📸🎥 Van der Poel begrijpt niets van nieuwe chicane in Parijs-Roubaix: 'Is dit een grap?' Wielrennen
Wielrennen

📸🎥 Van der Poel begrijpt niets van nieuwe chicane in Parijs-Roubaix: 'Is dit een grap?'

📸🎥 Van der Poel begrijpt niets van nieuwe chicane in Parijs-Roubaix: 'Is dit een grap?'

Het is een hot item in het wielrennen: de veiligheid van de renners. De organisatie van de Ronde van Vlaanderen haalde bijvoorbeeld enkele passages uit het parcours die gevaarlijk zouden zijn. In Parijs-Roubaix liggen ook enkele pijnpunten. Eén daarvan is het Bos van Wallers. En daar wil de organisatie nu de ellende voor zijn, al kan die wijziging ook weer op veel kritiek rekenen. Mathieu van der Poel wijdde er zelfs zijn eerste tweet in een jaar tijd aan...

Het Bos van Wallers is een strook die vaak beslissend is in Parijs-Roubaix. Hij ligt er vaak slecht bij en loopt ook nog eens af naar beneden. Dylan van Baarle viel er bijvoorbeeld vorig jaar nog hard en kon zijn titel daardoor niet verdedigen. Op aandringen van de rennersvakbond is nu een actie op poten om de aanloop naar de strook wat minder heftig en gevaarlijk te maken, zo meldde L'Équipe.

Gouvenou ziet chicane-fase nog meer functies hebben: 'Renners zijn dan even het momentum kwijt'

Het idee is om in de aanloop naar het bos enkele chicanes in te passen: een soort bochtennetwerk moet zich dan vormen, waardoor renners niet met 60, maar met 35 kilometer per aan moeten komen aanrijden. Thierry Gouvenou, parcoursbouwer van onder meer de Tour de France, begrijpt deze wens maar al te goed. 'Ik heb hier twaalf keer gekoerst en twaalf keer kwam ik voor het gat in Arenberg aan en vroeg me af hoe ik eruit zou komen', weet ook de Fransman.

'Het principe is om bochten te vinden om het peloton te vertragen en te verlengen, een beetje zoals het chicane-systeem op autocircuits', vervolgt Gouvenou. 'En dat zou de moeilijkheid van de strook juist bevorderen, omdat de renners er zonder momentum arriveren.' Gouvenou ziet zo ook nog een andere functie voor de fase van remmen en de strook op een meer eerlijke manier verschillen maken. Hij geeft aan dat er is overlegd met renners en dat zij liever afremmen, dan met 60 per uur de strook op denderen.

Chicane komt er definitief, maar zorgt die niet juist voor meer chaos?

Woensdagmiddag kwam de definitieve bevestiging van het hierboven omschreven idee. 'Het parcours zal een chicane nemen, net voor de ingang van de sector, om zo de snelheid waarmee de renners de sector binnenkomen te vertragen en het risico op valpartijen op de kasseien te beperken', schrijft de organisatie op haar X-account.

In een ander bericht op X - gedeeld door wielerjournalist Jonas Creteur - is te zien hoe die chicane eruit zal komen te zien. Tenminste, in een Google Maps-kaart is aangeduid hoe de 'weg' zondag zal komen te lopen. 'Is dit daadwerkelijk veiliger? De chaos zal er blijven', stelt ook Creteur.

Zonneveld heeft zijn twijfels omtrent nieuwe chicane, ook Van der Poel snapt er niets van, Van Baarle juist wel

Wielerjournalist Stefano Rizzato ging op zijn beurt de nieuw af te leggen weg alvast eens verkennen en deelde de beelden op zijn X-account. De chicane is nog niet geplaatst, maar door middel van hekken is al duidelijk te zien hoe het erbij komt te liggen. AD-columnist Thijs Zonneveld reageerde op de beelden van Rizzato. 'Deze chicane is wel heel scherp en smal. En remmen op een spoorwegovergang is ook niet ideaal', schreef de fervent strandracer.

En dan is er nog Van der Poel, topfavoriet bij uitstek in de Hel van het Noorden. De 29-jarige Nederlander is al lang niet meer écht actief op X, maar wijdde zijn eerste tweet in één jaar tijd (!) aan de chicane in Parijs-Roubaix. 'Is dit een grap?', schrijft de wereldkampioen, met daaronder de desbetreffende video van Rizzato. En als Van der Poel het al zegt...

Van Baarle, primus in 2022, leek dan weer wél te porren voor het chicane-idee. Ook hij voegde de video van Rizzato toe aan zijn bericht, dat werd aangekleed met enkel twee veelzeggende smileys.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws