🎥 Dit was genieten in Milaan-Sanremo: Van der Poel rondt meesterlijke solo af, Van Aert klopt Alaphilippe in prangende sprint Wielrennen
Wielrennen

🎥 Dit was genieten in Milaan-Sanremo: Van der Poel rondt meesterlijke solo af, Van Aert klopt Alaphilippe in prangende sprint

🎥 Dit was genieten in Milaan-Sanremo: Van der Poel rondt meesterlijke solo af, Van Aert klopt Alaphilippe in prangende sprint

Zaterdag staat met Milaan-Sanremo het allereerste wielermonument van het seizoen op het menu. Van de vijf 'koerswonderen' is La Primavera de oudste en 250 kilometer lang de saaiste, maar de finale maakt meestal heel wat goed. Aanvallen op de Cipressa of de Poggio of toch nog sprinten op de Via Roma: ieder jaar gebeurt er wel iets anders. In de Leiderstrui neemt je mee op een reis door de geschiedenis en selecteert de drie meest memorabele edities uit de recente geschiedenis van de Italiaanse eendagskoers.

2020: Wout van Aert wint prangende tweestrijd met Julian Alaphilippe

In het coronajaar 2020 werd Milaan-Sanremo zoals quasi iedere wielerklassieker opgeschoven naar de zomer, waardoor we de warmste editie ooit te zien kregen. Daar waar de koers soms nog geteisterd werd door sneeuw en vrieskou, bekampten Wout van Aert, Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel elkaar in een bloedheet Milaan. Traditiegetrouw ontplofte de boel op de Poggio, waar Alaphilippe zijn demarrage plaatste. Van Aert volgde aanvankelijk in het wiel van de Fransman, maar moest in het zicht van de top passen. De Belg keerde in de afdaling wel terug en de twee mochten sprinten voor de zege.

In een enorm spannende sprint gingen beide tenoren lange tijd zij aan zij, maar haalde Van Aert het toch met een wiel voorsprong. Marc Hirschi, toen nog in dienst bij Team Sunweb (nu dsm-firmenich PostNL), werd derde. Mathieu van der Poel verkeerde toen nog niet in topconditie en werd in de achtervolgende groep dertiende.

Lees verder onder de video.

2022: Matej Mohoric maakt met dropper post het verschil in Poggio-afdaling

In 2022 maakte Tadej Pogacar voor het eerst als topfavoriet zijn opwachting in La Primavera. UAE Team Emirates scheurde de boel aan flarden op de Cipressa, waardoor maar twintig renners overbleven aan de voet van de Poggio. De Sloveen wilde meerdere malen het werk van zijn team afronden, maar Van Aert en Van der Poel volgden iedere keer in zijn wiel.

In de afdaling zou één man het verschil maken: Matej Mohoric. De toenmalige Sloveense kampioen maakte in de afdaling van de Poggio gebruik van zijn dropper post, een verstelbare zadelpen uit het mountainbiken, en zo ook het verschil. De topfavorieten keken naar elkaar en zo was de Sloveense vogel gaan vliegen. Anthony Turgis werd op enkele meters van Mohoric tweede, Van der Poel derde.

Lees verder onder de video.

2023: Van der Poel rondt solo heerlijk af op  Via Roma

Voor de laatste throwback keren we maar één jaartje terug in de tijd. Met opnieuw dezelfde tenoren Van Aert, Pogacar en Van der Poel als hoofdrolspelers. Wederom rolde UAE Emirates de rode loper uit voor Pogacar op de Cipressa, maar was het wachten op de Poggio op een aanval van de Sloveen. Enkel Filippo Ganna, Van Aert en Van der Poel hadden een antwoord klaar, waarna de Nederlander hen in het zicht van de top wegblies met een verschrikkelijke counter.

Van der Poel bleef foutloos in de afdaling en kwam solo toe op de Via Roma. VDP volgde daarmee zijn grootvader Raymond Poulidor op, die La Primavera in 1961 wist te winnen. Vanuit het zadel sprintte Ganna Van Aert en Pogacar nog uit het wiel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws