Voorbeschouwing WK wielrennen vrouwen 2022 | Vos en Van Vleuten favoriet, maar kapers op de kust Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing WK wielrennen vrouwen 2022 | Vos en Van Vleuten favoriet, maar kapers op de kust

Voorbeschouwing WK wielrennen vrouwen 2022 | Vos en Van Vleuten favoriet, maar kapers op de kust

Na vier wereldtitels op rij ging het vorig jaar in Vlaanderen hopeloos mis voor Nederland bij het WK op de weg. Elisa Balsamo won de regenboogtrui en dus azen de Nederlandse vrouwen op revanche. Op voorhand zijn ze favoriet, maar er zijn veel kapers op de kust, op een heel lastig parcours. In de Leiderstrui beschouwt uitgebreid voor.

Praktische informatie WK wielrennen vrouwen 2022

  • Zaterdag 24 september 2022
  • Deelnemers
  • Klassering: WK

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcous, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie
Laatste winnaars WK wielrennen vrouwen

2021 Elisa Balsamo
2020 Anna van der Breggen
2019 Annemiek van Vleuten
2018 Anna van der Breggen
2017 Chantal Blaak
2016 Amalie Dideriksen
2015 Lizzie Armitstead
2014 Pauline Ferrand-Prévot
2013 Marianne Vos
2012 Marianne Vos

WK wielrennen vrouwen 2022: Parcours, weer en tijden

De wegwedstrijd van de vrouwen wordt op zaterdag 24 september verreden rond Wollongong. De start staat al om 04.25 uur Nederlandse tijd gepland, want er moet 164,3 kilometer verreden worden. Een flinke kluif voor de dames, die zulke afstanden niet iedere dag voor de kiezen krijgen. Interessant om te zien wie er in de finale-uren het best tegen bestand zijn...

Er wordt gestart vanuit Helensburgh, voor een prachtige tocht door het Royal National Park. Ook worden de Stanwell Tops en Bald Hill aangedaan. De meeste hoogtemeters (van de in totaal 2.433 meter klimmen) vinden we in de openingsfase, richting het lokale circuit. Hier vinden we eenmaal de beklimming van Mount Keira, van 6,5 kilometer aan 6,2 procent. Een eerste test.

Na 61 kilometer arriveren we op het lokale rondje, die vijf keer moet worden afgewerkt. Hierin staat de beklimming van Mount Pleasant centraal. Op papier een kuitenbijter, in de praktijk nog een stukje zwaarder dan dat. Met 1,1 kilometer aan 8,6 procent gemiddeld wordt het kaf van het koren gescheiden in de finale. Hoe steil deze beklimming precies is? Bekijk het hier.

Nadeel voor de klimsterren: de top van de vijfde en laatste keer Mount Pleasant ligt op 8,5 kilometer van de streep. Richting de finish in Wollongong is een sprintje van een uitgedunde groep favorieten daarom geen gek scenario. Of zien we een solo van een sterke klimster die op de klim het verschil maakt?

Voorbeschouwing WK wielrennen vrouwen 2022 | Vos en Van Vleuten favoriet, maar kapers op de kust

Weer
Op vrijdag regende het flink en ook op vrijdag lijken de vrouwen het niet volledig droog te houden. Tussen 10.00 en 15.00 uur wordt wel wat water verwacht en wordt het in Wollongong zo'n 16 á 19 graden. De wind zal met windkracht 2 á 3 vanuit het zuiden geen al te grote rol spelen.

Laatste weercheck: 23 september, 14.30 uur.

Tijden
Start: 04.25 uur (Nederlandse tijd)
Finish: Rond 09.00 uur (Nederlandse tijd)

Favorieten WK wielrennen vrouwen 2022

Nederland is topfavoriet, zo ver is duidelijk. Met zes wereldkampioenen in de afgelopen tien jaar zullen alle ogen gericht zijn op de oranje-brigade. De KNWU speelt in principe twee kopvrouwen uit, met Marianne Vos en Annemiek van Vleuten. Beide werden ze al eens (of meermaals) wereldkampioen en ze kunnen allebei in een ander scenario winnen. Van Vleuten zal voor de Remco-Evenepoel-tactiek moeten gaan en aanvallen op Mount Pleasant. Vos is natuurlijk de vrouw die kan sprinten.

De grote vraag is: is Van Vleuten met een breukje in de elleboog fit genoeg om mee te doen om goud? Zo niet, dan zou iemand als Demi Vollering haar kunnen vervangen in een rol als leider. In die categorie zijn er echter een boel kapers op de kust. Echte klimsters zijn er genoeg. Mavi Garcia (Spanje), Ashleigh Moolman-Pasio (Zuid-Afrika), Katarzyna Niewiadoma (Polen), Juliette Labous (Frankrijk), Elisa Longo Borghini (Italië) en Cecilie Uttrup Ludwig (Denemarken) zullen met hun kwaliteiten ook moeten aanvallen!

Voorbeschouwing WK wielrennen vrouwen 2022 | Vos en Van Vleuten favoriet, maar kapers op de kust
Wat kan Katarzyna Niewiadoma?

In de categorie van Vos zijn er echter ook vrouwen, vrouwen die het wel op een sprintje willen laten aankomen voor de regenboogtrui. Lotte Kopecky is de Belgische hoop, iemand die met winst in Strade Bianche heeft bewezen dat ze mee kan op een lastig parcours. Dat geldt ook zeker voor titelverdediger Elisa Balsamo, die namens Italië wederom van de partij is. Bij Denemarken schrijven we Emma Norsgaard zeker op, helemaal als het wat frisser is...

Laatste categorie? Klassiekerspecialisten, maar dan wel vrouwen die het liever niet met een sprintje hebben. Deze categorie krijgt het zwaar, want ze zullen erop uit willen, zonder een betere klimster in het wiel. Toch schrijven we namen zoals Marlen Reusser (Zwitserland), Grace Brown (Australië) en iemand zoals Anna Henderson (Groot-Brittannië) op, mocht er naar elkaar gekeken worden en ze hebben toevallig een topdag.

Odds WK wielrennen vrouwen 2022

Marianne Vos - Bet365: 4,50 / Jack's: 4,50
Annemiek van Vleuten - Bet365: 6,50 / Jack's: 6,50
Lotte Kopecky - Bet365: 6,50 / Jack's: 6,0
Demi Vollering - Bet365: 8,00 / Jack's: 13,00
Silvia Persico - Bet365: 8,00 / Jack's: 12,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV WK wielrennen vrouwen 2022

Wie vroeg op kan/wil staan en de hele wedstrijd wil bekijken, kan op meerdere kanalen terecht. Eurosport schakelt vanaf 04.15 uur in via Eurosport 1 en de Eurosport Player. De NOS gaat live vanaf 05.30 uur op NPO 1, maar is er via NOS.nl vanaf de start bij. Sporza gaat ten slotte vanaf 06.00 uur van het slot, op zender Eén.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws