🎥 Dit was genieten in de Ronde: Pogacar en Gilbert werken weergaloze solo's af, Van der Poel klopt Van Aert in millimetersprint Wielrennen
Wielrennen

🎥 Dit was genieten in de Ronde: Pogacar en Gilbert werken weergaloze solo's af, Van der Poel klopt Van Aert in millimetersprint

🎥 Dit was genieten in de Ronde: Pogacar en Gilbert werken weergaloze solo's af, Van der Poel klopt Van Aert in millimetersprint

Zondag is het weer tijd voor de Hoogmis van het Vlaamse wielrennen: de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar jammer genoeg zonder Wout van Aert, maar de Kempenaar bezorgde samen met eeuwige concullega Mathieu van der Poel al enkele spetterende edities van Vlaanderens Mooiste. In de Leiderstrui dook in de archieven en selecteerde de drie meest memorabele edities uit de recente Ronde-geschiedenis.

2017: Philippe Gilbert rondt solo van vijftig kilometer af, Sagan en Van Avermaet blijven haken achter jas

In 2017 opende het toen alles dominerende Quick-Step Floors de finale op bijna honderd kilometer van de finish in Oudenaarde. In zijn afscheidsjaar voerde drievoudig winnaar Tom Boonen de forcing op de Muur van Geraardsbergen met in zijn zog Philippe Gilbert. Topfavorieten Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Oliver Naesen lieten zich verrassen en koersten de hele dag achter de feiten aan.

Op 56 kilometer van de finish trok toenmalig Belgische kampioen Gilbert stevig door op de tweede doortocht op de Oude Kwaremont. Tot zijn verbazing zag de Luikenaar dat hij allemaal alleen weg was en hij besloot dan ook door te zetten. Maar het was nog lang niet binnen. Ploegmaat Boonen reed net voor de Taaienberg op een erg slecht moment lek en wereldkampioen Sagan trok samen met Van Avermaet en Naesen in de achtervolging op de Kwaremont. Maar toen vond het moment des onheils plaats: Sagan bleef steken achter een putje en een jas en sleurde de Belgen mee in zijn val. Weg was Gilbert, die met zijn fiets in de lucht over de streep kwam in Oudenaarde. Van Avermaet en Niki Terpstra vervolledigden het podium.

Lees verder onder de video.

2020: Mathieu van der Poel wint zijn eerste Monument na millimetersprint tegen Van Aert

De editie van 2020 stond in oktober in teken van het allereerste duel tussen Van der Poel en Van Aert in de Ronde, maar het was Julian Alaphilippe die de finale kleurde. De wereldkampioen demarreerde op de Koppenberg en kreeg de Belg en de Nederlander mee in zijn zog. Jammer genoeg zou de Fransman nooit meespelen voor de overwinning, want Alaphilippe knalde op een onbewaakt moment tegen een motard.

Vooral de legendarische sprint tussen beide titanen is bijgebleven bij de meeste wielerfans. Van der Poel liet met het aanstormende peloton in de achtergrond het tempo enorm zakken en op tweehonderd meter van de finish zette Van Aert dan toch aan. De toenmalige Nederlandse kampioen ving de Belg goed op, sprintte lange tijd zij aan zij en nam finaal toch de bovenhand met een half wiel.

Lees verder onder video.

2023: Tadej Pogacar solt met Van der Poel en Van Aert

Tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar maakte vorig jaar kennis met de kasseien en de heuvels en dat ging hem duidelijk goed af. Op de tweede passage van de Oude Kwaremont rolde de Sloveen iedereen op en maakte hij een eerste statement. Van der Poel wilde echter niet onderdoen en pakte op de Kruisberg uit met een verschroeiende demarrage. De Nederlander kon Pogacar echter niet lossen, maar Van Aert wel.

Het duo trok samen met enkele vooruitgestuurde renners nog eens naar de Kwaremont, waar Pogacar dan toch de sterkste bleek. De Sloveen won uiteindelijk bij zijn allereerste deelname aan Vlaanderens Mooiste, Van der Poel en Mads Pedersen vervolledigden het podium.

Bekijk hieronder de video.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws