Geen SD Worx-feest in proloog Simac Ladies Tour: Kool verslaat Markus, ereplaatsen voor Vollering en Kopecky Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Geen SD Worx-feest in proloog Simac Ladies Tour: Kool verslaat Markus, ereplaatsen voor Vollering en Kopecky

Geen SD Worx-feest in proloog Simac Ladies Tour: Kool verslaat Markus, ereplaatsen voor Vollering en Kopecky

Charlotte Kool heeft de proloog in de Simac Ladies Tour gewonnen. De Nederlandse renster van Team DSM-firmenich was in de ultrakorte openingschrono sneller dan de topfavorieten van SD Worx. Riejanne Markus (Jumbo-Visma) werd tweede, Lotte Kopecky derde. Lorena Wiebes en Demi Vollering finishten respectievelijk als vierde en vijfde, Annemiek van Vleuten werd twaalfde. Als vanzelfsprekend is Kool ook de eerste leider in het algemeen klassement.

De Simac Ladies Tour is een meerdaagse WorldTour-wedstrijd die al sinds 1998 wordt georganiseerd. Op de erelijst van de Nederlandse koers prijken bijna alleen maar grote namen, getuige het feit dat onder anderen Lorena Wiebes, Chantal van den Broek-Blaak en Annemiek van Vleuten de race al eens op hun palmares wisten bij te schrijven. In 2023 staat de ronde vooral te boek als de afscheidswedstrijd van Van Vleuten. Derhalve heeft de organisatie ook besloten om een flink aantal ritten in de thuisomgeving van de 40-jarige Movistar-renster uit te tekenen, te beginnen met een proloog in Ede.

Van Vleuten kort in hot seat, Kool verslaat Markus en favorieten van SD Worx

De openingstijdrit was slechts 2,4 kilometer lang. Zodoende was de lijst met kanshebbers zo goed als eindeloos, daar zowel de hardrijders als de klassementsrensters en sprintsters aan hun trekken konden komen. Succesformatie SD Worx kwam in ieder geval met een sterrenensemble aanzetten in Gelderland, aangezien onder anderen vrouw-in-vorm Mischa Bredwold, kersvers wereldkampioene Lotte Kopecky, Demi Vollering én Wiebes acte de présence gaven. De in het centrum uitgestippelde route bevatte een aantal technische bochtjes, waardoor er nooit de tijd zou zijn op écht lekker op snelheid te komen. Het was de om 14.00 uur gestarte Ines Van de Paar die daar als eerste achter kwam. De 20-jarige Vlaamse zette een tijd van 3.47 neer, goed voor een gemiddelde snelheid van 'slechts' 38 kilometer per uur.

Het was de vroeg gestarte en afscheid nemende Van Vleuten die als eerste een scherpe richttijd neerzette (3.13), waarna het wachten was op de rest van de favorieten. Wonderbaarlijk genoeg kon de veelvraat niet lang genieten van haar plekje in de hot seat: Lidl-Trek-sprintster Elisa Balsamo was één seconde sneller (3.12) dan de routinier en dat gold ook voor Jumbo-Visma-troef Karlijn Swinkels. Ook Balsamo en Swinkels konden er op hun beurt niet lang van smullen, want Nederlandse kampioene Markus (Jumbo-Visma) was vele malen sneller: 3.08. De tijd van de 29-jarige Noord-Hollandse was dusdanig snel dat ook wereldtoppers als Vollering (3.10) en Wiebes (3.09) het nét niet haalden. Wie het wél haalde, was Team DSM-firmenich-troef Kool. Met een tijd van 3.04 leek zij op weg naar de eerste leiderstrui. Het was enkel nog wachten op Kopecky, maar ook die haalde het niet (3.08). De overwinning ging dus naar Kool, die zich waarschijnlijk ook in de komende massasprints van voren zal laten zien.

Uitslag proloog Simac Ladies Tour 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws