Arnaud Démare zegeviert in Brussels Cycling Classic, Merlier moet lossen op Kapelmuur Wielrennen
Wielrennen

Arnaud Démare zegeviert in Brussels Cycling Classic, Merlier moet lossen op Kapelmuur

Arnaud Démare zegeviert in Brussels Cycling Classic, Merlier moet lossen op Kapelmuur

Arnaud Démare heeft de 103e editie van de Brussels Cycling Classic bijgeschreven op zijn palmares. De Fransman van Groupama-FDJ toonde zich in de straten van 'het politieke hart van Europa', op een steenworp afstand van het Atomium, de allersterkste in de sprint van een uitgedunde groep. Hij verwees Tobias Andresen (Team DSM) en Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) naar respectievelijk de tweede en derde plaats.

Daags na de door Olav Kooij gewonnen Heistse Pijl stond er andermaal een Vlaamse eendagswedstrijd op het programma. Waar de door 'Het Jachtluipaard van Numansdorp' gewonnen koers voornamelijk in de Antwerpse contreien werd verreden, stond - zoals de naam al doet vermoeden - in de Brussels Cycling Classic een in en rondom de Belgische hoofdstad uitgetekend parcours op het programma. De coureurs kregen een rit van 208 kilometer voor de kiezen. Ongeveer halfweg koers moest een dubbele passage over het 'Congoberg-Muur van Geraardsbergen-Bosberg-drieluik' bedwongen worden, waarna het parcours in het laatste koersuur als biljartvlak te bestempelen was. Op voorhand mochten Merlier en Démare zich met z'n tweetjes de topfavorieten van dienst noemen.

Merlier moet passen op de Muur van Geraardsbergen, Démare wint de sprint van een uitgedunde groep

Al vroeg in de wedstrijd koos een viertal renners het ruime sop. Ludovic Robeet (Bingoal WB), Jens Reynders (Israel-Premier Tech), Jonas Abrahamsen (Uno-X) en Paul Lapeira - de AG2R Citroën Team-renner die in de voorbij Giro d'Italia één dag de bergtrui in zijn bezit had - vormden de kopgroep van de dag. Het kwartet kreeg een viertal minuten voorsprong, waarna de sprintersploegen het welletjes vonden en de achtervolging langzaam maar zeker begonnen in te zetten. Met nog circa zeventig kilometer voor de boeg, tijdens de eerste beproeving van het drieluik, ontstonden er wat scheurtjes in het peloton. Een 'elite-groepje' bestaande uit circa twintig renners, met onder anderen Biniam Girmay, Bryan Coquard, Jordi Meeus en Démare, had zich op 'De Muur' weten te ontdoen van de rest. De meest opvallende afwezige in de eerste achtervolgende groep was dus overduidelijk Merlier.

De eerste achtervolgende groep voegde zich op ongeveer 55 kilometer van de finish bij de kopgroep, waarmee een nieuwe kopgroep van circa 25 renners ontstond. Naarmate de koers vorderde, zagen Merlier en de zijnen hun kansen als sneeuw voor de zon slinken, daar zij bij het ingaan van de laatste dertig kilometer aankeken tegen een achterstand van bijna één minuut. Soudal Quick-Step had met Stan Van Tricht bovendien maar één mannetje mee in de kopgroep.

Op tien kilometer van de finish was het zeker dat de gelosten hun wagonnetje niet meer gingen aanhaken. Het zag er dus naar uit dat de koers ging uitmonden in een sprint van een flink gereduceerde groep. En zo geschiedde: de Houba de Strooperlaan werd het decor van een spurt, die triomfantelijk werd gewonnen door Démare. Hij stelde zijn goede benen tentoon en sprintte nipt naar de overwinning. Andresen werd tweede, Meeus derde. Girmay moest genoegen nemen met de vierde plek.

Uitslag Brussels Cycling Classic 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news