Machtige Wiebes sprint in extremis als een raket voorbij de kopgroep, die in het zicht van de haven strandt Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Machtige Wiebes sprint in extremis als een raket voorbij de kopgroep, die in het zicht van de haven strandt

Machtige Wiebes sprint in extremis als een raket voorbij de kopgroep, die in het zicht van de haven strandt

Lorena Wiebes heeft de voorlaatste etappe in de Ronde van Burgos voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse van Team SD Worx was na een extreem spannende finale de snelste in de sprint. De kopgroep reed op zo'n honderd meter van de finish nog voor het peloton uit, maar met machtige pedaalslagen wist Wiebes er toch nog overheen te komen. Elisa Balsamo werd tweede, Sheyla Gutierrezwerd derde.

Op vrijdag werd Wiebes, die ogenschijnlijk een reglementaire sprint reed, na een juryberaad teruggezet naar de derde plaats (ze kwam als eerst over de meet). De 24-jarige renster had kennelijk een kwak uitgedeeld aan Chloe Dygert. Wiebes, die wel in de leiderstrui van start mocht gaan, was dus naar alle waarschijnlijkheid enorm gebrand op de overwinning in etappe drie, die haar op het lijf geschreven leek. In de 112 kilometer lange etappe moesten immers amper hoogtemeters overwonnen worden, waarmee een klassieke massasprint het meest voor de hand liggende scenario leek.

Na zeventig kilometer koers was er nog altijd geen kopgroep tot stand gekomen. Pas toen er nog dertig kilometer te gaan was, wist een groepje zich te ontdoen van het peloton. Die aanval werd echter ook al weer snel in de kiem gesmoord. Op 25 kilometer van de meet ontstond er een nieuwe tête de la course, met daarin zeven dames. Helaas voor het septet leken de sprintersploegen over te lopen van ambitie om zij die het hazenpad hadden gekozen in te rekenen.

Wiebes triomfeert na een enorm vermakelijke slotfase, Balsamo wordt tweede

Zo geschiedde echter niet: de dienstdoende knechten leken zich te hebben verkeken op de sterkte van de kopgroep. Met nog vijf kilometer te gaan, bedroeg de voorsprong nog altijd een halve minuut. Een spannend kat-en-muisspel was hetgeen wat zich ontvouwde. De samenwerking voorin bleef opperbest, terwijl de achtervolgers in het peloton alle zeilen moesten bijzetten om het zevental bij de lurven te grijpen.

Bij het ingaan van de laatste kilometer hadden de koplopers nog altijd achttien seconden voorsprong, waarmee het langzaam maar zeker duidelijk werd dat de winnaar van de dag in de kopgroep zat. De zeven ontsnapten gingen sprinten om de ritoverwinning. Tenminste, zo leek. De peloton kwam in de licht oplopende slotmeters bijzonder dichtbij de kopgroep. Wiebes begon, na een sterke lead-out van Demi Vollering, al van ver aan haar sprint en reed op pure kracht alles en iedereen voorbij, waardoor zij zich de winnaar van rit vier mocht noemen. Balsamo moest genoegen nemen met de tweede plaats.

Uitslag etappe 3 Ronde van Burgos voor vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws