Arkéa - B&B-Italiaan Mozzato verrast Groenewegen op de meet in Bredene-Koksijde Classic Wielrennen
Wielrennen

Arkéa - B&B-Italiaan Mozzato verrast Groenewegen op de meet in Bredene-Koksijde Classic

Arkéa - B&B-Italiaan Mozzato verrast Groenewegen op de meet in Bredene-Koksijde Classic

Luca Mozzato (Arkéa - B&B Hotels) heeft aan de Belgische kust de 1.Pro-wedstrijd Bredene-Koksijde-Classic weten te winnen. Na tweehonderd vlakke kilometers met veel wind was hij de beste, voor Dylan Groenewegen van Jayco AlUla.

Starten deden de coureurs iets na twaalf uur in de middag, om goed vijf uur later te finishen aan de Via Roma te Koksijde. Een leuke referentie naar dé wedstrijd van komend weekeinde\, Milaan-Sanremo. Net zoals zo vaak in Italië kreeg de vroege vlucht snel de ruimte, mede door een crash van onder meer Dries De Pooter (Intermarché-Wanty) in de eerste wedstrijduren.

Mauro Verwilt (Tartoletto-Isorex) en Jasper Haest (VolkerWessels) namen de benen en kregen gauw drie minuten voorgift, maar daarachter brak het zoals verwacht vrij snel. De wind was namelijk op post in West-Vlaanderen en dat zorgde al na 25 kilometer voor de eerste waaiervorming. Dit was het startsein voor een hectische wedstrijdfase, met valpartijen van renners als Nils Politt (UAE-Team Emirates) en dergelijke.

Kemmelberg zorgt tweemaal voor schifting

Na vijftig kilometer koers keerde de rust even terug, waardoor het tweetal vooraan toenam tot een zeskoppige vluchtersgroep. Matteo Milan (Lidl-Trek, broertje van), Jens Reynders (Bingoal-WB), Abram Stockman (TDT-Unibet) en Max Kroonen (VolkerWessels) waren op die manier ook present richting de heuvelzone op honderd kilometer van het einde, met hellingen als de Kemmelberg.

Terwijl het op dat moment begon te regenen, maakten enkele sterke mannen schifting in het peloton. In de daaropvolgende fase werd er nog meer selectie gemaakt in de wind, door onder meer Dries Van Gestel (TotalEnergies), Yves Lampaert, Paul Magnier (Soudal Quick-Step), Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) en John Degenkolb (dsm-firmenich PostNL). Deze scheve situatie werd richting de tweede passage rechtgezet, maar daar begon het allemaal opnieuw.

De Lie trok de boel in gang en reed zo'n beetje iedereen los, waarmee hij zijn vorm etaleerde richting de koers die nog moeten komen. In de nasleep van de Kemmel werd er weeral flink doorgebeukt, maar ook nu werd de scheve situatie weer rechtgezet door de achteropkomenden. Volgende afspraak waren de plattelanden in Vlaanderen, waar het altijd waait.

Net voor het ingaan van deze secties kwam Dylan Groenewegen namens Jayco AlUla met enkele andere renners ten val, waardoor zijn kansen al redelijk in de war werden geschopt. Twintig andere coureurs slaagden er wel in om de eerste waaier te bereiken, met veel van de eerder genoemde kanshebbers en ook titelverdediger Gerben Thijssen.

Met name De Lie toonde zich ook in deze groep meermaals actief, al bleef de schade lange tijd beperkt. Op het zwaartepunt van De Moeren werd de voorste groep nogmaals gereduceerd, waarbij er opvallende slachtoffers werden gemaakt: Politt en De Lie, de mannen die al de hele wedstrijd animeerden, werden eruit gereden. De Belg wist zichzelf met een uiterste inspanning terug naar voren te lanceren, waarmee hij de mensen thuis wel op de banken kreeg!

Even later sloot ook Politt met onder meer Daan Hoole (Lidl-Trek) opnieuw aan, waardoor een groep van circa twintig coureurs de vlucht naar Koksijde nam voor de drie lokale rondes aldaar. In het peloton daarachter zorgden de mannen van Arvid de Kleijn - Tudor dus - dat alles alsnog samenkwam, met een eerste groep van vijftig renners tot gevolg. Ook Groenewegen kwam na een lange inspanning op die manier terug van voren kijken.

Iedereen in het peloton had ondertussen wel een jasje uitgedaan, dus dat opende ook weer kansen voor nieuwe aanvalspogingen. Onder meer Otto Vergaerde (Lidl-Trek) deed een poging, maar wegrijden bleek ook geen evidentie. Intermarché-Wanty zette zich namelijk op kop om hun man Thijssen te kunnen laten sprinten aan het absolute einde.

Op acht kilometer van het einde ging Politt nog eens, met onder meer Hoole en Lampaert in zijn spoor. Ook Dries De Pooter (Intermarché-Wanty) en Patrick Eddy (dsm-firmenich PostNL) slopen mee, zonder al te veel over te nemen. Eddy was wel bij de pinken op het moment dat Lampaert nog eens aanzette, maar deed de duo-aanval vervolgens dood door niet vol mee te rijden. Lampaert maakte er dan maar een persoonlijke zaak van om Eddy niet te laten winnen.

Zodoende mochten de sprinters het alsnog uitvechten in Koksijde, met dsm-firmenich PostNL dat zich goed positioneerde. Ook De Kleijn zat goed namens Tudor, evenals Groenewegen. Daarachter vond nog een crash plaats, maar voorin was het Groenewegen die zijn spurt van ver aanzette. Te ver, want Mozzato kwam als een duveltje uit een doosje en klopte hem op de meet.

Uitslag Bredene-Koksijde Clasisc 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws