Brugge-De Panne

Naast de gebruikelijke WorldTour-ploegen verschijnt ook de naam van Corendon-Circus op de lijst van deelnemende ploegen. Helaas zal Mathieu van der Poel niet in deze koers te bewonderen zijn en zullen zij vooral met diens knechten voor de Ronde van Vlaanderen aan de start verschijnen. Daarnaast zullen Sport Vlaanderen-Baloise, Wanty-Groupe Gobert, Cofidis, Direct Energie, Wallonie-Bruxelles, Israel Cycling Academy en het Nederlands-Belgische Roompot-Charles het de WorldTour-ploegen lastig proberen te maken.

Parcours Driedaagse Brugge-De Panne

Na de start in Brugge legt het peloton 205 kilometer af door het West-Vlaamse landschap. Hierbij zullen vijf hellingen en 7100 meter aan kasseien moeten worden overbrugd voordat de renners in de Belgische badplaats De Panne om de zege zullen strijden. Om en nabij De Moeren is er ieder jaar veel kans op waaiervorming door de stevige wind rond deze poldergemeente. Toch zal het vooral uitkijken zijn naar de passages van de Monteberg, de Kemmelberg, de Rodeberg, de Vidaigneberg en de Sulferberg. Na deze hindernissen, is er nog ruim honderd kilometer te rijden. Het laatste deel hiervan zal bestaan uit een aantal plaatselijke rondes in De Panne, wat normaliter tot een massasprint zal moeten leiden. Wellicht dat daar deze editie verandering in gebracht kan worden.

Favorieten eindzege Driedaagse Brugge-De Panne

Uitgaande van eenzelfde scenario als vorig jaar, sturen veel ploegen hun topsprinters naar het front van deze koers. Voor de Nederlanders is het daarom uitkijken naar sprinter Dylan Groenewegen. Na een succesvolle Parijs-Nice, waarin hij naast twee etappezeges ook een tijdje in het geel mocht rijden, verschijnt de Amsterdammer als topfavoriet aan de Belgische kust. Zoals eerder dit jaar krijgt hij concurrentie van een Caleb Ewan. De Australiër van Lotto-Soudal werd nipt door Groenewegen verslagen in de eerste etappe van Parijs-Nice waardoor hij revanche zal proberen te nemen. Ook Fernando Gaviria is een grote naam in het sprintgeweld.

Succesformatie Deceuninck-Quick-Step zal op twee paarden kunnen wedden door zowel veelwinnaar Elia Viviani, de andere grote favoriet, als de Nederlander Fabio Jakobsen op te stellen. Dit geldt overigens ook voor Katusha-Alpecin, dat met Marcel Kittel en Jens Debusschere aan de start verschijnt. Andere Belgische kanshebbers naast Debusschere zijn Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Jurgen Roelandts (Movistar).

Behalve Deceuninck-Quick-Step heeft ook Astana dit jaar laten zien op meerdere terreinen te kunnen winnen. Onder andere Magnus Cort wist namens de Kazachse formatie een etappe in Parijs-Nice te winnen en heeft dan ook laten zien prima in vorm te zijn. Ten slotte is het uitkijken naar wat Cees Bol kan na zijn prachtige overwinning in Nokere-Koerse. Kan hij op een niveau hoger ook presteren? Pascal Ackermann is eveneens een man in vorm.

Indien er een massasprint ontlopen zal worden en er renners zijn die voor een dergelijke verrassing kunnen zorgen, zullen de namen van Bob Jungels, Yves Lampaert en Daniel Oss moeten worden benoemd. Zij hebben immers in het verleden laten zien “jumps” te kunnen maken om het peloton voor te blijven.

Tv en tijden Driedaagse Brugge-De Panne

De koers zal op 27 maart live via Sporza en Eurosport 2 te volgen zijn. De uitzending op de Belgische zender zal vanaf 14:45 beginnen. Eurosport zendt op het hoofdkanaal deze dag de Ronde van Catalonië uit, waardoor de Driedaagse Brugge-De Panne op het tweede kanaal vanaf 15:00 uur te zien zal zijn. Via het internet zal de koers daarnaast via de livestream van zowel Sporza, als de Eurosport Player te volgen zijn. Voor de laatste streamingsdienst dient men overigens wel in het bezit te zijn van een abonnement. (Foto: Deceuninck-Quick Step/Getty Images)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws