Voorbeschouwing WK junioren vrouwen 2022 | Wie doet Backstedt wat op het kortste WK van dit jaar? Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Voorbeschouwing WK junioren vrouwen 2022 | Wie doet Backstedt wat op het kortste WK van dit jaar?

Voorbeschouwing WK junioren vrouwen 2022 | Wie doet Backstedt wat op het kortste WK van dit jaar?

Zaterdag mogen niet alleen de elite vrouwen zich opmaken voor één van de belangrijkste wedstrijden van het jaar, ook de junioren dames zijn aan de beurt. Zij gaan tegen elkaar strijden in de kortste wedstrijd van dit WK. In de Leiderstrui maakte een voorbeschouwing.

Wie de erelijst van het WK junioren bij de vrouwen erbij pakt, valt direct één ding op: de laatste achttien jaar (!) won er geen Nederlandse. Hoewel Lucy Garner (winnares in 2011 en 2012) inmiddels Van der Haar heet na een bruiloft met Lars, is Marianne Vos in 2004 nog altijd de laatste winnares uit ons land. België zag Jolien D'Hoore in 2008 nog zegevieren.

Van der Haar is inmiddels gestopt, terwijl de winnares van 2013 en 2014 (Amalie Dideriksen) na een fabelachtig begin met onder meer een WK-zege bij de elite in 2016 inmiddels afgezakt is. Chloé Dygert en Elisa Balsamo (2015 en 2016) hebben inmiddels ook al regenboogtruien in de kast hangen, terwijl de dames van de afgelopen vijf jaar nog niet afgerekend mogen worden op hun prestaties bij de grote meiden. Wel is de winnares van 2021, Zoë Backstedt, er opnieuw bij in Wollongong.

Praktische informatie WK junioren vrouwen 2022

  • Zaterdag 24 september 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: WK

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars WK junioren vrouwen

2021 Zoë Backstedt
2020 Niet verreden
2019 Megan Jastrab
2018 Laura Stigger
2017 Elena Pirrone
2016 Elisa Balsamo
2015 Chloé Dygert
2014 Amalie Dideriksen
2013 Amalia Dideriksen
2012 Lucy van der Haar (Garner)

WK junioren vrouwen 2022: Parcours, weer en tijden

De junioren vrouwen werken de kortste wegwedstrijd van het WK 2022 af. In totaal doen zij vier rondjes op het plaatselijke parcours in Wollongong, goed voor een totale afstand van 67,2 kilometer. Hierbij passeren we net de 1000 hoogtemeters, wat toch al grofweg de helft minder is dan wat de junioren mannen vrijdag moesten afwerken.

Net zoals bij de andere wedstrijden is de Mount Pleasant-beklimming het meest opvallende obstakel. Deze klim van 1,1 kilometer aan 7,7 procent, met stroken tot 14 procent, ligt in het midden van het rondje en zal dus ook vier keer afgewerkt moeten worden. Langs de kust van de Stille Oceaan trekken ook de junioren dames vervolgens naar Marine Drive, waar de finish ligt.

Voor een gedetailleerd overzicht van het rondje, kun je deze video van het WK-parcours in Wollongong bekijken.

Voorbeschouwing WK junioren vrouwen 2022 | Wie doet Backstedt wat op het kortste WK van dit jaar?

Weer
De weersomstandigheden voor zaterdag beloven niet veel goeds. Hoewel de kans op regen iets verminderd is, wordt er nog steeds het nodige plenswater verwacht aan de oostkust van Australië. Daarnaast kan het ook flink waaien vanuit het zuiden, wat niet in het voordeel van de aanvallers spreekt op dit parcours.

Tijden
Start: 00.00 uur (Nederlandse tijd)
Finish: 01.50 uur (Nederlandse tijd)

Favorieten WK junioren vrouwen 2022

Eigenlijk gaan we dit WK in met maar één hamvraag: wie doet Zoë Backstedt wat? Het Britse toptalent won dit seizoen zo'n beetje alle wedstrijden waar ze haar zinnen opzette en onderstreepte dit op het WK tijdrijden nog maar eens. Backstedt deed daar over een parcours van slechts veertien kilometer maar liefst 1.36 minuut beter dan de nummer twee, de Duitse Justyna Czapla.

Momenteel rijdt Backstedt in een league of her own, maar ook haar kan natuurlijk iets overkomen in Australië. Daar hopen we natuurlijk niet op, maar in dat scenario - of gewoon in de strijd om zilver - kunnen Nederland en België de kracht in de breedte proberen aan te spreken. Met dames als Anna van der Meiden, Mirre Knaven en Nienke Vinke (Nederland) en Feebe Joris/ Xaydee van Sinaey (België) heb je dan alvast de beschikking over girlpower.

Voorbeschouwing WK junioren vrouwen 2022 | Wie doet Backstedt wat op het kortste WK van dit jaar?
Nienke Vinke op het EK veldrijden

Enkele Angelsaksische dames houden we ook in de gaten. Australië stelt thuisrijdsters Belinda Bailey, Bronte Stewart en Isabella Carnes op, Groot-Brittannië beschikt naast Backstedt over Izzy Sharp en Amerika heeft Katherine Sarsikov en Samantha Scott. Verder beschikt Tsjechië ook over twee dames om in de gaten te houden, met Julia Kopecky en Eliska Kvasnickova. Ook Elisabeth Ebras, een dame uit Esland, behoort tot de outsiders.

Op het EK wist de Française Eglantine Rayer te winnen. Zij hield destijds de Italiaanse dames Fransesca Pellegrini en Eleonora Ciabocco af, die er ook in Wollongong opnieuw bij zullen zijn. Ook de Oostenrijkse Daniela Schmidsberger en Zwitserse Fiona Zimmermann lieten zich op dat EK in Portugal goed zien.

TV WK junioren vrouwen 2022

Wie vrijdag op zaterdag naar dit WK wil kijken, kan misschien maar beter opblijven. Eurosport zendt namelijk van 00.00 tot 02.10 uur uit op het hoofdkanaal en de Player, terwijl Sporza om 04.50 uur een samenvatting/herhaling brengt voorafgaand aan het WK van de elite dames.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws