📸 Alaphilippe begeeft zich op grens van diskwalificatie door helm af te zetten, maar komt weg met boete Wielrennen
Wielrennen

📸 Alaphilippe begeeft zich op grens van diskwalificatie door helm af te zetten, maar komt weg met boete

📸 Alaphilippe begeeft zich op grens van diskwalificatie door helm af te zetten, maar komt weg met boete

De vierde etappe van Tirreno-Adriatico stond bol van de hectiek, verrassingen en 'opvallende' beelden. Zo wist Jumbo-Visma-held Primoz Roglic weer wat winnen was, gingen Wout van Aert en Tom Pidcock gezamenlijk onderuit en moest Mathieu van der Poel al vroeg in de koers passen. En dan is er nog niet eens gesproken over een 'incident' dat op circa tachtig kilometer van de meet plaatsvond...

Julian Alaphilippe was de dienstdoende entertainer in de vierde Tirreno-Adriatico-rit. De tweevoudig wereldkampioen zette zijn ploeg op kop en begon er op 35 kilometer van de meet al aan. Daarmee lokte hij de concurrentie uit hun kot. Het mocht uiteindelijk niet echt baten voor de sympathieke Fransman, daar in de afdaling flink wat geloste renners de terugkeer wisten te maken.

Toch had Alaphilippe nog niet al zijn cartouches verschoten. In de door Roglic gewonnen eindsprint werd hij namelijk tweede. Beelden op Twitter tonen echter dat Loulou op tachtig kilometer van de finish zijn helm af deed, om de hitte van de dag een beetje tegen te gaan. Waar coureurs vroeger nog zonder helm rondfietsten, is dat heden ten dage verboden in het peloton. De UCI-regelementen schrijven voor dat het afzetten van een helm leidt tot diskwalificatie.

Artikel gaat verder onder de tweet.

Alaphilippe komt vooralsnog goed weg met 'helm-actie'

In het recente verleden zijn er al renners uit koers genomen voor een soortgelijk voorval. In de Ronde van Portugal van 2022 Xavi Cañellas gediskwalificeerd omdat hij het publiek wilde vermaken. De nu 25-jarige Spanjaard besloot, als gevolg van extreme hitte, een tijdje zijn helm af te doen en rond te fietsen met een strooien hoed. Met deze actie kreeg hij toentertijd de lachers op zijn hand. De jury kon er echter niet zo mee lachen en haalde Cañellas uit de wedstrijd.

In 2017 zette Tejay van Garderen in koers zijn helm af. De Amerikaan kwam daar toen onbestraft mee weg. Concullega José Joaquín Rojas pleitte via Twitter voor het concept 'gelijke monniken, gelijke kappen'. Met het nodige aantal uitroeptekens benadrukte hij in zijn tweet dat Van Garderens 'gedrag' niet door de beugel kon. In het geval van Alaphilippe hield de jury het bij een boete van 500 Zwitserse frank. In het jury-rapport werd het incident betiteld als 'ongepast gedrag, wat het beeld van wielrennen schaadt.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws