Lucinda Brand razend op UCI, nadat ze stopte voor zwaar gevallen Balsamo en op drie minuten werd gezet Wielrennen
Wielrennen

Lucinda Brand razend op UCI, nadat ze stopte voor zwaar gevallen Balsamo en op drie minuten werd gezet

Lucinda Brand razend op UCI, nadat ze stopte voor zwaar gevallen Balsamo en op drie minuten werd gezet

De openingsetappe in de Ronde van Burgos voor vrouwen is donderdag uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie voor Lidl-Trek. De Amerikaanse formatie zat in uitstekende positie om topfavoriete Elisa Balsamo af te zetten in de sprint, maar de Italiaanse kwam zeer zwaar in de dranghekken terecht en liep daarbij een gebroken neusbeen en middenhandsbeentje en een hersenschudding op. Maar er volgde nog meer verontwaardiging achteraf bij ploeggenote Lucinda Brand.

De 34-jarige Nederlandse was samen met haar ploeggenote Ilaria Sanguineti gestopt om te zien hoe het gesteld was met haar Italiaanse ploegmaat en kwam zo veel later dan de andere rensters van het peloton over de streep in Burgos. De Internationale Wielerunie UCI besloot haar volgens de regels drie minuten aan te smeren, wat bij de Nederlandse kampioene in het veld uiteraard niet in goede aarde viel.

Brand razend op UCI: 'Vandaag volgde ik gewoon mijn menselijk instinct'

'Vandaag volgde ik mijn menselijk instinct en niet mijn koersinstinct', vertelt Brand op 'X'.' 'Ik stopte om naar mijn ploegmaat te kijken na een vieze valpartij op slechts enkele meters van de finish. Ik dacht er geen twee keer over na en ik heb er geen spijt van, maar door het juiste te doen, verloor ik drie minuten, zelfs met de streep in zicht.' 'Als Barzi (de bijnaam van Elisa Balsamo; nvdr.) had kunnen finishen, had ze dezelfde tijd gekregen als het peloton', gaat ze verder. 'Dus waarom zou de zorg voor anderen op dat moment anders behandeld moeten worden in de ogen van de UCI?'

Het klopt ook wat Brand zegt, want net als Balsamo werd Sofia Bertizzolo (UAE ADQ), die samen met haar landgenote de zware smak maakte, in dezelfde tijd geplaatst als ritwinnares Lotta Henttala (EF Education-Cannondale). Brand en Sanguineti werden op drie minuten en drie seconden afstand geplaatst.

Bekijk hier nog eens de zware valpartij.

3 claps
2 visitors

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news