Voorbeschouwing Tour of the Alps | Froome versus Nibali in de bergen? Voorbeschouwingen
Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Tour of the Alps | Froome versus Nibali in de bergen?

Voorbeschouwing Tour of the Alps | Froome versus Nibali in de bergen?

Een van de zwaarste koersen staat weer op de kalender. De Tour of the Alps kan met zo'n naam niks anders betekenen dan veel klimmen. Met onder meer Chris Froome en Vincenzo Nibali aan het vertrek kan dit een prachtige ronde worden. In de Leiderstrui blikt vooruit.

Historie Tour of the Alps

De naam Tour of the Alps is nog niet zo heel lang in gebruik, maar de koers bestaat al sinds 1962. Eerst was het namelijk de Giro del Trentino. Omdat de wedstrijd ook door Oostenrijk gaat, verkoos de organisatie in 2017 de nieuwe naam. Van oudsher is het een goede voorbereiding op de Giro d'Italia.

Tien mannen wonnen de dubbel Trentino-Giro in hetzelfde jaar: Francesco Moser, Giuseppe Saronni, Franco Chioccioli, Gianni Bugno, Gilberto Simoni, Paolo Savoldelli, Damiano Cunego, Vincenzo Nibali, Ivan Basso en Michele Scarponi. Cunego is ook de recordhouder in deze wedstrijd met drie zeges. Er staan geen Nederlanders op de erelijst.

Laatste winnaars Tour of the Alps

2018 Thibaut Pinot
2017 Geraint Thomas
2016 Mikel Landa
2015 Richie Porte
2014 Cadel Evans
2013 Vincenzo Nibali
2012 Domenico Pozzovivo
2011 Michele Scarponi
2010 Alexandre Vinokourov
2009 Ivan Basso

Deelnemende ploegen Tour of the Alps

Twintig teams reizen af naar deze loodzware meerdaagse. Vijf WorldTour-ploegen: Bahrein Merida, Bora-hansgrohe, Astana, Ag2R en Sky. Laatstgenoemde ploeg won drie van de vier laatste edities. Van pro-continentaal niveau zien we: Gazprom, Arkea Samsic, Nippo Vini Fantini, Manzana Postobon, Androni Giocattoli, Caja Rural, Bardiani, Euskadi en Neri Sottoli. Vijf continentale ploegen en een Italiaanse nationale selectie maken het veld compleet.

Parcours Tour of the Alps

Etappe 1, 22 april: Kufstein-Kufstein (144 km)

De renners mogen deze vierdaagse nog even relatief rustig beginnen. In het noorden van Oostenrijk is het nergens vlak en wordt het pas in de finale echt lastig. Twee beklimmingen van de Hinterhiersee (tweede categorie) moeten het kaf van het koren scheiden. De laatste top ligt op dertien kilometer van het einde.

Etappe 2, 23 april: Reith im Alpbachtal-Schena (179 km)

Starten in Oostenrijk, finishen in Italië. Met de vlam in de pijp gaat het over de Brennerpas, maar de Passo del Giovo springt pas echt in het oog met haar 2094 meter hoogte.De top van de Passo del Giovo is na 134 kilometer. Daarna wacht nog een pittige finale met percentages van tien procent om te arriveren in deze zware rit.

Etappe 3, 24 april: Salorno-Baselga di Pinè (106 km)

Geen meter vlak, zonder dat het echt heel hoog wordt. De derde etappe heeft twee gecategoriseerde hellingen, waarvan de laatste op 26 kilometer van de finish. In de finale wordt ook nog even flink geklommen voor vijf kilometer met maxima van acht procent. De laatste kilometer in schaatsdorp Baselga zijn vlak.

Etappe 4, 25 april: Baselga di Piné-Cles (134 km)

Op donderdag is alweer de voorlaatste rit en die kan alle kanten op. De beginfase is nog grotendeels in dalende lijn, maar de Forcella di Brez, zes kilometer aan tien procent, en de Passo Predaia, elf kilometer aan zeven procent. In de finale zit nog een steile helling van twee kilometer. Vanaf deze La Puntara is het nog drie kilometer.

Etappe 5, 26 april: Caldaro-Bolzano (148 km)

Het is het patroon van de Tour of the Alps. Geen hoge aankomsten bergop, maar onderweg een paar zware klimmen leggen. Vandaag is het weer zover. De eerste klim is van tweede categorie en gaat naar dat andere schaatsdorp Collalbo en is zeventien kilometer aan vier procent. De laatste klim is steiler en gaat negen kilometer aan acht procent omhoog. Vanaf de top nog 25 kilometer te gaan, grotendeels dalend. Wordt het hier nog spannend voor het klassement?

Favorieten dagzege en klassement Tour of the Alps

Gezien de vele hellingen zijn de klassementsfavorieten dezelfde als die voor de dagzeges. Sky wint vaak hier en heeft ook nu een topploeg mee met Chris Froome en David de la Cruz als ogenschijnlijke speerpunten. Tao Geoghegan Heart en Kenny Ellisonde kunnen ook goed omhoog.

De andere WorldTour-ploegen hebben iets mindere selecties mee, hoewel er wel sterke kopmannen zijn met Rafal Majka, Pello Bilbao en Vincenzo Nibali. Laatstgenoemde heeft ook nog Damiano Caruso en Hermann Pernsteiner in steun. Ag2R brengt met Alexandre Geniez en Hubert Dupont op papier mindere mannen mee.

Astana heeft naast Bilbao ook nog Dario Cataldo en Jan Hirt in de ploeg. Terwijl Bora-hansgrohe geen echte klimmers mee heeft naast kopman Majka. Op de voorlopige deelnemerslijst zien we wel de naam van Pascal Ackermann. Kan hij ergens overleven?

Van de lagere niveaus kunnen ook zeker mannen verrassend uit de hoek komen. Fausto Masnada was recent al goed in Sicilië en ook voor Mikel Bizkarra is dit een goede kans om indruk te maken. Alexander Vlasov lijkt de benen te hebben gevonden met een mooie reeks ereplaatsen.

Voor het klassement zal hij tekortkomen, verwachten we, maar een dagzege zou goed kunnen voor Giovanni Visconti. De good old pakt regelmatig ergens een rit mee. Jon Aberasturi zou ook starten in deze koers. Kan hij na de Ronde van Turkije nog indruk maken in een sprint?

Tv en tijden Tour of the Alps

De finishes zijn dagelijks rond 15.30. Alleen de derde rit finisht al om 14.15. Op televisie is de wedstrijd te volgen via Eurosport 1. Vanaf 14.00 zijn ze erbij en woensdag om 13.00. (Foto: Instagram Froome)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws