Alpecin-Deceuninck gaat Jumbo-Visma achterna: 'Van der Poel vragende partij voor voedingapp' Wielrennen
Wielrennen

Alpecin-Deceuninck gaat Jumbo-Visma achterna: 'Van der Poel vragende partij voor voedingapp'

Alpecin-Deceuninck gaat Jumbo-Visma achterna: 'Van der Poel vragende partij voor voedingapp'

Mathieu van der Poel moet vanaf heden eten van de pot schaft. Of beter gezegd: eten wat de app zegt. De Nederlander krijgt bij Alpecin-Deceuninck te maken met een voedingapp, iets waar Jumbo-Visma al jarenlang grote sier mee maakt.

Het gaat om de Foodmaker Pro app, waarmee renners tot op de gram kunnen zien wat ze wanneer binnen moeten krijgen. In een tijd waarin er in de wielersport om iedere millimeter wordt gestreden, moet de app de boel beter maken. Foodmaker is een bedrijf dat z'n inkomsten voor het grootste gedeelte genereert uit kant-en-klare maaltijden, die via grote supermarkten worden verkocht. Daarnaast heeft het 22 eigen restaurants, waarin het staat voor gezonde en biologische voeding. De ontwikkeling van de app is volledig bekostigd door Foodmaker zelf. 'Een bedrag met veel nullen', zo klinkt het.

Ploegbaas Philip Roodhooft legt uit waarom Alpecin-Deceuninck is uitgekomen bij Foodmaker: 'Foodmaker heeft de middelen en kennis om ervoor te zorgen dat wij op vlak van voeding een stap kunnen zetten. Wij doen ook beroep op hun nutrionisten.' Een noodzaak, zo stelt performance coach Kristof De Kegel: 'We werken al vier jaar met eigen koks en algemene voedingsschema’s op basis van gewicht en type renner. Onze renners en zeker ook Mathieu van der Poel waren vragende partij voor individuele voedingsschema’s. Daarvoor hadden we een app nodig.' Als wederdienst zullen we Foodmaker veel in beeld zien komen op de kleding.

Alpecin-Deceuninck tweede ploeg met app na Jumbo-Visma

Volgens CEO Lieven Vanlommel gaat Foodmaker nog een stap verder dan de zogenaamde FoodCoach-app van Jumbo-Visma., omdat het ook slaapkwaliteit, zweetverlies en vochtopname in de gaten houdt. De Kegel noemt Jumbo-Visma echter wel 'de voorloper' als het gaat om dergelijke apps. 'Bij mijn weten zijn we de tweede wielerploeg met een eigen voedingapp op basis van het calorieverbruik tijdens de trainingen en koersen per individuele renner, berekend via hun wattagemeter en meetsysteem TrainingPeaks.'

Wat het doel is van de app? Beter worden. Roodhooft legt uit: 'De rol van voeding is aan een steile opmars bezig. Om op het hoogste niveau van performance te blijven acteren, moesten we deze stap nu zetten. Mochten we vandaag nog werken als in 2019, toen we de Amstel Gold Race wonnen met Mathieu, stonden we niet meer op de foto. Er is een wedloop bezig tussen de teams.' Toch stelt De Kegel dat het ook geen hogere wiskunde is. 'We merken dat renners twijfelen wanneer ze voor een buffet staan. Hoeveel koolhydraten mogen ze opnemen? En welke? Het doel is om die stress bij hen weg te nemen, dankzij een app die dat voor hen berekent. Het is echter geen controle-orgaan, maar een gids.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws