Alpecin-Deceuninck: Van der Poel en co naderen perfectie, en toch kiezen Roodhoofts voor doorselectie Wielrennen
Wielrennen

Alpecin-Deceuninck: Van der Poel en co naderen perfectie, en toch kiezen Roodhoofts voor doorselectie

Alpecin-Deceuninck: Van der Poel en co naderen perfectie, en toch kiezen Roodhoofts voor doorselectie

Voor veel wielerploegen is de voorbereiding op 2024 stilletjes aan het beginnen, maar bij Alpecin-Deceuninck houdt het nooit op. De formatie van de gebroeders Roodhooft is natuurlijk volop aanwezig in het crosscircuit, maar toch licht In de Leiderstrui richting het einde van het jaar nog eenmaal de wegprestaties van 2024!

Eendagswedstrijden 2023: Alpecin-Deceuninck

WK wielrennen? Winst. Parijs-Roubaix? Winst en tweede. Milaan-Sanremo? Winst. Ronde van Vlaanderen? Tweede. E3 Saxo Classic? Tweede. Classic Brugge-De Panne? Winst. Scheldeprijs? Winst. Eschborn-Frankfurt? Winst. Eigenlijk gaf Alpecin-Deceuninck enkel in Gent-Wevelgem en het Openingsweekend niet thuis, maar met alles wat de ploeg in 2023 realiseerde mag je daar bijna niet over reppen.

Met overwinningen in drie van de zes grootste eendagswedstrijden ter wereld heeft de ploeg meer dan de stempel gedrukt op het wielerjaar 2023, terwijl er één of meerdere treetjes lager ook nog meerdere knappe prestaties en overwinningen werden gerealiseerd. Enkel in de heuvelklassiekers wilde het nog niet volledig vlotten, al is dat iets waarbij de ploeg vermoedelijk meer op de lange termijn mikt. Dat werd onderstreept met de beloftenwereldtitel van krachtsmens Axel Laurance, volgend jaar bij de profploeg.

Uiteraard zijn deze prestaties voornamelijk toe te schrijven aan kopmannen Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen, maar we mogen zeker niet vergeten wat voor prestaties renners als Soren Kragh Andersen. Jonas Rickaert, Gianni Vermeersch en Silvan Dillier in dienst hebben afgeleverd. Hoewel er minder over wordt gerept dan bij andere ploegen, hebben de Roodhoofts in enkele jaren een zeer knap team in de breedte neer weten te zetten. En dat verdient lof.

Alpecin-Deceuninck: Van der Poel en co naderen perfectie, en toch kiezen Roodhoofts voor doorselectie

(Grote) rondes 2023: Alpecin-Deceuninck

Net zoals de heuvelklassiekers mogen we Alpecin-Deceuninck eigenlijk niet afrekenen op de eindklassementen in grote rondes of rittenkoersen van één week, want dat is simpelweg (nog) niet waar de ploeg op mikt. In het overtal van de meerdaagse wedstrijden zijn het voornamelijk ritzeges waar het om draait, en dan vooral de grote rondes.

In dat kader scoorde de ploeg in 2023 goed: zowel in de Giro (één), Tour (vier) en Vuelta (drie) werden etappeoverwinningen geboekt, waarbij spurtkanonnen Philipsen en Kaden Groves in die laatste twee wedstrijden er ook nog eens in wisten te slagen om het puntenklassement op de naam te schrijven.

Het waren die twee mannen die er in het voorjaar ook in wisten te slagen om meerdere ritzeges te boeken in koersen als Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië, terwijl Philipsen later in het seizoen ook nog raak schoot in bijvoorbeeld de Baloise Belgium Tour, Renewi Tour en de Ronde van Turkije. Van der Poel pakte het enige eindklassement namens de ploeg, in de Baloise Belgium Tour.

jasper philipsen

Eindcijfer 2023 Alpecin-Deceuninck

Een boerenjaar, zo mag je het wegseizoen 2023 van Alpecin-Deceuninck wel omschrijven. Niet voor niets liet kopman Van der Poel al weten dat het moeilijk wordt om dit ooit te overtreffen. Onze (ex-)redactieleden kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat het eindcijfer 9,6 passend is.

Transfers 2023/2024: Alpecin-Deceuninck 

Doorselecteren, dat is misschien wel het woord dat het beste past bij de algehele transferpolitiek van de gebroeders Roodhooft. Met Kristian Sbaragli, Stefano Oldani en Jakub Mareckzo trekken er drie Italianen met meer ervaring naar andere ploegen, terwijl we ook spurtvoorbereiders Alexander Krieger en Lionel Taminiaux na enkele jaren uitzwaaien. Ook de voor Alpecin-Deceuninck succesvolle Dries De Bondt keert in 2024 niet meer terug, alsook de afgelopen seizoen op non-actief gestelde Robert Stannard.

Zoals wel vaker opteert het team voor jonge coureurs die hen vervangen. Maar liefst vier renners maken officieel de overstap vanuit de beloftentak van Alpecin-Deceuninck, al mochten we Axel Laurance en Timo Kielich eigenlijk al wel rekenen tot de profploeg. Zwift Academy-renner Luca Vergallito en de Duitse spurter Henri Uhlig kwamen ook over.

Verder werd er geshopt bij - beloftenploegen van - WorldTour-teams. Lars Boven, de zoon van ex-renner Jan, komt over van de jongerentak van Jumbo-Visma, terwijl spurtvoorbereider Stan Van Tricht en hardrijder Juri Hollmann werden weggeplukt bij respectievelijk Soudal Quick-Step en Movistar.

Ingaand: Axel Laurance, Luca Vergallito, Timo Kielich, Henri Uhlig (Alpecin-Deceuninck Development Team), Lars Boven (Jumbo-Visma Development Team), Stan Van Tricht (Soudal Quick-Step) en Juri Hollmann (Movistar)

(Voorlopig) uitgaand: Kristian Sbaragli, Jakub Mareckzo (Corratec), Alexander Krieger (Tudor), Stefano Oldani (Cofidis), Lionel Taminiaux (Lotto-Dstny), Robert Stannard (non-actief) en Dries De Bondt (nog niet officieel bekend)

Ones to watches 2024: Alpecin-Deceuninck

Alpecin-Deceuninck vat 2024 natuurlijk weer aan met wereldkampioen Mathieu van der Poel en groene trui-winnaar Jasper Philipsen, waardoor de ploeg grote schoenen heeft om te vullen. De doelen van de twee lijken al grotendeels vast te liggen, met een nadrukkelijke focus op andermaal het klassieke voorjaar en de Tour de France. Voor Van der Poel komt daar nog de Olympische Spelen bij.

Verder is het vooral interessant om te zien hoe Kaden Groves zich gaat ontwikkelen. De pezige Australiër maakte al indruk met een overwinning in de Volta Limburg Classic en zette die prestatie kracht bij met ritzeges in de Giro en Vuelta, waardoor hij zomaar eens de derde kaper op het voorjaarsschip van Alpecin-Deceuninck kan worden.

De Roodhoofts hebben daarnaast weer een interessante mix aan talent in de selectie, waarvan beloftenwereldkampioen Axel Laurance misschien wel de meest interessante is. Al zijn er nog rappe mannen die namens de Belgische ploeg definitief door kunnen breken in 2024.

mathieu van der poel

(Voorlopige) selectie Alpecin-Deceuninck 2024

 1. Maurice Ballerstedt
 2. Tobias Bayer
 3. Lars Boven
 4. Nicola Conci
 5. Silvan Dillier
 6. Sam Gaze
 7. Robbe Ghys
 8. Michael Gogl
 9. Kaden Groves
 10. Quinten Hermans
 11. Juri Hollmann
 12. Jimmy Janssens
 13. Timo Kielich
 14. Soren Kragh Andersen
 15. Axel Laurance
 16. Senne Leysen
 17. Xandro Meurisse
 18. Jason Osborne
 19. Jasper Philipsen
 20. Edward Planckaert
 21. Jensen Plotwright
 22. Jonas Rickaert
 23. Oscar Riesebeek
 24. Ramon Sinkeldam
 25. Henri Uhlig
 26. Fabio Van den Bossche
 27. Mathieu van der Poel
 28. Stan Van Tricht
 29. Luca Vergallito
 30. Gianni Vermeersch

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws