Alaphilippe verslaat Roglic in machtig WK muurklimmen, alias de Waalse Pijl Wielrennen
Wielrennen

Alaphilippe verslaat Roglic in machtig WK muurklimmen, alias de Waalse Pijl

Alaphilippe verslaat Roglic in machtig WK muurklimmen, alias de Waalse Pijl

Julian Alaphilippe heeft de Waalse Pijl 2021 op zijn naam geschreven. Op de Mur de Huy reageerde hij op een aanval van Primoz Roglic, die hij uiteindelijk verschalkte in de sprint. Alejandro Valverde completeert het podium.

De renners kregen vandaag een parcours van 192 kilometer te verduren, met daarbij meer dan 2900 hoogtemeters. Deze hoogtemeters waren verdeeld over twaalf klimmen. Daaronder driemaal de beklimming van de befaamde Mur de Huy. Op de klim met percentages van bijna zeventien procent hadden onder meer Alejandro Valverde en Julian Alaphilippe al meerdere malen de handen in de lucht kunnen steken.

Een oud-winnaar die er níet bij was, is Marc Hirschi. De renner van UAE Team Emirates mocht niet aan de start verschijnen door een positieve test van Diego Ulissi en een staflid. Hierdoor moest de hele ploeg afhaken, wat ook betekende dat Tadej Pogacar niet aan de start stond. Zo werd al voor de start duidelijk dat twee van de topfavorieten niet mee konden doen om de winst.

Kopgroep van acht door peloton gecontroleerd, opgave Higuita

Na een snelle start en meerdere pogingen, gaf het peloton uiteindelijk acht vluchters de ruimte. Julian Mertens (Sport Vlaanderen-Baloise), Sylvain Moniquet (Lotto-Soudal), Sander Armée (Qhubeka-Assos), Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix), Diego Rosa (Arkéa-Samsic), Alex Howes (EF), Simone Velasco (Gazprom-Rusvelo) en Maurits Lammertink (Intermarché-Wanty-Gobert). Hun voorsprong liep al snel op naar vijf minuten.

In het peloton waren het met name INEOS Grenadiers en Movistar die voor hun kopmannen Tom Pidcock en Valverde op kop reden, terwijl ook Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step voor Roglic en Alaphilippe hun kopbeurten deden. Met de laatste 65 kilometer en de eerste keer Mur de Huy in aantocht, gaf Movistar al gas en slonk de voorsprong tot iets minder dan drie minuten. Zo bleef de kopgroep altijd binnen handbereik van het peloton.

In de tussentijd moest een grote naam opgeven in het peloton, Sergio Higuita ging hard onderuit en had daarna duidelijk last van zijn knie. De Colombiaan van EF Education-NIPPO bleef een tijdje in gesprek met zijn ploegwagen, waarna hij toch besloot om de handdoek in de ring te gooien.

Aanvallenregen op tweede beklimming Mur de Huy haalt niets uit, valpartij Pidcock

Met nog 32 kilometer te gaan, begon de koers écht in het peloton. De kopgroep was inmiddels binnen handbereik, 1.20 minuten, waardoor de renners in het peloton bloed roken. Met een aanval van Simon Geschke werd het startsein gegeven aan de aanvallend ingestelde renners. Onder anderen Mauri Vansevenant en Tao Geogeghan Hart schoten mee in de aanval. Nadat die groep weer werd ingerekend, probeerde ook Tim Wellens het, maar hij kreeg niemand mee.

Na de korte periode van aanvallen, keerde de rust in het peloton weer terug. De inmiddels al sterk uitgedunde kopgroep reed op minder dan een minuut, waardoor het peloton rustig door kon rijden. Wel was er even onrust bij INEOS Grenadiers. Hun kopman Pidcock ging namelijk naar de grond. De jonge Britse renner raakte betrokken bij een valpartij, maar kon al snel weer terugkeren met behulp van een ploeggenoot en de ploegwagens.

Aanval Wellens mislukt, Lammertink houdt het lang vol

Met nog iets meer dan twintig kilometer te gaan, nam Groupama-FDJ het initiatief. Voor hun kopman David Gaudu deden zij het laatste kopwerk, in samenwerking met INEOS Grenadiers, om de kopgroep te achterhalen. Toen de kopgroep bijna ingerekend werd met nog tien kilometer op de teller, koos Wellens weer voor de aanval. Omar Fraile (Astana Premier-Tech) en Ilan van Wilder (Team DSM) sprongen mee, maar na een paar kilometer werden zij teruggehaald.

Uit de kopgroep was alleen Lammertink nog vooruit. Achter hem probeerde na Wellens ook Richard Carapaz nog los te komen van het peloton, maar Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma controleerden vanuit het peloton. Lammertink hield het nog altijd vol in zijn eentje. Tot aan de voet van de Mur de Huy reed hij alleen vooraan, maar toen viel ook voor Lammertink het doek.

Aanval Roglic op de Mur de Huy, Alaphilippe de betere in de sprint

Net als in eerdere jaren begon de koers dan écht op de Mur de Huy. Na het binnenhalen van Lammertink door de mannen van AG2R-Citroën, plaatsten Jan Tratnik en Mikkel Honoré de eerste aanval. De grote kanonnen wachtten rustig af vooraan in het peloton. Met nog zeshonderd meter te gaan was het nog altijd wachten op de eerste aanval van de favorieten.

Met nog vierhonderd meter ging Roglic ervandoor. Alaphilippe en Valverde volgden kort, maar Alaphilippe was de enige die het wiel kon houden, In de laatste meters verschalkte de Fransman Roglic op de streep. Valverde werd op ruime afstand derde en Michael Woods eindigde net naast het podium op de vierde plek.

Uitslag Waalse Pijl 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws